Terug naar de oude school

k neem je mee terug naar de oude school. Naar een tijd waarin het niet vanzelfsprekend was om in het Nederlands te gaan rappen. Degene die dit wel deden bleven vaak ondergronds, terwijl ze wel een hoop skills en kwaliteit bezaten. Anno 2009 zijn de meeste van die rappers nog steeds actief. Met 3 van hen heb ik afgesproken in hiphopcafé De Duivel in Amsterdam. Begin jaren negentig vonden hier legendarische freestyle-avonden plaats waaraan zij deelnamen.

De heren in kwestie? Casto de Communicator (naast 2 soloalbums ook actief met Nederpunkfunkmetalband Plutonium), Locomotief (net als Casto was hij actief in het nederhopcollectief Onderhonden) en Jason (ex-lid van West Klan).
Hoe gaat het nu met deze gasten, die misschien voor het grote publiek niet al te bekend zijn, maar wel het podium deelde met grootheden als Ice-T en The Beastie Boys?

Als ik zeg oude school dan zeggen jullie?
Loco: Spijbelen, overblijven, ha,ha. De ouwe school van hiphop? Ja, wat zeg je dan…
Casto: Rauwe school! Rauwe rap!
Jason: Geen geïndoctrineerde rap. Geen concessies doen.

Jullie staan bekend als enorme freestyletalenten. Wat is het geheim van een goede freestyler?
Loco: Je moet in de mood zijn en op dat moment zin hebben om te rappen. Dat de woorden door je hoofd schieten. Het kan ook niet op commando: ik moet het zelf willen.
Je gaat all out en geeft jezelf helemaal bloot. Het moet ook niet mechanisch overkomen en als dat lukt dan heb je de zaal plat. Je moet er vooral gewoon schijt aan hebben. En de rijmwoorden moet je constant klaar hebben. Je ziet gewoon iets en daar ga je over rappen. Het komt dan eigenlijk tot rust in je hoofd.
Casto: Je moet het eigenlijk zo zien: als je in een flow zit ga je helemaal in jezelf op en alles wat je ziet lijkt zich in een soort wazige film voorbij te trekken. Terwijl je voor de buitenwereld helemaal uit je dak gaat, is het in je hoofd rustig… En we zijn destijds ook niet begonnen met rappen, we zijn begonnen met freestylen. Door rappers na te doen, gewoon voor de grap.
Loco: Ik kon precies de flow en een intonatie van een Amerikaanse rapper nadoen. En op een gegeven moment doe je het zelf.
Casto: Ik kende Arthur (King, OP) al een tijd en dan gingen we met hun mee naar optredens.
Veel freestyles die ik daar deed tijdens optredens heb ik ook verwerkt in teksten van de cd Hersenschimmen. Freestyles hebben gewoon een lange houdbaarheid. Een goede definitie van freestylen is gewoon lol maken!
Jason: Ik ben geen goede freestyler, wel een goede entertainer. Maar een goede freestyle kan een optreden absoluut maken of breken.

Zo herinner ik me een freestyle-optreden bij het tv-programma Plantage. Hoe was dat in die tijd en hoe kwamen jullie daar terecht?
Casto: Dat was in de Onderhonden tijd. In die tijd waren we een van de weinigen die rapten.
In Nederland gebeurde op dat moment sowieso heel weinig op dat gebied en dan krijg je ook wat meer media-aandacht. Een aantal groepen waren toen net gestopt en we zijn natuurlijk ook uitgenodigd door de aanwezigheid van Pascal.
Loco: Zo zijn de Onderhonden ook ontstaan.
Bij ons bestond de groep uit alleen maar rappers en dat was bij Osdorp niet. Pascal wou gewoon los gaan met de boys. Tijdens optredens werd ook maar 10% van de tracks gedaan en de rest was freestyles.
Ik heb in die show toen niet gefreestyled. Ik ben echt een nachtmens en lampen en studio’s… Nee. Zoals gezegd moet je echt in de mood zijn en dat was ik daardoor niet. Dan doe ik maar iets van een track in plaats van te staan hakkelen voor een camera.

