Tag festival 2003

De 2e editie in een zonovergoten Utrecht met een zeer dope line up!

De eerste editie van Tag was in 2002 en de editie die op 13 september zou moeten plaatsvinden stond lang op de tocht in verband met een mogelijk financieel tekort. Uiteindelijk kon Tag 2003 gewoon doorgaan en zou dat het laatse hiphopfestival van de zomer betekenen en met een stralend zonnetje in het verschiet was er eigenlijk geen reden om thuis te blijven.

Liquid kwam van ver (Groningen) en kwam te laat door een aantal factoren. Het was dan ook niet Liquid maar de Monotypes die Tag 2003 om een uur of 2 gingen openen. Two MC’s en one DJ was hetgeen dat je kreeg voorgeschoteld en het viel verre van tegen: eigenlijk was het gewoon heel erg dope. De Monotypes waren voor dit optreden bij mij onbekend en ik was dan ook blij verrast met deze crew. De Engelse teksten werden doordacht gespit en hadden een afwisselend karakter. Het ene moment is er kans om te bouncen en het andere moment krijg je de mogelijkheid om je te concentreren op de lyrics. Het trio kreeg halverwege de show ook nog support van een geweldige zangeres die de nodige props ontving van het aanwezige publiek. De kop was er in ieder geval af en dit was gebeurd door een zeer dope crew die je in de gaten moet houden: Monotypes.

Liquid was ondertussen ook gearriveerd en de crew mocht direct aan de bak. Vooraf had ik al een aantal positieve geluiden gehoord over Liquid die op Tag zonder live band zou spelen. Net zoals de Monotypes stond Liquid on stage met 2 MC’s en 1 DJ. De set zat zeer strak in elkaar en het aanwezige publiek vermaakte zich prima. Het was wel schandalig dat er zo weinig mensen de moeite namen om een kijkje te komen nemen in de tent waar alle optredens plaatsvonden. Liquid nam de geinteresseerde headz mee door de historie van hiphop en daarboven op kwamen Master Surreal en Skiggy Rapz on stage om het geheel nog energieker te maken. Er was dan ook maar een conclusie mogelijk de 2e dope act op Tag was een feit.
Na een korte open mic / battle waar maar weinig MC’s echt konden overtuigen was het tijd voor wat afwisseling in de vorm van Nobody Beats the Drum die voor een dope turntable show zorgde. Tijd voor de Tilburgse live hiphopformatie Ganzoline. Deze live band staat 26 september aanstaande in de GPVNL regiofinale zuid en na het zien van hun optreden acht ik de kans vrij groot dat zij deze finale gaan winnen. De band klonk als een geheel en dat mag je vrij knap noemen want als mijn info klopt heeft Ganzoline nog niet zo gek veel opgetreden. Een andere live formatie die al wat meer naam heeft is de hiphopact Illicit die een thuiswedstrijd mocht spelen op Tag. De tent was dan ook wat voller dan bij de andere acts en de meeste mensen dansten in het rond. Bij deze act zat ook alles goed in elkaar en de MC (ParAdoX) vormt een boegbeeld van de band wat weer voor de nodige interactie leidde met het publiek.

Buiten de verschillende optredens in de tent was er o.a. ook de mogelijkheid om deel te nemen aan skate workshops, graffiti en basketbal. Genoeg dope dingen te doen dus en je mag het dan ook raar vinden dat er zo weinig mensen aanwezig waren. Voordat de laatste twee optredens van het festival: VSOP en C-Mon & Kypski gingen plaatsvinden was er nog een laatste open mic / battle. Het grappige was hierbij dat alle MC’s hun ding hadden gedaan en dat Tim (VSOP) lucht kreeg van een open mic. Tot zijn eigen verontwaardiging vonden de headz in de menigte hem en nog een andere MC de beste. Je voelt hem al aankomen de strijd moest beslist worden in een battle waar Tim toch weer de voorkeur kreeg. Tim mocht gelijk blijven staan want het was tijd voor VSOP. Na een korte soundcheck kon het feest los barsten zoals dat normaal gesproken bij VSOP het geval is. In dit geval bleef het beperkt tot een aantal handjes in de lucht maar VSOP wist het publiek op te fokken met de track We zijn terug en zo werd het optreden van VSOP toch nog een feestje. C-Mon & Kypski vormden de laatste live act van Tag en ze deden dit in stijl. De twee turntable tovenaars lieten een zeer dope en energieke set zien waarbij onder andere de tune van Airwolf voorbij kwam. TheBoombap Squad sloten het festival definitief af en ik kan niet anders zeggen dat dit het beste gratis hiphop festival van 2003 was!

Fixtures:
Hoogtepunt: er waren geen wacke acts
Dieptepunt: waar was het publiek?
Bier: had mijn eigen drank
Wc: gratis
Garderobe: het was buiten yo!
Fotograferen: yeah
Geluid: over het algemeen goed
Bezoekers: volgens de organisatie 800 mensen
Damage: gratis!
Cijfer: 8,5

Geplaatst door bowie op 13 september 2003