Van Montréal naar Los Angeles: J Gramm is one to watch

Zo’n zes jaar geleden verscheen er op Worldstar Hiphop, een van de populairste hiphopwebsites wereldwijd, een video waarin de toen 17-jarige producer J Gramm bestempeld werd als ‘Youth Talent Of The Week’. De makers van het item gaan bij hem langs op zijn school en rijden met hem mee naar huis om hem een beat te horen tikken. In een muziekwinkel kopen ze een tamboerijn en vervolgens pingelt hij niet onverdienstelijk op een vleugel. Nu horen we je denken; ‘Leuk…’. Maar wat als we je nu vertellen dat diezelfde knul een paar jaar later samenwerkingen met Travi$ Scott, D.R.A.M., Tory Lanez, Pusha T en Chance The Rapper op z’n CV heeft staan?

Julian Gramma, tegenwoordig bekender onder het pseudoniem J Gramm, werd op 22 april 1994 geboren in Montréal, Canada. Verder is er eigenlijk niet veel over hem bekend, behalve dat hij tegenwoordig resideert in Los Angeles en dat hij werkt met de grootste hiphopsterren van nu.

In 2016 maakte hij grote stappen. Zo associeer je de naam D.R.A.M. vast direct met zijn grote hit Broccoli, die hij opnam met Lil Yachty. Zodra die herkenbare toetsen in combinatie met die zompige 808’s in de club worden gedraaid, hoor je het merendeel van het publiek al juichen. De maker ervan? J Gramm. De producer belandde ermee op de hoogste plek van de Billboard-rapchart en sleepte er zelfs een Grammy-nominatie mee in de wacht. Maar dat hij meer in zijn mars heeft liet hij zien (en horen) met bijvoorbeeld Too Many Years van Kodak Black en PnB Rock, waarvoor onlangs de video verscheen. De track is al een jaar oud, maar wordt – doordat het een publiekslieveling blijkt – nieuw leven ingeblazen met de visuals en het bombarderen tot officiële single. Dit keer heeft J Gramm dromerige synths, een key-partij en vrij vlakke doch snerpende snares in de aanbieding, maar daarmee levert hij wel de perfecte ondergrond voor straatrapper Kodak om zich te presenteren bij een breder (en wat meer popgeörienteerd) publiek.

Goed, de chemie met ATLiens Lil Yachty en Kodak Black is overduidelijk aanwezig, maar de horizon van J Gramm is breder dan dat. Afgelopen oktober verscheen namelijk TBA, de nieuwe tape van de uit New York afkomstige nieuwkomer A Boogie Wit Da Hoodie (de kersverse XXL Freshman), waarop hij ook met een productie te vinden is. De track Ransom is even opzwepend als eentonig, maar juist daar zit de kracht. De beat verandert bijvoorbeeld maar heel minimaal tussen de coupletten en refreinen en heeft een hoog tempo, waardoor A Boogie verplicht wordt dope te flowen om de track interessant te houden. Dat lukt, een geslaagde collabo dus.

Het werken met frisse namen is hem dus niet vreemd, maar ook grotere artiesten rapten al op de beats van de jonge Canadese producer. Op belangrijke releases van de laatste jaren was hij te vinden met beats; op de introtracks van het prelude album van Pusha T of het debuut van Vince Staples bijvoorbeeld, op het album van Chance The Rapper en The Social Experiment, en wat te denken van de hit Upper Echelon van Travi$ Scott in samenwerking met 2 Chainz en T.I.? En alsof dat niet genoeg is, treedt hij ook op als co-producer voor onder meer DJ Mustard. J Gramm’s naam duikt nu al een paar jaar her en der op, maar wij durven er geld op te zetten dat dat vanaf nu frequenter gaat gebeuren. J Gramm is one to watch!

Een aantal van zijn tracks hebben we voor je verzameld in een playlist, want ja, zo zijn we.

Geplaatst door bowie op 15 juni 2017