Spacekees en Terilekst

Ik was zelf niet echt bekend met het werk van Spacekees en Terilekst. Turrie’s beats kende ik wel, maar op de mic had ik hoogstens een paar track van de twee gehoord. Spacekees’ image was mij wel bekend: hij is een lolbroek en is er trots op ook. Kees lijkt een hoofdrol op te eisen op het album. Zijn stem is helder, zijn raps zijn duidelijk verstaanbaar waardoor hij duidelijk opvalt tegenover de wat moeilijker op te pikken stem van Turrie. Jammer, want Terilekst komt eigenlijk vaak met dopere rhymes dan Kees. Daarom is het af en toe ook wel lekker dat sommige tracks alleen door Turrie of Kees verzorgd worden.

Het album is een mix van droge humor en bragging en boasting. De humor moet je echt liggen, anders zal deze plaat je vrij weinig doen. Hilarisch zijn de 3 skits waarop Kees gortdroog zijn haters afserveert. Verder zijn tracks als ‘Dikke Bult’ (waarop Turrie het verhaal van een mislukte telefoongrap verteld met een gortdroge hook van Kees), ‘Koeshit’ (waarin Kees zich verplaatst in het dagelijkse leven van een koe) en ‘Domme Aktie’ (over groupies met een geweldige bijdrage van de dame die voor groupie speelt) zijn absoluut grappig. De uitro waarbij Kees als verkoper van goedkope telefoonabonnementen bijna 10 minuten met een oude vrouw aan de telefoon hangt is ronduit hilarisch.

Terilekst komt vooral goed op ‘De Terugkomst Van De Hollandsche B-Boy’, een van mijn favoriete tracks op het album. De eerste single, ‘Ik Wil Een Meisje’, is een track die al een aantal jaar over het internet zwerft. Het feit dat het duo de track in een nieuw jasje heeft gestoken vind ik een goed iets, hoewel het origineel beter is, heb je minder niet het gevoel dat je oude shit voor een nieuwe prijs krijgt. Verder doet het duo hun plannen voor overname uit de doeken in ‘Het Perenplan’, bespreken ze hun vervelende gewoontes in ‘Gewoonten’, en spreken ze hun liefde voor vrouwen uit in ‘Hard Als Steen’ en ‘Ik Wil Een Meisje’.

De beats zijn allemaal goed in orde. Geen ultieme klassiekers, maar verder weinig op aan te merken. De features, van Unorthadox (op ‘Stillevens’), Jiggy Dje (op ‘Ik Wil Een Meisje’) en Cameleon (op ‘Hard Als Steen’) verzorgen enkel de hooks, en zijn verder gewoon in orde.

Samengevat is dit een leuke plaat, als de humor je tenminste ligt. Het is jammer dat de stemmen van Terilekst en Spacekees niet echt heel goed bij elkaar passen en er niet echt een aanwijsbare chemistry tussen de twee is. Terwijl Terilekst op ‘Hogere Sferen’ verteld over hoe hij opgroeide met muziek komt Kees op hetzelfde nummer met een compleet onzinverhaal over een ontvoering door een alien na zijn geboorte. Op zich leuk, maar na de verse van Terilekst denk je echt even ‘Waar gaat dit over?’ Na enkele luisterbeurten kon ik me daar echter over heen zetten en ben ik op zich zeer goed te spreken over Spacekees & Terilekst. Geen klassieker, wel gewoon een fijne, originele plaat van eigen bodem.

Meer info: http://www.spacekees.nl/ & http://www.terilekst.nl/

Tracklist:
01. Ontpopt
02. Hogere Sferen
03. Perenplan
04. De Terugkomst Van De Hollandsche B-Boy
05. Carnaval In Venray
06. Aangevallen (Skit)
07. Ik Wil Een Meisje ft. Jiggy Djezus
08. Gewoonten
09. Stillevens ft. Unorthadox
10. Aanval (Skit)
11. Wat, Wil Je, Doen!
12. Dikke Bult
13. Zieke Shit
14. Domme Aktie
15. Koeshit
16. Watersproeiermotor/ De Stijl (Skitofzo)
17. Hard Als Steen ft. Cameleon
18. Aanpassen? (Skit)
19. Altijd Zo Geweest
20. Outro

Geplaatst door bowie op 9 juli 2005