Tillie In Quarantaine: de mixtape die de Tilburgse scene bij elkaar brengt

Tilburg is de plek waar corona zijn intrede deed in ons land. De hiphopscene aldaar slaat de handen ineen voor het eerste gezamenlijke project als stad. Artiestennaam op Spotify: Tillie. Titel: In Quarantaine. Samen: Tillie In Quarantaine. Een gesprek met vier betrokkenen, over emoties, intensieve werkweken, Whatsapp-groepen en een verenigde scene: “Het had al veel eerder moeten gebeuren, maar toch is dit het perfecte moment.”

Het resultaat is een mixtape, een muzikaal project dat vloeiend in elkaar overloopt, dankzij dj-duo Fab X Paans. Maar voordat zij aan hun vaardigheden achter de draaitafels konden laten horen, gingen er vijf weken vol intensief werk aan vooraf. Tim van Dongen, alias artiest Timm, is de initiatiefnemer: “Toen we te horen kregen dat het onderwijs en de poppodia sloten, was dat voor velen een schok. Ineens zat iedereen thuis. Uit het niets kreeg ik het idee om zowat de hele Tilburgse hiphopscene te verenigen op een plaat, en vroeg Aapie ter assistentie. We vliegen als stad vaak onder de radar van de massa door, maar hebben zowel veteranen als echt hele toffe aanstormende acts met een uniek geluid. Artiesten hier maken muziek vanuit hun gevoel, er wordt weinig op hypes gesprongen.”

“Vijftien artiesten en vijf producers managen was een hele klus.”

Die zijn dan ook allemaal te horen op Tillie In Quarantaine: oudgedienden als Dokter Moon en DJ Sueside hebben beiden een sterke link met Wu-Tang en leveren respectievelijk een productie en scratches. Daar tegenover staan nieuwe namen als Vin Arge, Nobinh en OASE. De mixtape bevat zowel Nederlands- als Engelstalige nummers en schiet muzikaal vele kanten op: er zijn boombapbeats, maar ook trapdrums, er zijn r&b-zanglijnen en vlijmscherpe rapcoupletten. Als Timm staat hij staat er zelf ook een aantal keer op: “Dat moest, om de rest aan te sporen óók op bepaalde beats te springen.”

Hij speelde de rol van aanjager, en zat zodoende ‘iedereen achter hun reet aan’, vertelt Tim. “Vijftien artiesten en vijf producers managen was een hele klus.” Maar de techniek bood hem en de rest van de makers hulp. Beats werden gedeeld in een Whatsapp-groep waarin hij iedereen toevoegde die ik er wat op wilde laten doen. “Dat deed ik één dag nadat ik op het idee was gekomen. Vervolgens was het continu bellen, facetimen en appen geblazen. Dan nam er bijvoorbeeld iemand een hook op op een beat, en zette het resultaat in dat groepsgesprek, om vervolgens mensen erop uit te nodigen. Dat er vijf weken later zoiets sterks is uitgekomen, had ik wel gehoopt maar niet verwacht.”

“Toen ik deze nummers een paar keer had gehoord, besefte ik weer hoeveel toffe artiesten er in onze stad wonen.”

“We kennen veel artiesten dankzij de Herman Brood Academie en de Rockacademie. Daardoor zit er veel muzikaliteit in de stad. Jongens als Massi en Joël Domingos zijn daar goede voorbeelden van. Ze zijn hier niet geboren, maar zijn door de Rockacademie wel vanuit deze stad de scene in gekomen.”  Fabiënne van Vugt, die samen met Anouk Paans als Fab X Paans de tape aan elkaar draaide: “Zowel Joël als Massi stappen uit hun comfort zone, net als Q’n. Ze doen precies dat wat je niet van hen zou verwachten. JD (Joël Domingos, red.) moet sowieso meer rappen, al is zijn zang ook altijd erg fijn.” Ook haar collega-dj Anouk is enthousiast: “Ik moet tracks altijd vaker beluisteren om ze te beseffen. Toen ik deze nummers een paar keer had gehoord, besefte ik weer hoeveel toffe artiesten er in onze stad wonen.”

