Sticks is terug met ‘Solo’, de ideale dakje-open-rechterbaan-muziek

Verrassing! Gisteren kondigde ‘Fakkelbrigadier #4′ Sticks de komst van een nieuwe track aan en vandaag is Solo te beluisteren. En hoewel het de laatste weken -uiteraard- een stuk rustiger is op de Nederlandse snelwegen, is dit de ideale cruise-muziek. Rechterbaan, tien kilometer zachter dan toegestaan. “Rijd mee, dan!”, is dan ook zijn advies voordat de instrumentale outra van Henning’s g-funk-productie de track naar het einde begeleidt. Maar tegen die tijd heb je al heel wat wijsheden op kunnen slaan.

Zijn laatste wapenfeit Onrust was alleen in het Zwolse Museum De Fundatie te beluisteren, maar nu keert hij weer terug op de streamingdiensten. Wie Sticks al ruime tijd volgt op de sociale media, weet dat er lange tijd een gezamenlijk project in de maak was; Jemoeniemoelukdoenomnex was een samenwerkingsverband tussen Sticks en de Arnhemse producer Henning. De plaat werd al in 2012 (o.a. in dit interview bij de collega’s van 3voor12) aangekondigd, maar liep vertraging op. In 2014 werd zelfs een Instagram-account geopend om een voorzichtig kijkje achter de schermen te geven. Snippets en featurings (Freez) kwamen erop voorbij. Het account ‘niemoelukdoen‘ is nog altijd te vinden. Tot op heden is de plaat jammer genoeg niet verschenen.

Het beloofde een plaat vol zomerse g-funk te worden. En dat is ook wat de twee muzikanten ons voorschotelen met Solo. Sticks liet in 2014 al weten waar de beat hem toe bewoog; cruisen, met de radio op een flink volume. Hij pompte (een eerdere versie van een soortgelijke) productie toen ook al zijn auto, is in een filmpje op het account te zien. Het heeft hem ongetwijfeld bewogen om het refrein (“Cruise rond in een joggingbroek en een hoodie door Holtenbroek”) te schrijven.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#jemoeniemoelukdoenomnex #FTG4,5 new beat

Een bericht gedeeld door Niemoelukdoen (@niemoelukdoen) op

Het lijkt er dus op dat we een Sticks X Henning-track uit de vaults voorgeschoteld hebben gekregen. De heerlijke trage bounce van de Arnhemse producer en de wijselijke rijmelarij van ST -een groot g-funk-fanaat- zorgen voor goede vibes. Een paar van de adviezen brengen zelfs een positieve noot aan het corona-tijdperk: “Als ik met niemand hang kan niemand me naaien”, praat Sticks zichzelf goede moed in aan het eind van het eerste couplet. En verderop in het nummer: “Hou ’t kalm’ de norm / Maar het is ’t soort rust dat je vindt in ’t oog van de storm / En de truc is; remmen om te accelereren.” In andere woorden, voor een ieder die nu in de problemen zit door de crisis die het veelbesproken virus heeft veroorzaakt; het komt goed.

Of dit het begin is van de roll-out van Jemoeniemoelukdoenomnex of dat Sticks gewoon heel graag een nieuwe losse track wilde delen is (vooralsnog) niet duidelijk. Wel zet hij onder zijn eigen bericht op Instagram ‘Tot volgende week.’ Het zijn woorden die de honger naar de plaat doen vergroten. En totdat we ‘m weer verantwoord kunnen gebruiken als dakje-open-rechterbaan-muziek, moeten we het doen met de goede vibes die deze tune óók gewoon veroorzaakt in de achtertuin.

Geplaatst door bowie op 9 april 2020