’t Dondert en ’t bliksemt en ’t regent meters… Nederlandse hiphopplaten

Toen iedereen vannacht op één oor lag, kwam er een stortbui over Nederland, en vanochtend waren ineens alle streamingdiensten bezaaid met nieuwe kwaliteitsrap. Van over de hele wereld; Nas maakte zijn trilogie met Hit-Boy compleet, RBDjan is terug met een nieuw soloalbum en Latifah laat weer van zich horen met een nieuwe EP. Wij bespreken hier kort de hardste releases van vandaag. Zuidelingen des lands; geen zorgen: bij jullie regent het gewoon meters bier op d’n elfde van d’n elfde.

De platen die we bespreken in deze mini-recensies hebben meerdere dingen gemeen; niet alleen delen ze de releasedatum, maar ook de grote hoeveelheid zwart in de albumhoezen en de lengte; op de EP na klokken alle platen iets over het half uurtje aan speelduur. Here we go:

SFB – Reset The Levels 4

De Haagse rapgroep SFB leek onlangs afscheid te nemen tijdens hun shows in de AFAS Live. Twee keer uitverkocht, raakte de grote voormalige bierhal in Amsterdam-Zuidoost. Vast vol met fans die de ondertitel van de shows ‘The Final Shutdown’ lazen als definitieve finale. Maar daar kwam het verlossende woord: “We sluiten hier een hoofdstuk af…”, riepen de members vanaf het podium. “… maar dat betekent niet dat we geen nieuw hoofdstuk kunnen beginnen!”

Prompt kondigden ze een nieuwe plaat aan. Reset The Levels 4 is nu online. Een tape voor de culture, noemde Frenna het al op social media. RTL4 is gemaakt voor de fans van SFB’s tot voorheen trilogie; voor de fans van melodische raps over trapbeats. Triomfantelijk getrompetter luidt in: “Ga het vragen aan de straat, Bully doet die job fully in Dior!” Van een sleepboot naar een jacht, beschrijven ze zelf hun come-up. En op het vip-deck horen we onder meer een J. Lo-interpretatie, flirt met trap-soul en gepoch over AMG’s. Jammer dat Frenna, ondanks al de kilo’s talent dat Jandro, Priceless en KM bezitten, de tape draagt. En brrr: een samenwerking met Quincy Promes, die momenteel verdacht wordt van poging tot moord. Waarom dat nodig was zal alleen de groep zelf weten.

RBDjan – Kleine Jongens Worden Groot

RBDjan heeft zijn zoektocht naar vooruitgang vastgelegd op plaat. “Groeien is doorgaan, en niet achteruit kijken / nieuwe doelen stellen en ze ook behalen”, rapt hij in de intro- annex titeltrack van zijn nieuwe album, dat verschijnt via ROQ ‘N Rolla. Een rijkelijke toetspartij begeleidt hem, een ondergrond die zijn nasale stemgeluid goed past. Dat vindt hij ook; want in de tweede track twee is opnieuw een melancholische piano een van de hoofd-bestanddelen.

Vervolgens gaat de voet op het pedaal. Latifah vuurt een stroom genadeloze bars af op een superdonkere Thez.-beat, waarna RBDjan de fakkel overneemt. Zelfs reggaeton en baile funk-ritmes kunnen de vrolijkheid niet opwekken. De Amsterdamse wereld vol hustlers zit vol met verhalen, en RB is de historicus die je aan de hand meeneemt door Noord en over de Wallen om ze te vertellen. Want wat is realistischer dan ze te horen uit eerste hand, terwijl je tussen de tattooshops en hoerenkasten de sirenes hoort loeien?

Latifah – Eigen Lane

Het lijkt erop dat Latifah na een zoektocht haar plek gevonden. Op de opener van haar nieuwe EP Eigen Lane lijkt ze een dagboek te openen. “Ik was ready voor de game / maar nu denk bij mezelf “Shit, ik was niet ready voor de fame.'” Een harde wereld waarin de slangen altijd op de loer liggen; de ideale plek om te leren dat je van je af moet bijten wanneer nodig. Dat ze dat kan, bewijst de Amsterdamse op deze plaat.

Want in de door mannen gedomineerde scene is het soms tijd voor een boss bitch die er met de bezem doorheen gaat. Die tijd is nu. Vanuit Kraaienest gaat ze in meerdere talen met een gestrekt been in tegen iedereen die haar heeft proberen te breken, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Ruimte om de liefde – die je bij haar overigens moet verdienen – te bezingen, is er gelukkig ook. Ze heeft hoorbaar geleden met een gebroken hart en een gebroken mindstate, maar zet die vakkundig terug in elkaar.

MiGA – ANNO ’84

MiGA bewees zich jarenlang als producer, maar stort zich nu op een volledig rapproject. Het proces van ANNO ’84 kreeg een slinger toen de Almeerse muzikant stuitte op de beats van Anno Domini, die onder meer met Rick Ross werkte. Wie is rapper dan? Iemand die alleen de tien geboden van Biggie kent, alleen maar bars voor je heeft en in een nieuwe headspace verkeert, en verses heeft die langer zijn dan het volkslied.

Iemand die ervan houdt om te schrijven, en om te rappen dus. Dubbelrijmen is geen probleem voor MiGA. moeiteloos laat hij soepel de lettergrepen op elkaar vallen. Hij heeft niet per sé een topic nodig, Beter Dan Jij is een bijvoorbeeld een even relaxt als jazzy brag ’n boast extravaganza waarin hij losjes grappen aan elkaar rijgt. ANNO ’84 heeft een nostalgische feel – dankzij de beats maar ook dankzij de vele tekstuele referenties – en doet vooral benieuwen naar wat MiGA gaat droppen onder de Engelland-vlag.

Geplaatst door bowie op 11 november 2022