SoulTrash dropt ‘STRICTLY FYAH’ EP: “Dit is nog maar de trailer van alles wat we gaan brengen.”

De naam SoulTrash gonst al een tijdje door de Nederlandse hiphopscene, maar van een officieel debuut van de groep, bestaande uit mc’s Blok, Lost en Tandiso en de producers Bri All1ne, Jeremy Stoep en CRZE, kwam het nog niet. De Amsterdamse jongens kaapten vorig jaar de winst bij zowel Wanted en Q’s Best als de Grote Prijs van Nederland en stellen vandaag hun EP STRICTLY FYAH voor aan de wereld.

Ze leerden elkaar kennen bij een beatworkshop die producer Bri All1ne gaf in Amsterdam Zuidoost. “Daar kwamen al onze producers, net als bijvoorbeeld Rosfrom04 en smith2k van Black Acid, wekelijks bij elkaar om beats te tikken en aan elkaar te laten horen”, blikken de boys terug. Rapper Lost kwam er ook vaak langs toen hij bezig was met zijn soloproject en de producers begonnen daar beats voor te maken. “Maar dat liep helemaal uit de hand. De beats, raps en tracks bleven maar komen. Uiteindelijk is daar SoulTrash uit ontstaan.”

Binnen acht maanden tijd wisten ze vorig jaar zowel Wanted en Q’s Best als De Grote Prijs van Nederland op hun naam te schrijven, zonder dat ze onder de naam SoulTrash veel muziek naar buiten hadden gebracht. “Het heeft ons professioneler gemaakt. Het muzikant zijn draait om meer dan alleen maar goeie nummers maken”, weten ze nu. Voor de rasmuzikanten waren die contests een echte eye opener: “Hoe ga je een product aan de man brengen? Hoe zorg je dat je interessant bent om met bepaalde partijen een samenwerking aan te gaan? Hoe blijf je überhaupt out there? Die knowledge hebben we daaraan te danken. Daarnaast heeft de Grote Prijs-titel ons op leuke plekken gebracht om shows te doen.”

Een jaar na de winst, die ze binnensleepten tussen acts als Marone, Gil & Megas en Massi, hebben ze de gewonnen studiotijd inmiddels goed gebruikt en is daar hun EP STRICTLY FYAH, die vol staat met bass heavy tunes en ongetwijfeld gaat zorgen voor de nodige moshpits, zoals je die kent bij shows van onder meer Black Acid en SMIB. Inclusief stemvervormers, duistere samples en kalm gebrachte doch snijdende raps over de liefde voor hun broeders en rap (Paranoia), het nemen van risico‘s dat daarbij hoort (Alles Op Alles) en stages die opgefucked worden wanneer ze met hun crew komen ruïneren (W.G.W.D.). Hoe groot gaat het contrast zijn als ze diezelfde EP presenteren tijdens de Amsterdamse Museunacht? “We willen naast muzikanten ook mensen van andere stromingen en disciplines bereiken en inspireren, niet alleen binnen de hiphopcultuur maar ook daarbuiten. Dit was voor ons een hele dope kans onszelf te kunnen showcasen aan een publiek dat niet één, twee, drie naar een SoulTrash-show zou komen. En hoe dope zou het zijn als er een kunstenaar langskomt en op basis van onze EP een schilderij maakt? Het is tenslotte allemaal kunst wat we maken, waarom zou dat niet onder één dak kunnen?”

Producer CRZE heeft een buitengewoon typische omschrijving voor de plaat, die vanaf nu op Spotify is te streamen. “De EP is als een trailer van een gekke, gekke actiefilm. Je krijgt een sneak peek van de gevechten en de shoot outs en daarna denk je ‘Yo, die film moet ik zien!‘ Zo’n EP is STRICTLY FYAH, een goede introductie geven van wie wij zijn en de mensen hongerig maken voor méér SoulTrash.”

De boys zelf kijken in elk geval erg uit naar de plaat en de bijbehorende party. “Als we over een aantal jaar er zelf terug op kunnen kijken en dan denken van ‘Ja man, boys. Dat hebben we toch maar eens geflikt‘, dan is het proces voor ons geslaagd.”

Geplaatst door bowie op 3 november 2017