Tien jaar Opgeduveld: “Het was eigenlijk gewoon buitenaardse shit.”

Rico (2012), foto door Willem de Kam.

Rotterdam en Zwolle liggen niet bepaald vlakbij elkaar. Om van de westelijke havenstad naar de oostelijke hanzestad te gaan, moet je een slordige 150 kilometer afleggen. Een samenwerking tussen twee crews uit deze steden lijkt daarom in eerste instantie niet erg voor de hand te liggen. D-San maakt deel uit van de Opgezwolle crew en kent Duvel ook goed. Hij laat de Rotterdammer kennis maken met Opgezwolles debuutalbum Spuugdingen Op De Mic (2001). Rico: “Wij vonden DuvelDuvel heel dope en hadden op onze track Als De Mic Aanstaat al een kleine verwijzing naar hem gemaakt. Hij vond onze shit blijkbaar ook dope en zodoende zijn we gaan samenwerken.” De twee formaties maakten in 2002 samen het nummer Pimp Rappers voor DuvelDuvels Van Aap Tot Primaat.

Geoliede samenwerking
De groepen waren dermate tevreden met de track Pimp Rappers, dat ze kort daarna besloten meer tracks samen op te nemen. Duvel legt uit. “We dachten toen: laten we gewoon een heel album opnemen, maar dan wel op een rauwe manier. Wie er die dag in de studio is, komt op de track, wie er niet is heeft pech.” De opnames vonden ongeveer even vaak plaats in Rotterdam als in Zwolle. “Het was echt een samenwerking op alle fronten. We namen in beide steden op en als we in Rotterdam afspraken, gebruikten we mijn beats, waren we in Zwolle dan waren Delics beats het uitgangspunt”, vertelt Duvel. “Delic en Duvel hebben een heel andere sound, maar toch klopte het album gevoelsmatig helemaal, het werd toch echt een geheel”, vindt Rico.

Duvel op ill_legal party in 2002, foto door DAPOZZA.

Sparren in de studio
Het opnameproces in de eerste helft van 2002 was spontaan, maar er was zeker sprake van competitie, legt Duvel uit. “Het was echt sparren en we haalden het beste in elkaar naar boven, in combinatie met whisky en weed. Als een van ons net een toffe rhyme had opgenomen, was er echt een vibe van ‘ga hier maar eens overheen dan!’ Dat kwam de kwaliteit alleen maar ten goede.” Rico herinnert zich een enigszins genant voorval op Duvels verjaardag. “We hadden een goede fles whisky voor hem meegenomen, helemaal verpakt enzo. Maar aan het einde van de avond heb ik met mijn half dronken kop die fles weer meegenomen (lacht). Dat was wel lullig. Als je goed luistert, wordt daar op een van de tracks trouwens nog wat over gezegd.”

Interesse van Top Notch
Opgezwolle had in 2001 grote indruk gemaakt met hun in eigen beheer uitgebrachte debuut Spuugdingen Op De Mic. Kees de Koning van Top Notch toonde snel daarna interesse in de formatie. “We waren in 2002 al bezig met de voorbereidingen van het eerste album van Opgezwolle op Top Notch, Vloeistof. De Opgezwolle jongens waren helemaal fan van DuvelDuvel, door hen ben ik hun materiaal ook gaan luisteren en ging ik het echt waarderen. Toen was daar, voor mij althans, ineens Opgeduveld. Ik vond het een geweldig album en wilde het graag re-releasen op Top Notch”, vertelt Kees. De eerste oplage van Opgeduveld bestond uit slechts 100 exemplaren, Top Notch drukte een paar maanden later 500 albums. “We wilden het exclusieve karakter behouden en maakten daarom een genummerde oplage van 500, die allemaal getekend waren door de groepsleden. De hoes is anders, maar de audio is verder helemaal intact gebleven”, legt Kees uit.

Kees de Koning (2011), foto door Willem de Kam.

Eerbetoon aan een mijlpaal
Een paar jaar later is er weer een re-release geweest, waardoor de huidige release inmiddels editie nummer vier is. Na tien jaar is de vinylrelease een eerbetoon aan het album. “Je moet soms stil staan bij je mijlpalen, dit is zo’n moment. Het album heeft de tand des tijds doorstaan, dat is bijzonder. Het zou zeker tof zijn om dit soort dingen vaker te doen. Iedereen vroeg al jaren om een vinyl release, hier is hij dan eindelijk. Deze versie, met een aantal extra tracks, komt trouwens ook op cd uit”, zegt Kees. Opgeduveld heeft Kees de Koning in contact gebracht met veel nieuwe creatievelingen als DuvelDuvel, de ontwerpers van Hotel en Habbekrats. De laatste, inmiddels bekende, clipmakers wilden tevergeefs graag een clip maken bij Generaal. “De jongens van Opgeduveld waren daar alleen niet voor, die wilden het project liever obscuur houden. Maar ik vond het initiatief van Habbekrats mooi om te zien en heb later regelmatig met ze gewerkt, net als met de individuele leden van Hotel.”


Sticks, Duvel en Rico bij deHop in 2004. Hier is Mijn Zone opgenomen, een van de vijf bonustracks op de re-release van Opgeduveld 2. Foto's door Nalden.

Een tijd lang was er sprake van een vervolg, genaamd Opgeduveld 2. Het album bestaat wel, maar van een release is het uiteindelijk niet meer gekomen. “Uiteindelijk verliep de samenwerking niet meer zo goed als eerst en ging iedereen zijn eigen kant op. Ik heb Opgeduveld 2 één keer in de auto bij Sticks gehoord, maar daar is het bij gebleven”, vertelt Kees.

Terugkijkend was het een speciale en mooie tijd voor alle betrokkenen. Rico: “Het was bijzonder om te doen en mee te maken. Bij Opgezwolle hadden we toch van tevoren meestal al veel uitgedacht als we gingen opnemen. Dit was bijna allemaal ‘on the spot’ opgenomen, superspontaan en rauw.” Duvel: “Het was het lot, de juiste plek en de juiste tijd. Eigenlijk gewoon buitenaardse shit.”

Geplaatst door bowie op 11 december 2012