Sunz of man – The old testament

Al zo’n 12 jaar zijn deze mannen als collectief werkzaam. Uit de frequente features op albums van andere artiesten, is zonder uitzondering op te maken dat de verscheidene Sunz of man nog steeds het pad van puristische hiphop bewandelen. De hamvraag is dus: zijn de Sunz of man in staat om hun potentie om te zetten in gedenkwaardig materiaal?

Vanaf het eerste woord (“bloodcloth!”) is het duidelijk dat we met een ervaren groep muzikanten te maken hebben. De beats klinken donker en sfeervol, waarover de teksten vol overtuiging geflowd overgebracht worden. De afwisseling zit ‘em (zoals altijd bij Sunz of man) in het samenspel tussen de MC’s. De overgangen verlopen even natuurlijk als harmonieus, en eigenlijk mag je ook niet anders verwachten van een collectief dat al zolang samen het podium betreedt. De kracht van Sunz of man echter, is dat bijvoorbeeld de directe en agressieve stijl van Hell Razah toch naadloos aansluit op de veel meer ingetogen en overdachte wijze waarop Killah Priest zijn teksten ten gehore brengt. De variatie maakt de samenhang; de tegenstellingen vormen het geheel.

Waar gerenommeerde acts een succesvol vervolg op voorgaand werk vaak proberen te forceren, klinkt The old testament meestal vrij onbevangen. Ofschoon de ingetogen beats op bepaalde momenten wel erg rustig zijn, zijn de producties telkens van hoog niveau en doet de sound van vooral de oudere tracks hier en daar denken aan de oude Wu-Tang (Five arch angels, Soldiers of darkness). De vraag is echter hoeveel luisteraars op een herhaling van deze legendarische tijden zitten te wachten. Voor degenen die constant op zoek zijn naar experimentele muziek, zal The old testament niet uitdagend genoeg zijn. Wie echter graag achterover leunt om die typische mix van intellectuele teksten en directe no-nonsense flows tot zich te nemen, zal zich dat extra beetje moeite best veroorloven om dit album volledig op zich in te laten werken.

Overigens voegt deze cd voor de harde kern van de Sunz of man-achterban niet echt veel toe: de tracks die niet eerder uitgebracht zijn, zullen moeilijk voor vol aangezien kunnen worden. Het lijkt hier vaak tracks te betreffen die niet volledig afgemaakt zijn, simpelweg omdat ze niet het gewenste niveau behalen. Wat betreft de reeds bekende tracks klinkt de cd spontaan en puur uit het hart alsof het freestylen op hoog niveau betreft. Het grootste minpunt van de cd, is dat deze geen opvallende bangers of andersoortige uitschieters bevat. Er zijn op het eerste gehoor geen pakkende tracks aan te wijzen, die ervoor zorgen dat de luisteraar deze cd pakt om de melodie of de rhymes uit het hoofd te krijgen. Daarom zal dit album voor een groot deel moeten hopen op de goodwill van het toch al verzadigde hiphoppubliek om gehoord te worden.

De crew heeft in de voorgaande jaren gezaaid en heeft op deze cd de sterkste gewassen van de oogst gecompileerd. Hoewel de paar ‘exclusieve’ nummers het niveau van de cd danig omlaag halen, zal het na deze cd toch vaststaan dat Sunz of man de kwaliteit in huis heeft om oude tijden te doen herleven. Voorwaarde is wel dat het vernieuwde repertoire de klasse van het oudere werk minstens kan evenaren, en liever nog overtreffen.

Meer info: http://www.geocities.com/SunsetStrip/Studio/2621/sunz.html

Tracklist:
01. The genesis
02. All we got
03. Rivers of Eden
04. Five arch angels
05. Soldiers of darkness
06. No love without hate
07. Combinations of death
08. Jessica (skit)
09. Valley of kings
10. Tha law
11. Sin of man
12. Inmates to the fire
13. Intellectuals
14. People change
15. Saviors day
16. Shining star
17. Hidden track

Geplaatst door bowie op 5 november 2006