Skyline: zichtbaar vanaf de ROTTZ

Waar Duvel, sneakershopeigenaar Woei en Supa Dupah de drijvende krachten achter ROTTZ zijn, hebben DJ MP, Guido Holtman en Jochem Beijer de touwtjes in handen bij Skyline. In eerste instantie was het de bedoeling beiden een label te starten, maar recentelijk besloten de platforms een diepgaande samenwerking aan te gaan.

ROTTZ is het label waar releases van, hou je vast, Lexcouper (ook wel bekend als Alex van A&C), Dosprod, Jawat!, Kubus, Billy the Kid, MWP (MidWest Piraten), Rascle & Dubbel N (Midkade), VSOP, Presto en DJ MP op gaan uitkomen. Skyline is een op zichzelf staand productieteam dat ook cursussen en workshops aanbiedt. Dit alles gebeurt onder de vlag van House of Productions, het overkoepelende productiehuis op Zuid in Rotterdam van Jochem Beijer. DJ MP en Guido (aka KOC75) nemen het productionele gedeelte voor hun rekening. Opnemen, mixen, masteren: Skyline zet de puntjes op de ‘i’ en zorgt voor een keiharde, glasheldere hiphopsound.


Guido en DJ MP in de Skyline studio

DJ MP kennen we natuurlijk als dj van VSOP, producer van o.a. Winne’s 40 Bars, Hef’s Luie Mannen en pusher van talenten als Dion Masé, Hef en Rascle. De Rotterdammer heeft de afgelopen jaren onder meer een soloalbum (Paerel), een mixtape (DJ MP’s Rotterdam Mixtape Vol. 1) en samenwerkingsalbum/mixtape met Rascle (De Recessie) uitgebracht. De producer zal zich de komende tijd naast produceren ook bezighouden met het scouten van artiesten. Mogelijk worden die artiesten richting ROTTZ gestuurd. Daarvoor moeten ze wel aantonen de juiste ‘spirit’ te hebben, legt MP uit: “Vanzelfsprekend let ik als eerste op kwaliteit en originaliteit. Daarnaast vind ik productiviteit en mentaliteit erg belangrijk. Ik verwacht veel van mezelf en we verwachten ook van de artiest dat hij het beste uit zichzelf naar boven haalt. Zo hebben Rascle en ik gisteren bijvoorbeeld tot half 7 in de morgen in de studio gezeten.” Rascle, die ‘toevallig’ ook in de building is: “We komen om te werken en niet om te spelen. We vullen elkaar aan en dagen elkaar uit. MP en ik hebben in de afgelopen jaren een sterke familieband opgebouwd. Ik ken hem sinds mijn 17e, ik ben nu 19, en we zien elkaar vrijwel dagelijks.” MP: “Dat is dan ook de basis voor een langdurige samenwerking. Mijn motto is: ‘Ik hoef geen vrienden met je te zijn om zaken met je te doen, maar voor een duurzame samenwerking moet er een bepaalde vibe zijn.’” Het is geen toeval dat de ervaren MP samenwerkt met een jonge, hongerige, onervaren rapper: “Het triggert mij gewoon om een nieuwe dude zo hard neer te zetten dat mensen denken: ‘Zo! Wie de fok is dit?’ Op mijn producersalbum Skyline staan daarom vanzelfsprekend ook weer een paar van die nieuwe gasten.”


Dubbel N en Rascle brengen dit jaar MidKade uit op ROTTZ. DJ MP is executive producer van het album.

Waar MP zich vooral met het produceren en A&R (Artist & Repertoire)-gedeelte bezighoudt, is Guido de man die de sound tot in de puntjes perfectioneert. “Sinds 2008 ben ik verbonden aan House of Productions en Music Production Course als respectievelijk engineer/producer en docent. In deze functies heb ik diverse opnames met en mixwerk gedaan voor rappers en geef ik ook lessen en cursussen. Daarnaast maak ik in mijn eigen thuisstudiootje sinds een jaar of 10 af en toe wat beats bij wijze van creatieve therapie hahaha. Mijn grootste wapenfeit tot nu toe is de mix van Hef’s Op een Missie, die ik samen met MP heb gedaan. Toen we samen aan die track werkten kwamen we erachter dat we een erg goed team vormen, er was echt sprake van synergie. Hoewel ik het soms moeilijk vind in de studio goed met iemand samen te werken was het met MP vanaf het begin dope. We hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen. Als hij zegt hoe hij iets graag wil hebben weet ik gelijk wat hij bedoelt en hoe ik dat kan bereiken. Zelfs als hij het op een vrij abstracte manier omschrijft. Zijn creatieve/muzikale skills en ervaring zorgen er samen met mijn technische kennis voor dat we shit naar een hoger plan kunnen tillen.”

“Tijdens het werken in de studio vind ik het belangrijk dat er hard gewerkt wordt, het is hier geen hobbyclub. Als ik plaatsneem achter de boards wil ik gewoon hard aan de slag om het perfecte eindproduct te realiseren. Ik ben vrij gevoelig voor sfeer en mensen moeten zich wel op hun gemak voelen bij Skyline, maar als we aan het mixen zijn, word ik liever niet gestoord, ik zit dan echt in m’n zone. Daarom is voor mij een goede voorbereiding ook essentieel; goede opnames, een overzichtelijke workflow in Cubase of Protools en een duidelijk beeld waar de uiteindelijke sound naartoe moet. De sound waar we van houden is clean en hard, maar nog wel met een rauwe hiphop rand. Niet te overgeproduceerd, maar wel duidelijk een product van de jaren ’10!”

Concreet komen er vanuit Skyline dit jaar albums uit op ROTTZ van DJ MP (Skyline), Rascle & Dubbel N (Midkade) en VSOP (XO Status). Daarnaast is Skyline sterk vertegenwoordigd op de verzamelaar ROTTZ Volume 1, die binnenkort moet uitkomen. Zo staan Rascle & Dubbel N met een Presto productie op het album en wordt er een clip bij dit nummer geschoten. Op MP’s album staan samenwerkingen met onder meer Hairo, Steen, Rascle & Dubbel N, Billy the Kid en Xdot. In de toekomst zal er meer kruisbestuiving tussen Skyline en ROTTZ plaatsvinden. Qua insteek zitten beiden partijen op één lijn. MP: “Ik heb immens veel respect voor wat Duvel en Supa Dupah hebben gedaan en nu doen. Ik weet dat hun manier van werken ons hele plan weer naar een next level kan brengen.” Guido: “En met de kennis, ervaring en mindstate van beide partijen is het alleen maar mooi dat we nu deze samenwerking opzetten.” Rotterdam is in korte tijd twee grote veelbelovende platformen rijker. Met een professioneel productiehuis aan de ene kant en een een kersvers label aan de andere kant krijgt hiphop in Rotterdam wellicht een nieuwe boost. Wordt 2010 het jaar van Rotterdam?

Lees hier het interview met DuvelDuvel over ROTTZ

Geplaatst door bowie op 8 april 2010