Tonedeff – Archetype/ Archetexture

Tonedeff is niet bij iedereen even bekend, toch timmert deze rapper uit New York al een tijdje aan de weg. Na een tweetal EP’s, een onofficiële release (Underscore) en guest apearances bij onder andere Cunninlynguists en Immortal Technique was ik al aardig bekend met de te grote longinhoud van deze beste man. Na het optreden dat hij samen met Pack FM in Speakers gaf en de woorden: “I know people who will kill to stand in your place” over zijn nieuwe album, was ik toch wel heel erg nieuwsgierig. Een week voor de werkelijke release datum in Amerika ben ik al de trotse bezitter van het debuut album van Tonedeff: Archetype.

Six years in the making. Dit waren de woorden van Tonedeff over dit album. De verwachtingen zijn dus vrij hoog, maar worden deze ook waargemaakt? Het album zelf is bijna in zijn geheel geproduceerd door Tonedeff himself, vier nummers heeft hij niet zelf geproduceerd (hij kreeg hulp van onder andere Kno en Domingo). Als je alleen al naar het 2 discs tellende album kijkt lijkt het dus alsof er niets gelogen is, want naast de cd Archetype is het album uitgebreid met de dvd Archetexture.

The new hiphop, het codewoord voor deze cd. Dit is ook zeker te merken, vanaf de intro merk je al dat Tonedeff het over een andere boeg gooit. Dit is een zeer goeie boeg, want zowel de beats als de flows zijn heel sterk en eigenlijk precies wat je van Tonedeff verwacht. Tonedeff heeft op bijna elke track wel wat vertellen, uiteenlopend van het bekritiseren van de politiek tot het evalueren van vrienden. Tonedeff zorgt ook voor de humor zodat hij even laat weten dat hij niet alleen maar serieus is (alsof de meesten dat nog niet weten). Op Pervert en Disappointed laat Tonedeff zijn humoristische kant zien.
Archetype kent bijna geen guest appearances. Tonedeff laat dus zien dat hij heel goed in zijn eentje een heel album vol kan rappen zonder te vervelen. Er is slechts 1 nummer (Quotables) dat een stuk of zes gast rappers kent, maar dit zijn zeker niet de minste dus het is een leuke afwisseling ook eens andere rappers te horen. Wat ook een heel sterk punt is, is dat dit een volledig skitloos album is. Vaak kan het betekenen dat het dan klinkt alsof het een stel losse nummers zijn die geen samenhang hebben, bij de Archetype is dat niet het geval. Ook al zijn er geen skits die leuke verhaaltjes vertellen, de typische style zorgt er voor dat er zowel afwisseling als samenhang in dit album zit.

Oke, dan nu de negatieve puntjes, want niets is perfect en hier zitten ook wat haken en ogen aan die ik liever anders had gezien. Zo zijn bijna alle refreintjes ingezongen door Tonedeff en dit klinkt niet altijd even relaxt, sowieso hou ik niet echt van ingezongen refreinen, maar dit zijn er net iets te veel. Ook de club track (Let’s Go) die er in zit is naar mijn mening een beetje misplaatst. Het past niet echt in de context. Maar deze kleine dingen zorgen er nog steeds voor dat dit een heel goed album is.

Dan nu de DVD Archetexture. Deze dvd bevat vier onderdelen:
– Designing the Archetype, hier legt Tonedeff uit waarom hij voor de beats en teksten gekozen heeft. Dit deel bevat ook interviews met onder andere Wordsworth, Immortal Technique, Deacon the Villain, Pack FM, Kno en Domingo. Hij heeft hier veel te vertellen, want dit stukje duurt al een goeie 70 minuten.
– Special features: hierin worden 3 live performances (Spanish Song, Basix en Disappointed) en 1 music video (move in, ride out van de Hyphen EP) getoond.
– Biography: spreekt voor zich lijkt me. Dit zijn tekst stukjes over de biografie van Tonedeff.
– QN5 Music: hier staat dat de leden van QN5 binnenkort ook nieuwe dingen gaan uitbrengen.

Er valt niet veel meer over de dvd te vertellen, vooral het eerste gedeelte is heel interessant mede door de verschillende interviews en het is ook dope om te zien wat voor een tijd er in dit album gestoken is, want Tonedeff vertelt precies hoe hij aan alle onderwerpen gekomen is en hoe hij de beats precies in de verschillende onderwerpen en gevoelsmomenten heeft laten passen.
De optredens zijn wel grappig, maar ik moet er bij zeggen dat het optreden in Nederland beter was dan de optredens die hier worden getoond. De videoclip doet mij een beetje aan een Eminem clip denken, wel grappig maar meer dan 1 keer zal ik die toch niet kijken.
De biografie is wel grappig, maar zou leuker zijn geweest als iemand het had verteld, want ik denk dat veel mensen te lui zijn om dit helemaal te lezen.
Het stukje QN5 stelt eigenlijk helemaal niets voor, er staat alleen dat je een aantal cd’s dit jaar kan verwachten.

Conclusie:
Dat er zes jaar aan Archetype gewerkt is, is heel goed te merken. Over de onderwerpen is heel goed nagedacht en ook de beats passen precies bij de ‘mood’ die het nummer teweeg brengt. Archetype is een album voor veel gevoelsmomenten, er zitten bangers op maar ook echt nummers waar veel emoties in zitten en gewoon hele grappige nummers en dans nummers. Dit verteld hij ook op de dvd. Tonedeff heeft hier dus een heel goed debuutalbum neergezet en vooral het codewoord new hiphop komt hier heel erg op de voorgrond. De positieve dingen vagen de negatieve dingen op het album weg, zoals ik al zei zijn de refreinen niet altijd even relaxt om naar te luisteren maar de beat en de dope flow maken dat weer goed. De dvd is een hele leuke extra, maar ik zou de dvd nooit speciaal aanschaffen als die niet bij de cd zou zitten. Naar mijn mening is de cd een echte aanrader dus als je na het optreden nog niet overgehaald was om dit schijfje aan te schaffen, geeft dit je misschien een beter beeld om het wel te doen.

Meer info: http://www.tonedeff.com & http://www.qn5.com

Tracklist:
01. Overture
02. Archetype
03. Masochist
04. Let’s Go
05. Disappointed
06. Loyal
07. Porcelain
08. Issawn
09. Quotables
10. Politics
11. Pervert
12. Heavyweight
13. Children
14. Case Closed
15. Gathered

Geplaatst door bowie op 1 april 2005