Tussen de Regels met Dichter: Jay-Z – D’Evils

Jay-Z – D’Evils (verse 3)
My flesh, no nigga could test
My soul is possessed by D’Evils in the form of diamonds and lexuses
The Exorcist, got me doing sticks like Homie
You don’t know me, but the whole world owe me – strip!
Was thought to be a pleasant guy all my fucking life
So now I’m down for whatever, ain’t nothing nice
Throughout my junior high years it was all friendly
But now this Higher Learning got the Remy in me
Liquors invaded my kidneys
Got me ready to lick off, mama forgive me
I can’t be held accountable, D’Evils beatin me down, boo
Got me runnin with guys, making G’s, tellin lies that sound true
Come test me, I never cower
For the love of money, son, I’m giving lead showers
Stop screamin, you know the demon said it’s best to die
And even if Jehovah Witness, bet he’ll never testify, D’Evils…
 
D’Evils van Jay-Z is afkomstig van zijn debuutalbum Reasonable Doubt uit 1996. De track is geproduceerd door DJ Premier.
 
Waarom?
“De track heb ik voor het eerst gehoord tijdens een editie van Spoken waar ik moest optreden. Ik was in gesprek met Unorthadox en hij ging helemaal in die track op toen die gedraaid werd. Ik kende het nummer nog niet, maar kreeg er wel direct wat mee. Eerst was ik best sceptisch over wat Jay-Z allemaal zei, omdat D’Evils (devils) toch een controversieel nummer is. Het gaat uiteindelijk over demonen, die in het verhaal dat hij vertelt heersen in de vorm van rijkdom, diamanten en roem. Hij vertelt hoe makkelijk bepaalde mensen te beïnvloeden zijn en daarmee te bewegen zijn tot slechte praktijken. Dus eigenlijk ook hoe zwak ze in de realiteit zijn. De hele buurt verandert door hun toedoen en hun gierigheid. Dit is een onderwerp dat zo dicht bij ons staat dat iedereen, ongeacht nationaliteit of afkomst, zoiets wel ziet gebeuren in het leven om ons heen.”
 
“Sinds ik die rode draad vond en de hele tekst en boodschap begrijp, vind ik alle drie de verses gruwelijk en heb ik gekozen voor de laatste.” Dichter begint de eerste vier lines van de verse te rappen en vervolgt zijn lofzang: “Ja, gruwelijk. Vooral hoe hij hier speelt met woorden, ik vind het zo erg. Als je kijkt naar but now this higher learning got the Remy in me. Dat is van die film Higher Learning, en hoe hij speelt met dat karakter dat ook gek wordt. Hier ook: and even if Jehova Witness, bet he’ll never testify. Hij denkt over de lyrics na, gruwelijk. En hoe dat flowt, wow.”
 
Herkenbare crossroads
“Het gaat eigenlijk over de slechte, illuminatie-achtige dingen, de eye of the dollar bill. Hoe karakters veranderen door de tijd heen en door geld in bepaalde situaties. Ik vind het heel mooi hoe hij dat in drie verses zo duidelijk kan maken. Ik denk dat iedereen wel momenten heeft dat ie zonder hoop is en dat je bij die crossroad staat en denkt: wat ga ik doen? Ga ik de rotte kant op of niet? Iedereen maakt dat mee, maar in andere situaties of andere vormen. Het is ook mooi dat als je dit nummer alleen maar luistert je het toch voelt of begrijpt. Nog een erg treffende line vind ik: I can’t be held accountable, D’Evils beating me down, boo. Got me runnin’ with guys, makin’ G’s, tellin’ lies that sound true. Hier vertelt hij heel mooi hoe de mensen om hem heen zo goed kunnen liegen dat het de waarheid lijkt. Ook dat is iets herkenbaars in het normale leven voor iedereen.”
 
“Ik vind Jay-Z sowieso een heel toffe artiest. Ik hou van hiphop man, ik luister van alles. Misschien dat Bergaf (nog niet uitgebracht, red.) wel een track van mij is die je enigszins naast D’Evils zou kunnen leggen. Het is ook een verhaal waarbij het leven van het personage bergafwaarts gaat. Per verse gaat het net een treetje omlaag. Bij de laatste verse is het echt diep in de put en dan gebeurt er iets, waardoor al het voorgaande helemaal duidelijk wordt.”
 
Dichter bracht dit voorjaar met Boah de EP Hoop Doet Leven uit. Voor later dit jaar staat het debuutalbum van Dichter X Boah op de planning.
Geplaatst door bowie op 2 juli 2012