De meest actuele hiphoptracks in een playlist, maar dan met een album-feel

Is het mogelijk om onze HIJS-playlist op Spotify om te dopen tot een album? Die vraag doemde op bij redactielid Bowie. Kun je verschillende artiesten in één lijst zetten, zonder dat het een bijelkaar geraapt zooitje tracks en meteen gebombardeerd wordt tot compilatie? Hij gaat een uitdaging niet uit de weg, dus ging hij aan de slag.

Onze Spotify-playlist van deze week is er niet zomaar eentje. Curator is redactielid Bowie van Loon: “Ik heb geprobeerd om twintig recente tracks logisch te sequencen, zodat het klinkt als een album. Daarbij heb ik gelet op transities (hoe klinkt de overgang van de ene naar de andere track), overkoepelende thema’s, verrassingen en tracktitels. Het golft nu op en neer, heeft kalme en jazzy beats maar ook een aantal stuiterende. De intro heet ‘Welkom’, waarna je terugblikt op barre economische tijden met Knaller, Hef en Adje. Ty Dolla’s ‘Track 6’ staat waar ‘ie moet staan, en het tweeluik aan het eind past zowel muzikaal als thematisch perfect, en wordt uitgevoerd door twee verschillende artiesten.”

Het was even puzzelen; qua toonsoort, stemklanken en intro’s en outro’s, bijvoorbeeld. “Ik moest me natuurlijk houden aan de twintig nummers, het aantal waaruit de playlist altijd bestaat. Normaal vind ik albums van zoveel nummers vaak niet lang interessant, maar ik heb m’n best gedaan. Niet alleen de hoofdartiesten zijn interessant. Check alleen de lijst featurings maar eens, die gaat van Portugal The Man, via Sia naar Bilal en Mahalia. Zo maken we van dit album een brede hiphopplaat, die ook invloeden kent van buitenaf.”

Stream:

Geplaatst door bowie op 29 oktober 2020