Iemand die wel uit Tilburg komt kreeg onverwacht een grote rol toebedeeld. Die wist hij vervolgens zelf tot glansrol om te zetten. “OASE valt op door zijn donkere, alternatieve geluid. Hij is erg goed in wat hij doet”, vindt Tim. De Tilburgse rookie, die in het dagelijks leven Yoran van de Rijt heet, vertelt zelf: “Het was de bedoeling dat ik op twee nummers zou staan, en mogelijk hier en daar nog een productie zou doen. Uiteindelijk werd na veel beats en featurings ook gevraagd of ik de mix en master van het project op me zou willen nemen. Ik nam eigenlijk te veel hooi op m’n vork, maar het is toch gelukt. Ik heb een aantal eigen projecten ervoor stil moeten leggen, maar het resultaat mag er zijn. Mijn hardste verse tot nu toe staat op deze tape!”, vertelt hij trots.

En zo groeiden hij en Tim uit tot sleutelspelers van het project, een beetje zoals Ronnie Flex en Jack Shirak dat waren bij New Wave in 2015. Maar waar die plaat werd opgenomen tijdens een uitgebreid georganiseerd schrijverskamp, moest alles voor Tillie In Quarantaine zoals de naam al doet vermoeden gebeuren in quarantaine. “Ik ben zelf nogal panisch over de hele situatie van nu, dus ik wilde per sé dat iedereen op afstand met elkaar zou werken. Dat levert echt toffe combinaties op”, aldus Tim.

Zo is daar een Engelstalige collabo van Nobinh en Aristoteles, is er de kennismaking met nieuwe artiest Mayvision, horen we een shout out van festivaldirecteur annex cultheld onder bezoekers Ruud Lemmen a.k.a. ‘Rwinaruud’ en is er een ode aan ‘zijn’ festival WOO HAH! (omgedoopt tot WOOHAN!) dat onlosmakelijk met Tilburg verbonden is. En die verbondenheid staat überhaupt centraal op de mixtape. De initiatiefnemer zelf rapt bijvoorbeeld samen met Aapie, Vin Arge en OASE de coupletten vol op een generatie-overstijgende track. “De uitdaging zat vooral in structuur aanbrengen in wie waarop zou springen.”

“We hebben er écht met z’n allen aan gewerkt.”

Ook voor dj-duo Fab X Paans zat er een uitdaging in. Aan hen was de eer om letterlijk te verbinden. Alle aangeleverde tracks versmelten tot een kloppend geheel bleek lastiger dan bij hun eigen mixtapes. Fabiënne: “Normaal maken we natuurlijk eerst een tracklist, op basis van wat we vet vinden, wat bij elkaar past, de dynamiek en of het een verhaal vertelt. Daarna kijken we naar de volgorde en hoe we het mixen. Nu was er al een tracklist en ook een voorkeur van volgorde, dus dat was even iets meer puzzelen omdat sommige tracks bijvoorbeeld heel erg verschillen in tempo en vibe. Ik weet zeker dat niet veel dj’s die snel achter elkaar zouden zetten, omdat het dan minder soepel loopt. Maar Tim had erg zijn best gedaan op de verhaallijn, dus hebben wij die uitdaging aangenomen. Er waren dus een paar hobbels, maar samen zijn we eruit gekomen. Het eindresultaat is echt vet geworden, maar we waren al enthousiast over dat hij ons vroeg, want er zijn heel veel goede dj’s in Tilburg.”

Haar partner is ook lovend over de muziekscene van haar thuishaven. Anouk: “Dit is een tape die gemaakt is door een groep Tilburgers met passie voor muziek. Het mooiste eraan is dat je bij iedereen hoort hoe ze met de crisis en de quarantaine omgaan, er komen zóveel verschillende emoties langs. Wij hebben de eer gekregen om die aan elkaar te mixen. We hebben er écht met z’n allen aan gewerkt.”

En daar is OASE heel blij om: “Ik wachtte eigenlijk heel lang op een project als dit. Tilburgse talenten moeten in mijn ogen meer samenwerken. Deze tape draagt daar zeker een flinke steen aan bij. Het had al veel eerder moeten gebeuren, maar dit is het perfecte moment.”

Uitgerekend Tilburg, waar het eerste vonkje coronavirus een kleine twee maanden eerder zorgde voor een onzeker woedende en snel om zich heen grijpende brandhaard. Maar het muzikale hart van Brabant bleef gelukkig kloppen. Zo werd Tillie In Quarantaine het perfecte voorbeeld van hoe social distancing kan zorgen voor verbintenis.

Stream de door Fab X Paans gemixte tape hieronder.

Geplaatst door bowie op 20 mei 2020