TDK Cross Central Festival

HIJS is overal dat moge duidelijk zijn. Wij checkten Rahzel niet in Paradiso maar in Londen waar hij tijdens het TDK Cross Central Festival een solo show gaf.

Op 29 Augustus, 2004, reisde ik af naar het TDK Cross Central Festival in Londen, dat een twee-daags festival à la Drum Rhythm is. Je zult waarschijnlijk merken aan mijn review dat ik er vooral aanwezig was om Rahzel te bewonderen, maar heb vanaf het begin bijna alles gechecked van het hiphop-podium. Om een of ander reden worden DJ sets in Engeland, uit mijn evaring, bijna altijd verneukt door een Drum’n’Bass-achtige MC die het nodig vindt om over de beat te ‘rappen’. Dit was dus vooral het geval bij de 2-uur durende Scratch Perverts set, dat zich richting het eind me meer deed denken aan een Drum’n’Bass feest dan een hiphop set. Niet dat ik niet van Drum’n’Bass houd, maar hierdoor wordt de sfeer helemaal op z’n kop gezet.

De organisatie had besloten de optredens van Rahzel en Freestylers om te draaien, dat mij wel beviel omdat Freestylers me niet echt boeien. Maargoed, een anderhalf uur voor het gepland stond, kwam Rahzel het podium op samen met een ‘F*ck you, I scratch better.’-T-shirt-dragende DJ JS-1, die al met een korte warm-up setje begon. Naast het rappen van ‘All I Know’ en ‘Make The Music’, hield Rahzel zich bezig met het beatboxen waar hij bekend om staat. Rahzel vulde zijn set vooral met zijn beatbox interpretaties van o.a.;
The White Stripes – Seven Nations Army
50cent – In Da Club
Black Sabbath – Iron Man
J-Kwon – Tipsy
Busta Rhymes feat. Kelis – What It Is

Speciaal voor de vrouwen deed hij een extra lange versie van ‘If Your Mother Only Knew’, dat minstens tien minuten lang duurde, met tussendoor defecte robot-achtige sound effects en bewegingen. Dit ontwikkelde zich tot een indrukwekkende versie met het refrein, beat EN bassline tegelijkertijd. Vlak voor het eind kreeg Rahzel het publiek zover om mee te zingen met bekende reggae tracks die hij beatboxte. Iedereen leek in zijn element te zijn.

Een aantal uur naar het optreden van Rahzel, twijfelde ik of ik nog tot 6 uur ‘s morgens zou blijven hangen, of m’n laatste trein ‘zu Hause’ te nemen en Soul II Soul of DJ Yoda te moeten missen. Het was een moeilijke keuze, maar ik besloot toch maar terug naar huis te gaan. Ik heb echt genoten van het Cross Central Festival en mits dat de line-up zo goed is al dit jaar, zou ik er zeker een ander jaar terug willen.

Fixtures:
Hoogtepunt: Rahzel & DJ JS-1
Dieptepunt: De MC tijdens Scratch Perverts
Bier: 6,- per flesje (f%&king rip-off), heb maar cola moeten drinken.
Toilet: Ik heb een sterke blaas, toilet niet nodig. maar er waren vieze festival toiletten buiten.
Personeel: Hulpzaam, totaal geen anti-foto policy.
Geluid: Goed
Publiek: Verschillend
Damage: 30,- een beetje prijzig
Cijfer: 7,7 afgerond.

Geplaatst door bowie op 29 augustus 2004