Thirstin Howl III – Skillitary

Na het zeer teleurstellende ‘Licenced to Skill’, wat eigenlijk meer een groepsproject van Thirstin Howl’s ‘Lo-Life’ crew was, is deze anti-held uit Brooklyn terug met een compleet solo album. Opnieuw draagt het album het woord ‘Skill’ in de titel alsof het Thirstin Howl’s handelsmerk is. Met een grote dosis duistere humor en briljante woordcombinaties opent de man opnieuw de poort naar een surrealistische wereld die bijna als een soort parodie op de werkelijkheid wordt voorgeschoteld.

Eén ding wat je Thirstin Howl moet meegeven is dat hij niet stilzit en naast dit album heeft hij sinds kort een DVD uit onder de naam ’Overlo’d’. Daarnaast zitten er nog wat projecten aan te komen waaronder een Spaanstalige plaat genaamd ‘Skilling Fields’ met gastoptredens van Ol’ Dirty Bastard, Heltah Skeltah, Special Ed en Ed O.G. en een groepsalbum met Chino XL en Canibus. Dat beloofd dus nog veel leuks in de toekomst.

Typerend voor ‘Skillitary’ is de enorme hoeveelheid energie die erin zit en die het uitstraalt. Dit heeft Thirstin Howl voornamelijk te danken aan het productiewerk van Anger Bangers, die z’n naam eer aandoet en bijna het volledige repertoire aan nummers voor z’n rekening neemt. Het eindresultaat is een plaat vol keiharde en opzwepende beats compleet met sirenes, ontploffingen en geweerschoten waarover Thirstin Howl zijn opsommende teksten werpt.

‘Skillitary’ opent met een paar korte woorden van Thistin howl waarna gelijk het muzikale geweld van ‘Gods & Generals’ losbarst. Snerpende samples, een harde baslijn, een bezwerende beat en rauwe lyrics beschrijven dit nummer het best. Met het nummer ‘Gun Laws’ gaat Thirstin op de Reggae toer en flowt hij lekker laidback over de beat gevuld met een aanstekelijk baslijntje. Hierna volgt de track ‘Mo Ghetto’ waar Thistin Howl heerlijk smakeloos z’n ghetto leventje beschrijft. Gelukkig doet hij naast het praten over pistolen, drugs, armoede en criminaliteit ook nog schaamteloos een boekje open over sex en krijg je nummers als ‘Welfare Pussy’, ‘My Valentine’ en de elektronische chaos ‘Beat it Up’.

Misschien al een voorproefje van het aankomende ‘Skilling Fields’ is het Salsa beïnvloedde ‘Ha Tu Sabe’ wat helaas een klein beetje uit de toon valt bij de muziek van de rest van het album en daardoor erg skip gevoelig is. Op de tracks die de drie verschillende ‘Chapters’ van het nummer ‘O.G. Stripes’ vormen gooit Thirstin Howl het op nostalgie en zet hij hier misschien wel de best verwoorde ode aan old school hiphop ooit uitgebracht. Alle bekende en wat minder bekende old school helden komen langs en worden soms ondersteund door samples van hun klassiekers. Perfect studie materiaal voor de jongere hiphop fans die deze periode niet hebben meegemaakt en op deze manier toch wat van dit zogenaamde gouden tijdperk mee kunnen pikken. Op ‘O.G. Stripes (chapter 2)’ wordt Thirstin bijgestaan door raplegende Dana Dane die qua stem en flow bijna niet te herkennen is maar wel heel erg lekker uit de hoek komt.

Andere gastoptredens zijn van Sadat X op het hilarische ‘Party for Free’, Big Boo op ‘Love and Loyalty pt 2’ en A.G. op het zeer fijne ‘Deceived Me’, geproduceerd door P.F. Cuttin van Blahzay Blahzay die zijn werk heeft gedaan met dit episch klinkende nummer. Helaas staan er ook weer twee tracks op die al eerder waren uitgebracht. Het betreft hier ‘Thirsty Man’ die al was verschenen op ’Skilligan’s Island’ en ‘Brooklyn Bullet Goldcard Membership’ wat te vinden is op ‘Licenced to Skill’. Waarom Thirstin hiervoor heeft gekozen is onduidelijk aangezien het hier ook nog eens gaat om niet echt super dope nummers. Een beetje jammer dus.

Helaas zijn dan na ‘Thirsty Man’ de beats in één keer op en moet Thirstin Howl terugvallen op klassieke beats als ‘Made you look’ en ‘Halftime’ van Nas en ‘Bud Mutha’ van Lord Finesse. Alhoewel het allemaal niet verkeerd klinkt had het toch doper geweest als hij met eigen beats was gekomen en doet het nogal goedkoop aan. Al is het natuurlijk wel een soort eerbetoon en maakt hij er tekstueel toch leuke vondsten van. In plaats van “They Shootin” is het dan “They Boostin” en ‘Halftime’ heet hier ‘Have Mines’.

Als je de vergelijking legt met ’Skilligan’s Island’ zul je gemakkelijk tot de conclusie komen dat Thirstin Howl’s lyrics op ‘Skillitary’ een stuk minder inventief zijn en de doeltreffende punchlines missen van nummers als ‘I Still Live with My Moms’, ‘How Many babee Movas’ en ‘John They’re Stealing’. De sterke kant van ‘Skillitary’ zit hem in de pompende energie die de tracks op je loslaten en het is dan ook te adviseren deze plaat op een zeer hoog volume te beluisteren. Op deze manier hou je het meteen in de ‘je van niemand of niets aantrekkende’ stijl van Thirstin Howl III en kunnen je buren ook nog meegenieten.

Tracklist:
01 ‘Skillitary Intro’
02 ‘Gods & Generals’
03 ‘Gun Laws’
04 ‘Mo Ghetto’
05 ‘Welfare Pussy’
06 ‘O.G. Stripes (chapter 1)’
07 ‘Ha Tu Sabe’
08 ‘My Valentine’
09 ‘Party for Free’ feat. Sadat X
10 ‘Love and Loyalty pt 2’ feat. Big Boo
11 ‘O.G. Stripes (chapter 2)’ feat. Dana Dane
12 ‘Interlude’
13 ‘Brooklyn Bullet Goldcard Membership’
14 ‘Beat it Up’
15 ‘O.G. Stripes (chapter 3)’
16 ‘Deceived Me’ feat. A.G.
17 ‘Thirsty Man’
18 ‘Interlude’
19 ‘They Boostin’
20 ‘Have Mines’
21 ‘Supa Bubble’
22 ‘Skillitary Outro’

Geplaatst door bowie op 23 september 2004