Spotify-Playlist: 10 Hiphop-tracks om LGBT-Pride mee te vieren

Laten we eerlijk zijn; hiphop en gay-pride hebben niet de meest sterke band. Maar de laatste jaren heeft ook binnen de hiphopwereld het belang van gelijke rechten en de acceptatie van bi- en homoseksualiteit aan besef gewonnen. Aangezien vandaag de Amsterdamse grachten weer gevuld zijn met boten waarop diverse varianten van seksualiteit gevierd worden, leek het ons een mooi moment een #PRIDE playlist op Spotify te maken.

Notorious B.I.G., Ma$e en Puffy trappen feestelijk af met hun Mo’Money, Mo Problems. Niet omdat ze daarin verwijzen naar LGBT-kwesties, maar Diana Ross haar I’m Coming Out is wel al sinds jaar en dag een anthem in de gay-scene en de sample daarvan vormt de basis van deze klassieke track. Ook Replay & Gordon zijn van de partij, want hun Een Nieuw Begin werd destijds voorzien van een gastverse door niemand minder dan de Exter-O-Naldus. Daarna hebben we de lijst gevuld met artiesten die actief zijn binnen hiphop, en het aangedurfd hebben openlijk homo- of biseksueel te zijn.

We sluiten af met drie raptracks die (o.a.) homofobie aankaarten, zoals Nas in Back When, waarin hij het vergelijkt met antisemitisme en beide veroordeelt, Macklemore die voor het homohuwelijk pleit in Same Love en als afsluiter Commons indrukwekkende Between, Me, You & Liberation, van zijn album Electric Circus uit 2002. Op zijn voorgaande album gebruikte Common nog het woord “faggot” als scheldnaam, maar in deze track spit hij over een vriend van ‘m die met tranen in zijn ogen tegenover hem uit de kast kwam en Common daarmee bevrijdde van zijn eigen vooroordelen. Een track die perfect symboliseert hoever hiphop inmiddels gekomen is, en de weg nog voor ons ligt.

Laat die regenboogvlag zwaaien en turn it up!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 6 augustus 2016