Stichting Feis daagt Giro555 uit: samen sterker tegen hongersnood in Gaza

Met grote verbazing heeft Stichting Feis, de in naam van de overleden Rotterdamse mc opgezette stichting, kennisgenomen van het recente statement van Giro555, met betrekking tot de humanitaire situatie in Palestina. Bij vrijwel elke grote humanitaire gebeurtenis wordt direct een actie opgezet – en altijd met groot succes. Rondom Palestina was het opvallend stil tot het recente bericht van Giro 555.

“Als kleine stichting streven wij naar een wereld zonder honger, zonder strijd, zonder ziekte en zonder angst. Deze missie verplicht ons stil te staan bij de urgente kwestie in Palestina. Dankzij ons toegewijde team bestaande uit Salam Aldeen, Hannan Razzouki, Tean Gaza en influencer Hansie Anders, zijn we in staat levensmiddelen in Gaza te krijgen. Stichting Feis is ervan overtuigd dat we samen sterker staan, wat heeft geleid tot prachtige diplomatieke resultaten”, stelt Stichting Feis in een uitgestuurd persbericht.

Een schande

Giro 555 stuurde een social media-bericht uit met in de afbeelding: “Onze gedachten zijn bij de mensen in nood in de Palestijnse gebieden.” En in de caption: “Giro555 komt in actie bij uitzonderlijk grote rampen waar het redden van mensenlevens centraal staat. Wanneer Giro555 zo een grote landelijke actie opzet, worden er doorgaans hoge bedragen opgehaald waarmee de hulporganisaties grootschalige hulpverlening in gang zetten. De toegang tot Gaza is helaas heel beperkt en daarmee kunnen we het opgehaalde geld niet effectief besteden en op grote schaal hulp bieden. Wij pleiten voor en hopen dat er snel betere toegang komt om meer humanitaire hulp te bieden.” Een schande.

Stichting Feis: “Wij stellen kritische vragen aan Giro555: waarom lukt het ons als kleine stichting wel om meer dan vier vrachtwagens met levensmiddelen naar Gaza te sturen, terwijl Giro 555 dit niet lijkt te kunnen bewerkstelligen? Onze deuren staan wagenwijd open voor samenwerkingen, inclusief alle officiële ingangen en beelden. Indien Giro 555 geen doorgang kan vinden, bieden wij als Stichting Feis graag de handen aan om gezamenlijk de strijd tegen hongersnood in Gaza aan te gaan. Momenteel zijn wij actief bezig met het inzamelen van donaties om vrachten te vullen. Giro 555 zou deze vrachten zonder inspanning kunnen vullen, wat voor ons als kleine stichting nog met veel werk gepaard gaat.”

Enorme bereidheid

Ook de comment-sectie onder de post van Giro555 regent het kritiek. “We kunnen het opgehaald bedrag toch verspreiden over die hulporganisaties die ter plekke zijn? Wat is dit voor een rare beargumentatie? “Geld inzamelen lukt niet maar de organisaties ter plekke kunnen geld goed gebruiken dus doneer naar hen”???”, luidt een comment van Sahil Amar Aïssa. En ook andere BN’ers roepen op tot een nationale actie. Veronica van Hoogdalem: “Nee nee nee, kom op @giro555.nl We willen toch juist zoveel mogelijk geld ophalen voor al die (jonge) slachtoffers? Dat we het vervolgens verdelen over de andere organisaties is niet meer dan normaal. Het gaat er om dat we die actie met z’n allen willen en kunnen neerzetten. Lets go Giro555!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giro555 (@giro555.nl)

Tofik Dibi eindigt zijn betoog met een kritische vraag: “De bereidheid van mensen in Nederland om te helpen is op dit moment enorm. Wat nodig is in Gaza ook. Door nu een maximale opbrengst op te halen kunnen we straks als de toegang beter is meteen aan de slag. Wat weerhoudt u hiervan?”

Raadsel

Hij slaat de spijker op zijn kop. Het afgelopen weekend hebben diverse BN’ers de inzamelingsactie van Stichting Feis onder de aandacht gebracht, waaronder Nasrdin Dchar, Walid Benmbarek, Fernando Halman, Youssef Abd-Elmalik (f.k.a. Sevn Alias) en Nesim El Ahmadi. “Die steun is cruciaal en iets waar Nederland trots op kan zijn”, aldus Stichting Feis.

De eerste zin in het bericht van Giro555 moeten we maar met een korreltje zout nemen: “Giro555 komt in actie bij uitzonderlijke grote rampen waar het redden van mensenlevens centraal staat”. Hoe ze dat rijmen met het niet in actie komen in Palestina is een raadsel.

Koop je trui, tote-bag of t-shirt en steun daarmee Gaza via deze link. #FEISFOREVER

 

Geplaatst door bowie op 23 januari 2024