Trackaddicts – Handgrenades & Butter

Trackaddicts is de band van voormalig Gotcha!-rapper Rockattack Ten en Marc “Zwazi” Sokpolie (bas/gitaar). Op het debuutalbum Handgrenades & Butter spelen ook mensen mee zoals Burdell Possemis van Relax (gitaar/bas/keys), Big Boy Caprice (zang), DJ Elected (cuts) en Floris de Graaff (Rhodes).

Boegbeeld van Trackaddicts is uiteraard Rockattack Ten die begin jaren ‘90 in binnen- en buitenland succes oogste met Gotcha!, de beste funkband die Nederland ooit gekend heeft. Vanaf het eerste Gotcha!-album begint ook de samenwerking en vriendschap met George Clinton, voorman van Funkadelic en Parliament. Als hoogtepunt staat Ten op het podium met George Clinton tijdens Woodstock ’99 in New York waar hij voor 225.00 mensen zijn ding doet. Nadat ruzies, drank en drugs hun tol eisen in Gotcha!, richt Ten de band Poodle Naked op waarbij dan ondermeer Rollarocka (Postmen) en Kid Crash (Nicotine/Gotcha!) zitten. Eind jaren ’90 start Ten met Kid Crash tevens Nicotine, maar al snel gaat hij solo verder (in ’99 verschijnt Ten’s soloalbum in “My Own World”) om uiteindelijk bij Trackaddicts uit te komen.

Al direct bij de eerste klanken van opener “Unwind” weet je wat je kunt verwachten van Trackaddicts: funky hiphop met een flinke dosis soul. De raps van misschien wel de beste Engelstalige MC in Nederland blijven ook op Handgrenades & Butter kaarsrecht overeind staan. Ten flowt keer op keer lekker losjes en rekbaar, maar absoluut strak en met veel gevoel voor funk.

“Turn It Up” is een uptempo track die hiphop met funk verbindt, maar dan weer op hele andere manier zoals bijvoorbeeld Gotcha! of Nicotine dat doen. Ten is namelijk sowieso op alle fronten een veel betere rapper dan iemand als Kid Crash met wie hij in het verleden veel samenwerkte. Opvallend in “Turn It Up” maar ook in het al bekendere “Mosh Pit” zijn de aangenaam lauwe refreintjes en samenzang die de songs een heerlijke funky, eigengereide vibe meegeven.

De toffe, nonchalante beats klinken altijd weer vers en funky in combinatie met de ongedwongen raps van Ten. Waar nummers als “Rock&Rollstar” en “Booty” gekenmerkt worden door een lauwe, licht melige sfeer, zorgt Big Boy Caprice voor pakkende vocalen in het uiterst soulvolle “Hear Me Out”, het meest toegankelijke nummer van het album.

Zwaar laidback is “Dutchy” waarin de geneugten van hasj en weed bezongen worden (“Dutchy, smoking White Widdow, mix black hasheesh with tabaki”). Een echte blowtrack die in je hoofd blijft hangen. “Play My Track” is weer hiphopfunk met echte drums, pakkende keys en een saxofoon. “Secret Tales” is een lekkere track waarin seksuele avontuurtjes onder de loep worden genomen, en in het opbeurende “Liposuction” flowt Ten weer smoothly waarna we een vloeiende overgang horen naar het onwijs funky “Touch You” met een erg pakkend refrein.

Het prijsnummer van Handgrenades & Butter is toch wel het oprechte “Real” dat opzwepend begint met coole rhymes van Ten en halverwege een prachtige wending neemt door Ten’s zang. Luister en huiver naar de briljante, allesomvattende tekst en de manier hoe hij zingt, fluistert en ontroert.

De skit “T.A. Team” is lachwekkend en in “Lau” rapt Rockattack Ten voor de verandering eens met een heerlijke flow in het Nederlands. Dat levert een relaxte bragging & boasting-track op waar de meeste Nederlandstalige rappers nog wat van kunnen leren.

Dit debuutalbum van Trackaddicts is een zeldzaam goed Engelstalig hiphop/funkalbum van Nederlandse bodem dat de potentie bezit om ook in het buitenland hoge ogen te gooien, mits daarvoor aan promotie en distributie zou worden gedaan. De vibe is constant lekker en laidback, maar genoeg in ya face om in de volle lengte te blijven boeien. Rookwaar van de bovenste plank!

Tracklist
01. Unwind
02. Turn It Up
03. Moshpit
04. Rock&Rollstar
05. Booty
06. Hear Me Out
07. Dutchy
08. Play My Track
09. Secret Tales
10. Liposuction
11. Touch You
12. Real
13. T.A. Team
14. Lau
15. Had Rin Beach

Meer info: http://www.trackaddicts.nl

Geplaatst door bowie op 8 mei 2004