Tussen de Regels met Feis: Nas – I Gave You Power

In Tussen de Regels waardeert een rapper het werk van collega’s door zijn of haar favoriete verse van een ander te bespreken. Feis kiest voor I Gave You Power van Nas.

DVH14_BLEEK-11tdrbleek

Nas brengt in 1994 zijn eerste album IIlmatic uit. Een album dat vandaag de dag nog steeds als een van de beste hiphopplaten aller tijden word beschouwd. In 1996 dropt Nas zijn tweede album It Was Written waar de track I Gave You Power op staat. Een hiphop classic en één van Nas grootste hits. De track is geproduceerd door DJ Premier.

Nas – I Gave You Power (verse 3)

Yo, weeks went by and I’m surprised
Still stuck in the shelf with all the things that an outlaw hides
Besides me it’s bullets, two vests and then a nine
There’s a grenade in a box, and that tech that kept crying
Cause he ain’t been cleaned in a year he’s rusty, it’s clear
He’s bout to fall to pieces cause of his murder career
Yo I can hear somebody coming in, open the shelf
His eyes bubbling, he said it was on
I felt his palm troubled him shaking
Somebody stomped him out, his dome was aching
He placed me on his waist, the moment I’ve been waiting
My creation was for Blacks to kill Blacks
It’s gats like me that accidentally go off, making niggas memories
But this time, it’s done intentionally
He walked me outside, saw this cat
Cocked me back, said remember me
He pulled the trigger but I held on, it felt wrong
Knowing niggas is waiting in hell for him
He squeezed harder, I didn’t budge, sick of the blood
Sick of the thugs, sick of wrath of the next man’s grudge
What the other kid did was pull out, no doubt
A newer me in better shape, before he lit out, he lead the chase
My owner fell to the floor his wig split so fast
I didn’t know he was hit, it’s over with
Heard mad niggas screaming, niggas running, cops is coming
Now I’m happy, until I felt somebody else grab me, damn

Waarom?
“15 jaar terug draaide ik dit nummer veel. Het is een story telling track in een jasje van een metafoor. Nas praat alsof hij een pistool is en dat vind ik gruwelijk. De manier hoe hij het verhaal vertelt, is heel gedetailleerd, bijna een film, je ziet het gewoon voor je. Dit was ook mijn eerste kennismaking met een concepttrack op dat level.

De kracht van het nummer zit in meerdere dingen. Op een gegeven moment wordt hij (Nas, het pistool) in de kofferbak gegooid, en daar omschrijft hij dan zijn mede guns die om hem heen liggen. Hij beschrijft een oud pistool dat gebruikt is en nu eigenlijk gewoon op is. Daarin beschrijft hij dus iemand die met pensioen is. Dat vind ik tof, die manier hoe hij dat omschrijft. En het einde, hoe hij die tori flipt op zijn holder. De persoon die hem in zijn handen heeft, wordt uiteindelijk neergehaald. Het pistool valt, iemand anders raapt hem op en gaat er met ’m vandoor. Hij is nog lang niet klaar met het leven, hij gaat nog meer mensen vermoorden.

Heel het concept van de track, het gedetailleerde, voor mij was dat nieuw. Destijds was ik zelf nog niet bezig met rappen, ik luisterde vooral naar hiphop omdat ik het tof vond. Hetzelfde als met voetbal; mensen kijken ernaar maar denken niet direct: laat ik voor een profcarrière als voetballer gaan.

Het is lang geleden dat ik dit nummer voor het laatst heb gedraaid. Ik luister zelf niet meer zoveel muziek en ben ook weinig thuis. Als ik voor muziek ging zitten de afgelopen periode, was het eigenlijk alleen maar om te werken en niet om te ontspannen. En als ik dan een enkele keer wel ergens buitenshuis chillde, luisterde ik gewoon naar dat wat er gedraaid werd, i’m cool with that. Wie weet zet ik deze track binnenkort weer een keertje op.”

Feis bracht in november zijn debuutalbum Hard van Buiten, Gebroken van Binnen uit via Top Notch. In januari is hij te zien in Groningen bij Eurosonic Noorderslag.

Geplaatst door bowie op 30 december 2014