USA Rookies ’09: Fashawn, Diamond District & Skyzoo

Fashawn

Fashawn, echte naam Santiago Leyva, is één van de jongste cats die dit jaar is doorgebroken. De pas 21-jarige rapper uit California wordt al snel opgepikt door ervaren jongens als Evidence (Dilated Peoples), The Alchemist en Planet Asia. Zijn grote doorbraak beleeft hij echter aan de zijde van Exile, die Fashawn’s debuutalbum Boy Meets World in zijn geheel produceert. Niet alleen wij (klik hier voor de review), maar velen anderen zijn lyrisch over het consistente, kleurrijke debuut van de rookie. ‘Dankzij’ een moeilijke jeugd, grotendeels zonder ouders, staat de rapper tekstueel meer dan zijn mannetje. Het lijkt er dan ook op dat Boy Meets World enkel het begin is van een meer dan succesvolle rapcarrière.

Download hier de door The Alchemist geproduceerde Antidote mixtape via Mediafire

Diamond District

Diamond District is een trio bestaande uit Oddisee (producer/mc), XO en YU (beiden mc). De heren komen uit DMV, oftwel: Washington DC, Maryland en Virginia. Begin dit jaar brengt het trio (zij het officieus) hun debuutalbum In The Ruff uit, wat tevens te downloaden is. De onvervalste mid-90’s boombap sound en politiek georiënteerde lyrics weten dan echter nog maar een handjevol mensen te bereiken. Niet lang hierna brengt Oddisee voor de liefhebbers een instrumentale EP uit: Odd Summer. Het dan nog steeds wachten op een definitieve doorbraak.

Met de officiële release van In The Ruff in oktober wordt duidelijk dat de populariteit van de groep groeiende is gezien de aandacht op de grotere, zo niet grootste, hiphopblogs van de Verenigde Staten: 2dopeboyz en Nah Right. Toegegeven, Diamond District maakt niet zoveel noise als een J. Cole, Kid CuDi of B.o.b, maar maakt wel ‘gewoon’ kwalitatief goede hiphop.

Download hier In The Ruff via Sharebee

Download hier de Odd Summer EP van Oddisee via zShare

Skyzoo

Het is maar weinigen gegeven om aan het prille begin van hun carrière samen te werken met big shots als J Dilla en 9th Wonder. Gregory Skyler Taylor, beter bekend als Skyzoo, is één van die gelukkigen. In 2006 overlijdt J Dilla, maar de Brooklyn mc gaat verder met 9th Wonder, waar hij in drie dagen het officieuze album Present Cloud 9: The 3 Day High mee opneemt.

Na een hoop mixtapes en een digitaal album dropte Skyzoo afgelopen september zijn eerste échte studio album op 9th Wonder’s Jamla Records, een sub-label van Duck Down Records. The Salvation lag in 2007 al klaar, maar de rapper, die ook nauwe banden heeft met Justus League, wilde wachten op een labeldeal. Op het album wordt hij bijgestaan door een hoop ervaren producers. Just Blaze, Nottz, Black Milk en natuurlijk 9th Wonder leveren allemaal producties voor The Salvation. Stilzitten na deze release doet Skyzoo niet. Er gaan namelijk geruchten dat Barrel Brothers’ Corner, een album met Torae, in de pijplijn zit. Al met al genoeg redenen om de mc uit New York in de gaten te houden.

Download hier de Power Of Words mixtape via Mediafire

Check hier USA Rookies ’09 deel 1 met J. Cole, B.o.B & Sha Stimuli

Check hier USA Rookies ’09 deel 3 met Kid CuDi, Bekay & Lushlife

Check hier USA Rookies ’09 deel 4 met Wale en Nipsey Hu$$le

Geplaatst door bowie op 7 december 2009