Spotify erkent de classic hiphop van nu en komt met CULT playlist

Voor je dosis underground hiphop kon je tot voorheen voornamelijk terecht bij particuliere playlists. Je moest op zoek naar poortwachters van de goede smaak, vrienden met een soortgelijke voorkeur of het halen bij de afspeellijst van je favoriete artiesten. Óf je abonneerde gewoon op onze HIJS-playlist, natuurlijk. Maar na onder meer Woordenschat en Fresh Flows heeft Spotify besloten om de door hen gecureerde CULT-playlist te lanceren. Het is een spotlight-playlist met zowel Amerikaanse als veel Nederlandse hiphop gemixt, en vernoemd naar het debuutalbum van Fat Windjacks.

Opvallend? Zeker. Spotify dat durft in te zetten op boombap van eigen bodem. Maar heel gek is het niet, met de Nederlands-Belgische golf die achter Fat Windjacks aankwam. Collectieven als Fort Buku, Movnt Olympvs, Krauw Konnekt, Slenterprise, STIKSTOF en Het VerZet zijn productiever dan ooit en weten met enorm veel kwaliteitsreleases continu relevant te blijven. Vorige week werden we letterlijk op onze wenken bediend om die golf te kunnen pakken; met Rafting Goods Vol. 1.

“Vaak voelt het als een heel seizoen uitwedstrijden spelen. Daar komt stukje bij beetje verandering in.”

Zij zijn dan ook de eerste act op de cover. Hairo, initiatiefnemer van dat project op Instagram: “Naast dat er elke dag lovende woorden zijn van trouwe supporters, zijn er ook comments van mensen die niet begrijpen wat de fuck wij doen of waaro. Niet alles is voor iedereen, I get it, da’s cool. Maar als liefhebber wil je een plek hebben waar je je thuis voelt. Dat is sort of waar Rafting Goods uit is ontstaan. En de shit die wij doen is voor ons normaal, maar vaak voelt het als een heel seizoen uitwedstrijden spelen. Daar komt stukje bij beetje verandering in.”

Fat Windjacks. Foto: Soulution. Tekst gaat door onder de foto.

“Dat wij aan het raften zijn is niet onopgemerkt gebleven bij de beste mensen van Spotify”, gaat hij verder. “Ze creëren hiermee een home voor de tunes die wij dagelijk door onze speakers pompen. (…) Doe ons, onze cultuur maar vooral jezelf een plezier en volg vanaf nu de CULT playlist voor je daily dose of hiphop!”

Tim Beumers bij 101 Barz, door Lowiegraphy. Tekst gaat door onder de foto.

Tim Beumers vult aan: “De liefde voor beats met verses en stoffige hiphop is normaal voor mij en met mij voor velen. Dat Spotify een playlist maakt waar deze muziek een plek krijgt en dus makkelijker gevonden kan worden door liefhebbers door heel Nederland, is het resultaat van alle goede shit die gemaakt wordt door mensen in Nederland en de inzet van mensen achter de schermen met focus op liefde voor muziek.”

Naast Rafting Goods zijn in de eerste worp van zestig ook tunes te vinden van onder meer Griselda, SKAV & Dooks, Roc Marciano, Ella John, Freddie Gibbs & Madlib, NESS en BERRY. Een major S/O gaat naar Tim Beumers voor de hastle, Fat Windjacks voor de bruikleen van de naam en uiteraard naar Spotify. We see you all, dit is een major move.

Voor deze ene keer verwijzen we je niet naar (een van) onze eigen playlist(s), maar sluiten we de CULT-playlist in. Cheers! 😉

Geplaatst door bowie op 2 februari 2022