’t Hof van Commerce/ Enge Mannen/ Rauf/ DJ Nemon

Op vrijdag 21 februari staan in Doornroosje rapper Rauf (Da Schizofrenia) en hiphoptrio de Enge Mannen in het voorprogramma van het West-Vlaamse ‘t Hof van Commerce. Rauf uit Nijmegen rapt ruim een jaar in het Nederlands en staat vol zelfvertrouwen op het podium. Zijn interactie met het publiek is
goed, evenals zijn gevoel voor humor, maar qua presentatie en overtuigingskracht mist zijn show toch nog het nodige. Vaak klinken zijn duistere, paranoia raps onverstaanbaar op de harde beats (misschien ook doordat het geluid in de zaal veel te hard stond). Toch is talent aanwezig en is het knap dat een MC binnen zo’n kort tijdsbestek al zo zelfverzekerd op het podium zijn ding doet.

De Enge Mannen, bestaande uit Fritz Bomb, Meneer Ruys en DJ Nemon, komen tevens uit Nijmegen en droppen duistere hiphop in het Nederlands die vol humor en fictie zit. Daar waar de immer stonede en kalm ogende Fritz Bomb dope rhymes spit en lekker flowt, heeft Meneer Ruys wat weg van een rappend buitenaards wezen. Hoewel hij ietwat stijf op het podium beweegt, blijft zijn steelo zonder meer komisch ("D’r kut heeft roos, kom hier ik pak mijn Wilkinson/scheer schaamhaar weg voordat mijn pik d’r in komt"). Al met al een aardig optreden dat niet altijd de aandacht weet vast te houden.

Tussen de optredens door spint DJ Nemon wat platen waarna het West-Vlaamse hiphoptrio ’t Hof van Commerce als headliner zijn gang gaat. Onlangs werd het derde album Rocky 7 uitgebracht en daarvan komen uiteraard de nodige tracks voorbij. Het drietal heeft er duidelijk zin in en weet dat enthousiasme goed op het publiek over te brengen. Rappers Buyse en Leverancier (aka Flip Kowlier) busten dope raps en flows op de smakelijke beats van DJ 4T4. Laatstgenoemde komt in het absolute hoogtepunt van de avond (de track Zeg Et Voart) zelfs even achter de draaitafels vandaan om wat mee te rappen. Verstaan doe je er geen zak van (wat wil je immers met West-Vlaamse raps?), maar dat boeit allemaal geen flikker. ’t Hof overtuigt en behoort met rappers als Krewcial en Castro tot de hiphoptop in België.

Fixtures
Hoogtepunt: de track Zeg Et Voart van ’t Hof van Commerce
Dieptepunt: beef na afloop van de avond
Bier: 1,50 euro
WC: gratis
Garderobe: gratis
Fotograferen: ja
Geluid: kon beter
Bezoekers: +/- 125
Damage: 8 euro
Cijfer: 7,5
 

Geplaatst door bowie op 9 maart 2003