USA Rookies ’09: Wale en Nipsey Hu$$le

Wale

De in Washington D.C. geboren Wale (Olubowale Folarin) is de zoon van Nigeriaanse immigranten en een van de populairste nieuwkomers in de Amerikaanse hiphopwereld. De nu 25-jarige rapper is in juni 2005 de Unsigned Hype in The Source en heeft in 2007 een eerste succes met de single Nike Boots. In de jaren die volgen brengt hij maar liefst vijf mixtapes uit. De meest opvallende daarvan is de in juni dit jaar uitgebrachte Back to the Feature mixtape met elf 9th Wonder producties en, zoals de naam al doet vermoeden, vele featurings van onder andere Joell Ortiz, Talib Kweli en Bun B. In 2008 is Wale te horen op het album Rising Down van The Roots en hij tekent een deal met Allido Records van producer Mark Ronson, dat valt onder Interscope Records.

De met de mixtapes opgewekte verwachtingen worden in november dit jaar gedeeltelijk waargemaakt op Attention Deficit, dat producties bevat van onder andere Cool & Dre, Mark Ronson en 9th Wonder. Wale’s debuutalbum schiet wat te veel kanten op, maar is fris te noemen, mede door een relaxte manier van rappen, een positieve uitstraling en de afwisseling tussen maatschappelijk relevante en lichte onderwerpen. Genoeg redenen om de man te volgen en te zien of Wale in staat is echt een eigen geluid te vinden om zo een nog consistenter product af te leveren.

Download hier de Back to the Feature mixtape via Usershare

Nipsey Hu$$le

Ermias Asghedom, beter bekend als Nipsey Hu$$le, doet enorm denken aan Snoop Dogg in zijn jonge jaren. Zowel qua uiterlijk als stijl. Ook de muziek van Nipsey is niets verhullende gangsterrap uit Californië, met een wat rauwer stemgeluid dan Snoop. Over voornamelijk typische Westcoast producties rapt het 24-jarige Crips-lid over het harde straatleven. Op zijn website verklaart de MC zijn positie in de rapgame: “The perspective from LA is from Snoop and Ice Cube and them. Them dudes is grown. They did they stuff, but they out of that element now. They on some other shit. So it’s like people want to hear what’s going on in the streets now.”

In 2005 verschijnt al een eerste mixtape, Slauson Boy vol.1. De track Bullets Ain’t Got No Name wordt opgepikt door producer/DJ Felli Fel, wat Nipsey uiteindelijk een deal bij Epic oplevert. De drie Bullets Ain’t Got No Name mixtapes die volgen doen de buzz in Amerika rondom de gangsterrapper enorm toenemen, evenals tracks met grootheden als The Game en Snoop Dogg. Zijn debuutalbum South Central State of Mind stond gepland voor 2009, maar moet nu volgend jaar uitkomen.

Download hier de Bullets Ain’t Got No Name vol.3 mixtape via Sendspace

Check hier USA Rookies ’09 deel 1 met J. Cole, B.o.B & Sha Stimuli

Check hier USA Rookies ’09 deel 2 met Fashawn, Diamond District & Skyzoo

Check hier USA Rookies ’09 deel 3 met Kid CuDi, Bekay en Lushlife

Geplaatst door bowie op 30 december 2009