Toen de OP de popprijs in 1995 won zagen we ineens Loco en Casto in het journaal…
Casto: Ja, haha. Toen sprong ik voor de camera nog bij Loco in zijn rug.
Loco: Ik heb toen volgens mij nog zo’n 15 interviews gedaan als zijnde Def P, ha,ha. De mensen hadden geen benul.
Casto: Nee, die journalisten kwamen de kleedkamer binnen en zagen ons. We gingen gewoon mee met OP en we waren gewoon een vriendenclub. Dus ze dachten: dan zullen zij wel Osdorp Posse zijn. Ze hebben dus heel de tijd de verkeerde geïnterviewd, maar dat is hun probleem, zij letten niet op.

Hiphop is tegenwoordig veel meer mainstream dan toen jullie begonnen. Is dat frustrerend?
Jason: Nee, helemaal niet. Waarom zou je aan de bak willen komen? Het is voor mij altijd een hobby gebleven, iets wat ik met vrienden wil doen. En als je aan de bak kan komen dan is dat leuk. Maar ik ga geen muziek maken om dat te bereiken.
Ik heb ook 3 kinderen die moeten eten en heb gewoon een grote-mensen-baan. Ik ga niet aan tafel zitten met het idee van: nu ga ik iets maken wat iedereen gaat waarderen, nee.
Casto: Heel veel gasten weten ook niet hoe wij zijn begonnen. Wij namen thuis alles zelf op. Toen Secretaris en Zebulon beats voor ons maakten hadden ze wel 20 floppy’s nodig voor 1 beat! En het duurde ook een uur voor een beat was ingeladen. Kun je het je voorstellen? Het is een heel andere tijd. Vroeger wou ik ook graag dat hiphop populair werd, maar wel de hiphop waar ik van hield.
Jason: Lange Frans is bijvoorbeeld ook een goede rapper geweest, maar op een gegeven moment kiest hij dan de andere route. Ik heb een zoon van 15 die dat eerst allemaal te gek vond, maar ik heb hem daarna andere shit laten luisteren. Zoals NWA, Public Enemy, Osdorp, Maasstraat Mannen, dingen die wij deden en hij merkte: dit zijn gasten die hun hart en ziel erin stoppen. Laatst stond Lange Frans op het Leidseplein en toen stond mijn zoon dan ook met zijn middelvinger omhoog.
Loco: Je hebt hem gewoon gebrainwashd, haha.

Hoe kijken jullie tegen de hedendaagse hiphop aan en wie zijn er goed bezig?
Loco: Ik kijk er niet tegen aan, want ik ben er niet mee bezig. En als er wat leuks gebeurt, dan hoor ik het wel om me heen.
Casto: Wat voor hedendaagse hiphop??? Ik luister nog steeds veel underground. Necro bijvoorbeeld.
Jason: Op Nederlandstalig gebied vind ik Poast wel dope, Tjerkovara vind ik heel dope en Jiggy Dje vind ik erg goed. Dat zijn gasten die echt met hun eigen ding bezig zijn.
Loco: Hiphop is eigenlijk gewoon popmuziek geworden, maar dat lost zichzelf wel weer op.
Ik heb altijd gedroomd dat hiphop heel groot zou worden maar nu het zover is… Tja.
Casto: Hiphop was altijd heel klein, maar nu is het een monster geworden. Wij komen uit de tijd dat je nergens hiphop hoorde en als je nu de tv of radio aanzet hoor je hiphop. Overal draaien ze hiphop. De mensen die vroeger lachten van: “Haha, je bent maar een rapper”, die staan nu op hiphopfeesten uit hun dak te gaan.
Loco: Ze keken vroeger ook raar op als je zei dat je een Nederlandstalige rapper was. Zelfs Extince had in het begin zoiets van: “Dit ga ik niet doen.”
Jason: Maar op een gegeven moment had hij zoiets van: ik kan hier geld mee verdienen en dat begrijp ik ook wel, maar ik ga mezelf niet iets opleggen met dat als achterliggende gedachte.

