Snoop Dogg is eigenaar van Death Row Records: “Een spannende thuiskomst”

Snoop Dogg heeft het label waar zijn professionele carrière ooit begon in handen. Hij mag zich vanaf nu eigenaar noemen van Death Row Records. In het begin van de jaren ’90 was het een thuis van de meest beruchte hiphopsterren van dát moment; naast Snoop zelf ook Dr. Dre en 2Pac.

Snoop kocht het label terug van investeringsmaatschappij Blackstone, dat het ondergebracht had bij MNRK Music Group. Voorwaarden van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt. Een bron dicht bij de situatie vertelde dat Snoop’s overname van het merk Death Row het eerste deel is van een transactie waarbij hij ook een deel van de muziekrechten van het label overneemt. Dat gaat over muziek die hij zelf onder het label heeft uitgebracht en gaat uitbrengen, maar ook van niet nader genoemde andere artiesten.

Het is niet toevallig dat dit nieuws nu naar buiten komt. In juni vorig jaar werd Snoop al aangesteld als creatieve kracht binnen het label, en zijn nieuwe album dat morgen verschijnt heeft ook de titel ‘B.O.D.R.‘ meegekregen. Dat staat – uiteraard, zo blijkt nu – voor Bacc On Death Row. De hype is vakkundig opgebouwd rondom een momentum. Aanstaande zondag is Snoop onderdeel van de prestigieuze Halftime show van de Super Bowl, naast Mary J. Blige, Dr. Dre, Eminem en Kendrick Lamar.

Death Row Records werd in 1992 opgericht door Suge Knight, Dick Griffey, Dr. Dre en The D.O.C. In de nasleep van Dre’s vertrek uit N.W.A. groeide het uit tot een van de meest succesvolle, invloedrijke én controversiële platenmaatschappijen. Niet alleen in de hiphopindustrie, maar van de algehele muziekgeschiedenis. Er verschenen platen die een generatie definieerden en bepaalden, zoals The Chronic, Doggystyle en All Eyez On Me. Echter werd het succes ontsierd door geweld. Het label brokkelde uit elkaar na de moord op Tupac in 1996 en raakte in verval toen Knight zelf overvallen werd door juridische problemen. Hij hield het nog jaren draaiende met platen van Tha Dogg Pound en Kurupt, maar ging in 2006 zowel zakelijk als persoonlijk failliet. Oprichter Knight zit momenteel een gevangenisstraf uit van 28 jaar voor doodslag.

“Het voelt goed om eigenaar te zijn van het label waar ik deel van uitmaakte aan het begin van mijn carrière.”

In de jaren erna na diens failissement verwisselde het merk regelmatig van eigenaar, om via een omweg bij Snoop te belanden. ‘Tha Doggfather’ had al eerder de wens uitgesproken om Death Row Records te willen overnemen, in een interview met GQ. Toen legde hij uit dat hij werd afgewezen als koper, om vervolgens voor Def Jam Recordings te gaan werken.

Nu is zijn ‘kindje’ weer bij papa, althans zo voelt het voor hem. “Ik ben blij en waardeer de kans om het iconische en cultureel belangrijke Death Row Records-merk te verwerven, dat een immense onaangeboorde toekomstwaarde heeft. Het voelt goed om eigenaar te zijn van het label waar ik deel van uitmaakte aan het begin van mijn carrière, en dit is een zeer betekenisvol moment voor mij. Ik wil graag persoonlijk de teams bij Blackstone, MNRK en vooral David Kestnbaum bedanken. Zij hebben maandenlang met mij samengewerkt om deze spannende thuiskomst te realiseren. Ik kijk ernaar uit om te bouwen aan het volgende hoofdstuk van Death Row Records.”

Ook diezelfde Kestnbaum, Senior Managing Director bij Blackstone, is verheugd. “Wij bij Blackstone zijn sterke supporters van de kunstenaars- en makersgemeenschap in onze entertainment-investeringen. We zijn blij om het Death Row Records-merk terug te brengen in de handen van een legende als Snoop Dogg. We wensen hem succes in de komende jaren, om het merk vooruit te brengen met zijn leiderschap en visie.”

Chris Taylor, president en CEO van MNRK Music Group: “Snoop is duidelijk dé leidinggevende om Death Row de volgende dertig jaar in te leiden. Wij hebben de eer gehad om tien jaar lang toezicht te houden en hebben miljoenen nieuwe fans kennis laten maken met onze marketingcampagne voor het dertigjarig bestaan.”

Snoop Dogg maakt van één glorieus aangekondigd moment -zijn optreden tijdens de Super Bowl-finale- dus een glorieuze week. Een aankondiging van het eigenaarschap van zijn oude (en dus nieuwe) label, én een albumrelease. Marketing 2.0, en dat op zijn leeftijd.

Morgen verschijnt Bacc On Death Row. Wie weet verklapt Snoop daarop meer details.

Geplaatst door bowie op 10 februari 2022