Van Straat Naar Gallery met de Nederlandse graffiti-legende Mick La Rock

Mick La Rock werd in 1970 geboren als Aileen Esther Middel. Ze staat bekend als een van de eerste vrouwelijke graffitischrijvers van Europa en maakte naam toen ze in de jaren negentig vele reizen maakte tussen de graffiti-scenes van Amsterdam en New York. Inmiddels is ze werkzaam als beeldend kunstenaar, cureerde ze exposities en is ze onderdeel van het Stadscuratorium van Amsterdam, dat het belang behartigt van alle buitenkunst in die stad. Een betere gast voor onze one night only-show ‘Van Straat Naar Gallery’ konden we ons dus niet wensen.

Van Straat Naar Gallery vindt morgen, donderdag 13 juni, plaats in WORM S/ash Gallery aan de Boomgaardstraat 71 in Rotterdam. Het gratis toegankelijke programma bestaat uit een exclusieve vertoning van de film Wall Writers, waarin wordt teruggekeken op de begindagen van de graffiti in New York. Twee graffiti-veteranen uit die film zijn ook aanwezig en zullen deelnemen in een Q&A: Mike-171 en SJK 171. Daarna is er een panelgesprek met daarin kunstenaar Rob Vis, Street Art Today-initiatiefnemer Peter Ernst Coolen, host Jaap van der Doelen én Mick La Rock.

In 1983 begon Aileen Esther Middel als graffitischrijver onder de naam MICKEY. Op dertienjarige leeftijd kwam ze in aanraking met de hiphopcultuur en haar eerste piece zette ze in 1985 in de fietsenkelder van haar middelbare school. In 1992 organiseerde het Groninger Museum de expo Coming From The Subway, gebaseerd op New Yorkse graffiti-artiesten. Middel vond dat daar ook Nederlands werk te zien moest zijn en mocht helpen dat te realiseren. Bij de opening waren veel New Yorkese graffschrijvers aanwezig en begon ze flink te netwerken. Later werd ze toegevoegd aan twee van de oudste graffiti-crews van New York; The Master Blasters en The Fantastic Partners.

Tegenwoordig is ze ook beeldend kunstenaar. Haar minimalistische stijl kent invloeden van het brutalisme en de Russische abstracte kunst uit het begin van de twintigste eeuw. Helpt haar graffiti-verleden haar werk in de galerie of zitten die twee lanen elkaar in de weg? Hoe kijkt de graffiti-wereld aan tegen haar werk voor musea? Je hoort het deze donderdag in het panelgesprek tijdens ‘Van Straat Naar Gallery’ in WORM S/ash Gallery, Rotterdam! Wees op tijd, want het programma begint stipt om 19:30. Inloop is vanaf 19:00.

Het Facebook-evenement check je via deze link.

Geplaatst door bowie op 12 juni 2019