Sillo – Werknemer van de Maand

Met beatbakker GVR heeft Sillo een troef in handen. Het titelnummer Werknemer van de Maand is muzikaal in elkaar gezet door GVR. De no-nonsense aanpak die Sillo hanteert voor de tekst vereist een stevige productie. Met lines als ‘we klappen hard als een molen’ kan je natuurlijk niet aan komen zetten. Sillo is tekstueel erg eigenzinnig en zijn lyrics doen de wenkbrauwen soms fronsen. Op Wachten – wederom een toffe beat van GVR door de pakkende strijkersample – klinkt het: ‘Als ik alleen chill zeggen ze Koos / Koos Vriendeloos / ik zeg ik koos vriendeloos / jullie zijn Jean-Pierre / zoeken het iets te ver’. Hoe Sillo het lekker kan laten klinken mag een wonder heten.

De keuze om een plaat zonder featurings uit te brengen werkt in het nadeel van de Almelose rapper. Zijn accent is uitzonderlijk en dat gaat vermoeien gedurende de luisterbeurt. Met regelmaat zijn woorden rekken (‘je brengt de oorzaak naar het gevolg denk jeeeeee’ op Coach) redt Sillo niet van eentonigheid. De luchtigheid op het album komt van nummers als Journalist en Coach, nummers die bestaan uit lange hooks die ruim een minuut duren. Het kunstje van hooks en refreintjes maken heeft Sillo al onder de knie. Teksten die live goed mee te blèren zijn, schudt de jonge rapper uit zijn mouw. ‘Wist je wel of wist je niet? Schrik je ervan of wist je ervan?’ klinkt het aanstekelijk ritmisch op Postbode.

Naast voornamelijk krakers van GVR produceren er ook anderen op Werknemer van de Maand: BBH en Dia. Laatstgenoemde legt het fundament voor Ik Heb, een zelfbeschouwing van drie minuten. Sillo heeft een uiterst natuurlijke manier van rappen zonder de uithalen, de productie leent zich prima voor een feel-good topic en het refrein laat je als luisteraar achterover zakken in je stoel. ‘Ik heb alles maar soms moet ik het zien, alles om me heen raast voorbij / dit is de dag die ik zeker verdien, dus ik neem de tijd’.

Het debuut van Sillo zet voornamelijk beatmaker GVR in de spotlight. Met goede producties in de achterzak kan Sillo voor zijn volgende plaat beter een aantal gasten optrommelen en zijn stemgebruik bijslijpen. De titel Werknemer van de Maand die Sillo zichzelf toedicht, is een mooie aanmoedigingsprijs en biedt perspectief.

Werknemer van de Maand is nu uit. Check http://www.sillo.nl voor meer info

Tracklist:

01. Waarzegger (beat GVR)
02. Werknemer van de Maand (beat GVR)
03. Onderzoeker (beat BBH)
04. Wachten (beat GVR)
05. Douane (beat GVR)
06. Journalist (beat GVR)
07. Postbode (beat GVR)
08. Meisje (beat GVR)
09. Coach (beat GVR)
10. Student (beat GVR)
11. Ik Heb (beat Dia)
12. Psycholoog (beat BBH)
13. De Enige Echte (beat GVR)
14. Vakbond (beat GVR)

Geplaatst door bowie op 9 februari 2011