Starflam – Donne-Moi De l’Amour édition deluxe

Starflam is al een hele poos bezig. Ze dropten hun eerste album in 1998 en al vlug volgde er een live album. In 2001 volgde het langverwachte tweede album “Survivant”. Hiermee braken ze pas echt door in België. Het nummer “La Sonora” kreeg een top 10 plaats en ze speelden op heel wat festivals.
Eind 2003 kwam Starflam terug met “Donne-Moi De l’Amour”, oftewel: geef mij liefde. De boodschap van de cd was duidelijk: als je geen liefde krijgt, kan je geen liefde geven, en dan krijg je agressie en eenzaamheid.
Nu is de cd gerereleased als een “édition deluxe”, oftewel: met een ander hoesje en een extra cd.

Ik heb Donne-Moi nu reeds een dik half jaar en hij verveelt me nog steeds niet. De intro is chill, maar al vlug verandert de sfeer met “Ils Ne Savent Pas” (ze weten niet). Deze track vond ik eerst wat minder, maar nadat ik had gezien hoe energiek Starflam hem live bracht, begon ik hem meer en meer te appreciëren. “Dans l’Empressement” deel 1 en 2 vond ik dan weer dope van de eerste keer dat ik hen hoorde. Ze sluiten heel goed op elkaar aan, enkel de beat verandert plots van een paranoia banger naar een meer feestelijke banger. Ook deze track komt live nog beter tot zijn recht.
De titeltrack is er een om heel luid te zetten en om dan mee te brullen: “DONNEMOI DE L’AMOUR, DE L’AFFECTION, DES ATTENTIONS, FAIS ATTENTION…” Dit is een kreet rechtstreeks vanuit hun hart en prachtig omgezet in een nummer, zonder melig te worden.
De volgende track heeft weer een meer paranoiabeat en begint Engelstalig met Buckshot van Bootcamp Click. Alhoewel hij al een gevestigde waarde is in hiphop komt Akro met een dopere flow. Om het helemaal internationaal te maken dropt Kaer zijn tekst in het Spaans zoals hij al eerder op “La Sonora” had gedaan.
Ondertussen ben je als fan wel bezweet. Dit is dan ook een energieke plaat en dat voel je nu wel… Gelukkig is “Sueur d’Alcool” (alcoholzweter) een rustiger nummer. Hierop verteld Akro over de problemen rond een alcoholverslaving. De rustige beat draagt bij tot de droevige toon van dit nummer.
“Vauriens” is weer een nummer dat je live moet zien. Elk optreden van Starflam is gegarandeerd een feest waar je niet stil kunt blijven staan. Vele groepen hebben problemen om hun tracks live even goed te laten klinken, maar Starflam klinkt live nog beter dan op cd.
De beat van “Mr. Orange” liet me denken de jaren zestig. Het gaat over hypocriete mensen die enkel respect voor geld hebben.
De laatste track is “1-2, One-Two”. Hierop doen een heleboel MC’s mee die dicht bij de groep staan: Sly-D, Profecy, Modal, Tita en Nader. De cd wordt afgesloten met een leuke freestyle.

De tweede cd in het hoesje heet heel toepasselijk “Pour Quelques Euros De Plus” (voor enkele euro’s meer). Hierop staan 10 nummers waarvan 7 nieuwe nummers.

De cd begint heel chill met een raggabeat op “Illusions”. Het gaat over een wereld waarin alles fake is en niets echt.
“Manque De Vrai” met Roldan van Orishas is ook een chille track. Roldan komt dope zoals altijd. Hierin kaarten ze aan dat er veel te veel mensen liegen.
“Venin Hip Hop” is hun homage aan hiphop. Zoals bij vele groepen is Starflam ook besmet met het hiphopvirus en zoals je waarschijnlijk weet: het is ongeneselijk!
Ze zijn blijkbaar dikke vriendjes met Bootcamp Click, want op nummer vier doen ze alweer mee! “Brownsville 2 Tox City” maakt een vergelijking tussen New York en Luik.
Antistatique stond al op de “gewone” versie van Donne-moi, maar hier werd dit feestnummer aangevuld met een collabo met niemand minder dan Flip Kowlier van ‘t Hof van Commerce. Dit is de dopeste flow die ik tot nu van hem heb gehoord.
“Graffiti Music pt.2” is het vervolg op de gelijknamige track van “Profecy”, die hier ook op meedoet. Net als "Donne-Moi De l’Amour" is deze track een meebruller.
Niet elke track heeft ook echt inhoud, “T’sais Bien” is een egotrippende freestyle met Jean Gab’1 en JP 12". Zij staan duidelijk op een lager niveau. Tijdens de tour van Starflam in Frankrijk verzorgde Jean Gab’1 het voorprogramma. Daarvoor kon je hem ook al op enkele compilaties horen, zoals “Hexagone 2001”.
“L’Envers Du Décor” (Director’s Cut) is een remix van het gelijknamige nummer op de oorspronkelijke cd. Dit gaat over taboes zoals alcoholmisbruik, schulden, eenzaamheid. Gelukkig heeft het nummer eerder een chille dan een triestige beat en merk je er als niet-franstalige dan ook weinig van.
Nu kreeg ik plots een déjà vu… Is dit de tweede track niet? Ja, maar nu doet Roldan niet mee op “Manque De Vrai”, maar Soprano van Psy 4 De La Rhyme. De versie met Roldan vind ik doper, want daar heb je meer dat Zuiderse gevoel en dat mis ik hier wel…
Om af te sluiten is er nog een Turbo Scooter Remix van “Antistatique”. De originele beat vond ik doper en hierop doet Flip Kowlier niet mee, dus skip ik liever terug naar track 5.

Als leuk extraatje staan de video’s van “Donne-Moi De l’Amour”, “Ils Ne Savent Pas” en “l’Envers Du Décor vs. Antistatique” hier op.

Is deze cd nu je geld waard? Ja! Starflam mag gerekend worden tot de Franstalige top en maakt haar reputatie ook nu weer waar.

Tracklist:
Donne-Moi De l’Amour
01. Intro
02. Ils Ne Savent Pas (feat. Reggie)
03. Parade
04. Situe (feat. Christa)
05. Dans l’Empressement (part 1)
06. Dans l’Empressement (part 2)
07. Donne-Moi De l’Amour
08. En Alerte (feat Buckshot (Bootcamp) )
09. Sueurs D’Alcool
10. Retour À l’Adolescence
11. Antistatique
12. Vauriens
13. A Cote De L’Essentiel (Le Temps Qui Passe)
14. L’Envers Du Décor (feat. Christa)
15. Marseille-Liège (feat. Le Rat Luciano)
16. Mr Orange
17. Dans La Spirale (feat. Arsenik)
18. One-Two (feat. Sly-D, Profecy, Modal, Tita, Nader)

Pour Quelques Euros De Plus
01. Illusion (feat. Lyricson)
02. Manque de Vrai (feat. Roldan (Orishas))
03. Venin Hip Hop
04. Brownsville 2 Tox City (feat. Bootcamp Click)
05. Antistatique (feat. Flip Kowlier)
06. Graffiti Music Part 2 (feat. Profecy)
07. T’Sais Bien (feat. MC Jean Gab’1 et JP 12 (Less du Neuf))
08. L’Envers du Décor (Directors’ Cut)
09. Manque de Vrai (feat. Soprano (Psy 4 De La Rime))
10. Antistatique (Turbo Scooter Remix)

Meer info: http://www.starflam.com

Geplaatst door bowie op 17 augustus 2004