Sticks danste een ereronde in een uitverkocht Paradiso

“Stick, hoe blijf je relevant? Hoe blijf je zo lang aan? Ik volg alleen mijn hart, daar komt de flow vandaan.” Het definitieve antwoord op de carrièrevraag van Sticks, twintig albums diep. Aan het begin van deze eeuw zorgde Opgezwolle mede voor hiphophysterie in Nederland. Meer dan twintig jaar later uit zich dat nog steeds in een uitzinnig uitverkochte Paradiso. En door!

Begin dit jaar toerde Sticks met Alles Over Hoop, het album waar hij verfrissend over persoonlijke situaties sprak. In een uitverkochte Tolhuistuin zagen we hoe de volgende aflevering van ‘dat Zwolle ding’ vorm kreeg. Maar enkel met zware nummers optreden werd mentaal slopend, aldus Sticks tijdens zijn optreden. Daarom bracht hij dit jaar het tegenwicht met ‘En Door’. Zijn zoektocht reflecteert zich direct terug in de show, die nu een mooie balans van boodschap en beuken bevat.

Het Mooiste Komt Nu

In het donker neemt mede-Zwollenaar Kubus plaats achter de tafel op stage en stelt hij zijn vertrouwde apparatuur in. Sferische geluiden vullen de zaal terwijl lichtstralen de komst van Sticks aankondigen. Gehuld in tegenlicht, met een bucket hat on top, begint de fakkeldrager met Alles Over Hoop. Na vijf nummers verkenning verruilt hij de bucket hat voor een baseball-cap en gaat de show écht los. Met Re-Up Gang krijgt de rapper het publiek direct in beweging, iets wat nog vaak zou gebeuren.

De intermezzo’s van het duo bevatten grappige anekdotes, maar ook kritische noten. Zo wenkt Sticks Kubus de beat te stoppen tijdens het tweede couplet van En Toch, waarna hij zijn mening over het politieke landschap als spoken word aan het publiek voorlegt. Bij elke zin reageert het publiek luider op de kritische boodschap. Hiphop heeft zijn wortels in maatschappijkritische boodschappen en de Paradiso smult ervan.

In rap tempo volgen de spitsvondige tracks elkaar op en Sticks ontvouwt zich als de woordkunstenaar ná het succes van Opgezwolle. Als Kubus daarna echter de eerste tonen van ‘Hamvraag’ inzet is direct duidelijk dat het hier om oudgedienden gaat. Achttien jaar eerder speelden ze samen als onderdeel van Buitenwesten (het legendarische collectief ter ere van Kubus’ debuutalbum) de Paradiso kapot. Ook in 2023 zorgt dit nummer voor chaos in de zaal. Als de laatste hamvraag is gesteld krijgt het publiek een minuut om op adem te komen. “Is er een beetje energie?”, vraagt Sticks opzwepend voor het nummer Tijgers & Draken de Grote Zaal weer in vuur en vlam zet. Iedereen springt rond en op stage vliegt ook Sticks meermaals de lucht in.

Succes

Zodra de rapper het volgende deel van de show probeert in te leiden scandeert het publiek in koor “KUUUUUU-BUS!”. Producer Kubus toont vanachter zijn troon bewondering voor het publiek, waarna Sticks hem vraagt om een beat die eerder die dag gemaakt is voor de zaal af te spelen. Kubus programmeert zijn modular en de hele Paradiso hoort precies wat hem zo uniek maakt – een rauwe synth klinkt over een harde drumpartij terwijl Sticks vakkundig door het geluid heen rapt. De Zwolse succesformule uit 2004 staat vandaag nog steeds als een huis.

Tegen het einde van de show benadrukt Sticks nogmaals hoezeer hij de liefde vanuit het publiek waardeert. Met Dit is Leven! bezegelt de artiest het belang van in het moment genieten. Na een uitzinnige Spaanse Vlieg – waarbij de artiest zelf het publiek in vliegt – bestempelt hij de avond tot een ‘Succes’. Het teken waarop de Shady-achtige trapbeat van Chubeats de zaal vult en Sticks al rappend over het podium danst als zijnde een verdiende ereronde.

Geen Twijfel

Als de man des Zwolse flows daarna zijn vertrek aankondigt, kan hij het niet laten om met Doag af te sluiten. Terwijl het publiek een moshpit poogt, stopt Sticks de muziek en geeft hij aan dat hij er ‘even niet lekker in zit’. ‘Ik kan wel even de hulp van een vriend gebruiken’, signaleert hij. Vanuit de coulissen rent Great Minds-concullega Jiggy Djé op stage en de twee zorgen samen voor een uitzinnig slot van een succesvolle avond.

“Eerste keer solo een uitverkochte Paradiso voor Sticks!”, roept Jiggy trots naar het publiek. Met nieuwe energie, frisse raps en Kubus als vaste partner-in-crime belichaamt En Door het credo voor zijn langdurige carrière. Twee albums in één jaar en uitverkochte zalen vol uitzinnige fans – dat is precies hoe relevant hij nu is. Er is tenslotte maar één Stickert.

Fixtures:

Hoogtepunt: Doag (met Jiggens)
Dieptepunt: Vallen in de moshpit
Garderobe: Kluisjes tegen betaling
Fotograferen: Bytyron met gevaar voor eigen camera
Geluid: Luid en duidelijk incl. Kubusbiets
Bezoekers: 1500
Damage: € 28,-
Cijfers: 9

Geplaatst door bowie op 20 december 2023