Terilekst – Goudkoorts (12 inch)

_ In ’99 bracht hij in eigen beheer Voor De Medevens uit. Daarna trad hij regelmatig op met Spacekees en verzorgde freestyles voor de Fo Da Heads mix CD van DJ Krylon. In februari 2001 leverde Terilekst samen met Kas en Spacekees de enige Nederlandstalige track Goede Voornemens voor het compilatie album Personal Revolutions. In de herfst van 2001 ontmoet Terilekst de Belgische rapper Castro die zijn eerste maxi CD Herfst 2057 wil uitbrengen. Op de B kant staat het nummer Eens met Spacekees & Terilekst. Eind oktober 2002 brengt Terilekst de maxi single CD Personalities/Lovely._

Nu in 2003 ligt de nieuwe 12" van Terilekst ‘Goudkoorts’ in de winkels. De titeltrack (Goudkoorts) vormt de opener van zijn 12" en met deze track neemt hij direct een duidelijk standpunt in over mensen die geld ruiken in de hiphop industrie: De meeste krijgen koorts op hun zoektocht naar goud / misschien is het hun lot / maar meestal gaat het fout. De beat heeft iets nostalgisch en past perfect bij de lines van Terilekst: Ze keken vast geen oude wild west flix / ze moesten eens weten de droogte maakt mensen pas echt sick / 60 meter onder de grond blijkt het een koolmijn / wel kan ik inkomen het diggen dat hoort erbij / het graven naar platen hoe dieper hoe meer waard / maar die instinctieve neiging is sterk gedaald / . Een dope track die de mening van Terilekst ten opzichte van hiphop in 2003 weergeeft.

Ooooooooow shit! Wacke rappers worden afgemaakt! klinkt het op ‘Afgezaagd’ waar Terilekst de hulp heeft ingeroepen van de Rotterdamse Scep (Ablaze). De productie neemt Turrie bij deze track ook op zich en de beat zal vooral tot de nodige energie leiden tijdens een live show. Al met al ligt de beat lekker in het gehoor. Het zanggedeelte van Scep klinkt bij de eerste paar luistersessies wel aight maar naar verloop van tijd verandert die aight bij mij in irritatie, erg jammer. ‘Afgezaagd’ haakt eigenlijk in waar ‘Goudkoorts’ stopte: Wordt backup dancer van Joel de ex-Idol / dan kom je zeker in het paradijs gangster geen twijfel

‘Jou & Jou’ (Terilekst & Tenshun) nemen de laatste joint voor hun rekening. Je kan ‘Jou & Jou’ zien als een lading punchlines en metaforen. In combinatie met de zeer laidback beat krijg je de kans om de lyrics goed tot je door te laten dringen. In ieder geval kom je genoeg dope en hilarische lines tegen die deze release een gepast einde geven.

Dat Terilekst zich heeft ontwikkeld als een MC die de ene na de andere punchline uitdeelt kan je uitgebreid in alle 3 de tracks terughoren. De producties zijn over het algemeen in orde al springt er niet echt een track uit.

Tracklist
Side A:
-Goudkoorts + Instrumental & A capella.
Side B:
-Afgezaagd (instrumental)
-Jou & Jou (
instrumental)

Meer info: http://www.terilekst.nl

Geplaatst door bowie op 8 november 2003