Wat was het dopeste feest waar jullie hebben opgetreden?
Loco: Een feest in een schuur in het dorpje Wijchen vond ik wel vet. Daar trad ik op met Big Jim, Zebulon, Casto, Mach en Jesse en niet te vergeten de beste rapper van Nederland: ceremoniemeester Puin! Ik liep daar rond met een blauwe pruik flippend op de paddenstoelen, haha. Op een gegeven moment stond iedereen te dansen op de Backstreet Boys. Echt hilarisch.
Casto: Pukkelpop. We stonden met de Onderhonden geprogrammeerd tussen Capadonna van Wu Tang en de Jurassic 5 en we rockten de crowd meer dan hun. Dat was vet!
We hebben eigenlijk heel veel rare en vage shows meegemaakt.
Jason: Effenaar in 1995. En Paradiso, daar trad Ice-T op, daar deden we het voorprogramma met de West Klan. Ik deed toen ook 2 solonummers en er waren die dag veel mensen die ik kende en die kwamen massaal naar voren bij mijn nummers.
Ice T kwam naderhand nog backstage bij ons dat hij het optreden dope vond. Dat was wel vet.

En het wackste optreden?
Jason: Ik weet er wel 1 in Den Helder. Toen waren er maar 3 mensen en de eigenaar wou niet betalen.
Casto: Voor mij was een feest samen met Zebulon. We moesten optreden terwijl er een dorpsfeest was in een feesttent verderop en wij stonden daar in een andere zaal met 3 man terwijl dat hele dorp in de feesttent zat. Van die 3 man waren er ook nog eens 2 personeelsleden, haha.
Maar ik heb die dag wel 3 cd’s verkocht. Als ik altijd zo’n afname heb, haha. 100% verkoop!
Loco: Paradiso, mijn god… Ik had toen al een erg grote bek en noemde mezelf de beste rapper van Nederland. De VPRO was ook daar. Ik had een of ander geil wijf bij met siliconen tieten en had een of andere high tek tekst geschreven. Maar ik vergat mijn tekst en echt alles ging mis. Ik heb de VPRO daarna niet meer gezien,ha,ha.
Ik werk nu al een tijdje bij Paradiso en word nog vaak herinnert aan die dag. Een nachtmerrie.

Hoe zou je de hiphopavonden in De Duivel kunnen omschrijven?
Loco: We hadden een plek voor onszelf, waar we konden drinken, blowen, rappen en plezier maken. Een plek ook voor allemaal liefhebbers. Er kwamen ook Amerikaanse rappers en dan ontstond er gelijk interactie.
Casto: In de begin jaren negentig is dat eigenlijk begonnen. Niemand rapte toen bijna in het Nederlands en wij gingen toen in het Nederlands freestylen en heel de zaal ging uit zijn dak. Dat was echt geweldig. We noemden ons toen ook De Drie Dikke Vandalen (Mach, Loco en ik). Er schijnt nu ook een groep te zijn die zo heet. Maar die kan ik zeggen: “Jullie hebben onze naam gestolen!” Haha.

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachtten en ik hoorde ook geruchten over Onderhonden deel 3
Casto: Ik denk dat je een nieuwe Onderhonden-cd pas over 2 jaar hoeft te verwachten. We zijn gewoon luie honden. Solo verwacht ik eind dit jaar met een nieuw album te komen en volgend jaar staat er een nieuw album met Plutonium op de planning.
Loco: Ik heb een paar plannen. Met Knowhow en een paar gefreakte DJ’s ook. Ik ga in ieder geval hele gekke dingen doen.
Jason: Ik ben door Casto weer een beetje teruggetrokken in de shows, voorprogramma’s van OP doen we samen en ik ga ook mee doen aan de Grote Prijs van Nederland. En een eigen cd maken,daar ben ik al hard mee bezig. Met vooral beats van Secretaris, maar ook van Frietboer uit Etten Leur en Robin uit Schiedam. Dope shit maken. Ouderwetse maffiastijl!

Geplaatst door bowie op 24 april 2009