Tourist LeMC: “Ik ben altijd en route”

Is hij een rapper, een kleinkunstenaar of een troubadour? Of een combinatie van die drie? Bij Tourist LeMC hebben we eigenlijk geen idee. De excentrieke Antwerpse woordengoochelaar kwam onlangs met een nieuw album genaamd En Route. Het excentrieke zit ‘m bij Tourist juist in de eenvoud. Vragend aan de barista van Quartier Putain waar Tourist zich schuilhoudt, wijst hij naar een plekje bij het raam. Daar zit Johannes Faes, zoals zijn ouders hem ooit noemden, met een glas verse muntthee. Geen felle sneakers om zijn voeten of bedekking van het hoofd. Het zou zo een toerist kunnen zijn die een dagje in Amsterdam vertoeft.

touristlemc-trix-murph-hiphopinjesmoel-17

Je krijgt zo veel verschillende titels toegedicht, hoe zou jij jezelf omschrijven?
“Ik noem mij in de eerste plaats een artiest, dat omschrijft het geheel goed. Volkszanger, die heb ik ook gehoord, dat vind ik wel een goede. Ik vind het wel plezant al die titels. De media weten niet goed wat voor sticker ze er op moeten plakken en ik weet niet goed wat voor sticker ik er moet opplakken. Ik maak gewoon wat ik leuk vind. De media willen graag iets kunnen omkaderen en dat is gewoon heel moeilijk bij mij. Maar ik denk dat volkszanger mooi omschrijft wat ik doe, ook al klinkt dat niet zo hiphop. Ik begin vanuit de hiphop, sta met beide benen in de hiphop, ben er ook mee opgegroeid. Er worden altijd heel veel vergelijkingen gemaakt met de kleinkunstzangers, de maatschappijkritische artiesten, maar dat is ook vooral omdat ik zo down to earth blijf, denk ik. Ik ben niet de meest flamboyante artiest die meteen opvalt. Dat merkte je al wel toen je binnenkwam en me bijna voorbij liep, haha. Soms kom ik bij de radio of een show aan en dan zien ze me niet aankomen.”

“In België loopt heel veel talent rond maar er is gewoon geen draagvlak.”

En toch kom jij in België regelmatig op de landelijke radio, dat is iets waar een hoop Nederlandse hiphopacts meer moeite mee hebben.
“Ja dat klopt, dat begon eigenlijk al met wat nummers van Antwerps Testament (Tourists vorige album) op enkele radiostations, maar met dit album is het een stuk breder geworden. Bijna elke zender heeft mijn meest recente singles wel opgepakt. Opvallend dat dat in Nederland niet gebeurt, want ik heb wel het idee dat hiphop als platform in Nederland breder is dan in België. Er loopt hier heel veel talent rond maar er is gewoon geen draagvlak. Het staat echt nog in de kinderschoenen. Daarom is het ook zo opmerkelijk dat juist mijn muziek zo breed wordt opgenomen. Ik rap namelijk in het Antwerps en Antwerpse rappers hebben normaal gesproken heel veel moeite om aan shows buiten Antwerpen te komen, al denk ik wel dat die drempel nu een stuk lager is.”

touristlemc-trix-murph-hiphopinjesmoel-28

Je noemt jezelf Tourist LeMC en je nieuwe album heet En Route. What’s up met al dat reizen?
En Route heeft als titel van dit album een dubbele betekenis. Aan de ene kant reist een rapper als een soort van troubadour van stad naar stad om zijn verhalen en muziek als boodschap te brengen. Anderzijds heeft het ook een meer persoonlijke betekenis. Dit album is dan ook een stuk persoonlijker dan Antwerps Testament. In mijn leven ben ik en route en ik kijk in dit album wat meer terug op de weg die ik heb afgelegd. En ik probeer ook wat meer vooruit te kijken. Daarnaast is dit album qua muziek ook een soort van reis. Het is een stuk muzikaler dan we in deze omstreken gewend zijn en ook dan men van mij gewend is. Als de media me eerst al een soort van kleinkunstenaar noemden, is dit daar een beter voorbeeld van. Het is wel een hiphopalbum hoor, maar dan met een hoop folkinvloeden.”

“En Route is wel een hiphopalbum hoor, maar dan met een hoop folkinvloeden.”

Een tijdje terug zagen we een clip online komen waarin jij, samen met een aantal andere Belgische rappers, een eerbetoon bracht aan Dr. Dre. In jouw muziek is echter weinig terug te horen van oldschool American hiphop. Waar komt je liefde voor hiphop vandaan?
“Haha, nee, je hoort inderdaad maar weinig van Dr. Dre terug in mijn muziek. Dr. Dre is ook niet per se echt een voorbeeld voor mij, maar ik heb dat filmpje wel meegedaan omdat ik gewoon moet erkennen dat Dre een van de pioniers in de hiphopscene is. Maar ik ben wel degelijk met de American classics opgegroeid hoor. Wu-Tang, de Lost Boyz. Dat soort artiesten uit de jaren 90. En ook Franse hiphopacts als Fonky Family en IAM inspireerden me tot het maken van hiphop. Zo begon ik ook gewoon, met het imiteren van die artiesten, en ik heb er ook veel aan overgehouden. Die eerlijke verhalen die ze brengen en hoe makkelijk ze over hun struggles kunnen babbelen, dat is iets wat ik nog steeds gebruik in mijn tracks. Dus inderdaad, je hoort de muziek die mij beïnvloed heeft niet rechtstreeks terug als je naar mijn muziek luistert, maar het heeft me wel degelijk gevormd als muzikant.”

touristlemc-trix-murph-hiphopinjesmoel-21

Je staat komende zomer onder andere op WOO HAH! tussen namen als Cypress Hill, Big Sean en Fresku. Een hiphopfestival voor een redelijk breed publiek dus. Wat denk je dat de mensen daar van jouw muziek zullen vinden?
“Ik denk dat de hiphopfans in Nederland hun handen al vol hebben aan alle Nederlandse hiphop die er is, dus het is altijd maar de vraag of die op mij zitten te wachten. Ik hoop dat ik een doelgroep van 30, 40+ kan aanspreken. Misschien waarderen die mij wat eerder, omdat mijn muziek iets ingewikkelder is dan de gemiddelde, jonge hiphophead gewend is waarschijnlijk. Ach, we zien het wel. Ik vind het in ieder geval al mooi dat ik deze kans krijg en dan is het aan mij om die kans met beide handen aan te pakken.”

Het nieuwe album van Tourist LeMC is hier te beluisteren en voor meer pics van de releaseparty klik je hier.

Geplaatst door bowie op 9 april 2015