SFDK – Odisea en el lodo 2001

Na bijna 3 jaar wachten sinds het vorige album van SFDK (Siempre Fuertes de Konciencia), Desde los chiqueros 2000, is in januari 2003 een einde gemaakt aan dit lange wachten met de komst van het derde album van deze groep uit Sevilla, Odisea en el lodo 2001. Het laat zien dat hiphop in Andalucie leeft.

Het album, bestaande uit 15 tracks, is echt een vreselijk cool album. Met tracks zoals El liricista en el tejado, met gastproductie van opkomend producer talent uit Malaga, Big Hozone. Deze track is voor al die labels die alleen maar komen om geld uit een artiest te halen, zonder liefde voor de muziek. Met citaten als ‘tengo un trato me meo en los contratos’ (Vert: Heb een overeenkomst ik pis op de contracten)

Andere dope tracks op het album zijn die van Esta cancion va dedicada, met een vrij relaxte beat. Een citaat uit die track is toch wel ‘Vivo de Okupa fans de 2pac me la chupan’ (Vert: Woon als kraker, fans van 2pac die zuigen mijn pik). Kritieke track dat je je niet voor moet doen als iemand anders, terwijl je dat niet bent.

Een andere dope track is ook die van A donde van. Ook weer een vreselijk coole beat met op de achtergrond een gitaar. Ook weer een vreselijke dope citaat, en laat ook weer zien waarom Zatu een van de beste mc’s is uit Spanje is, is die van ‘tengo un misil debajo de mi cama, apuntado a la montantilde a donde se esconde mi amigo osama’ (Vert: Heb een raket onder mijn bed, gericht op de berg waar mijn vriend Osama zich verbergt). Waar gaat de wereld heen is de vraag van de track en dat wordt dus ook uitgelegd gedurende de hele track.

Vetste track van het album vind ik zelf die van Yo Contra Todos. De beat en flow zijn gewoon perfect, daarnaast is de persoonlijke diss naar diverse media zoals tijdschrift Hiphopnation en mensen van Vintilde;arock (Madrid) ook natuurlijk vermakelijk. Citaten zoals deze ‘SFDK es la mierda que peta, pero solo entre los bboys por eso no soy rico y si un fumeta’ (Vert: SFDK is de shit die dope is, maar alleen onder de bboys daarom ben ik niet rijk en wel een blunt roker) en ‘Cuantos de los que compartis cartel conmigo en conciertos podeis follarme en directo’ (Vert: Hoeveel van de groepen die met mij op concerten staan, kunnen me live verkrachten (verslaan)).

Toch zal voor de meeste mensen de aandacht uitgaan naar de track die SFDK met Promoe van Looptroop gemaakt heeft, Duelo de vikingos. Dit is zeker ook een hele dope track. Met citaten van Promoe die hard komt met maatschappij kritische dingen, zoals deze ‘I know mi spanish gente feel me, fuck CIA Guardia Civil tried to kill me’ en omdat Zatu ook niet stil zit met zijn maatschappij kritische dingen hier ook een citaat van hem op de track ‘Que haceis comiendo tripi delante de un graffiti, SFDK,Looptroop,Promoe quemad la city’. (Vert: Wat doen jullie nou tripi eten voor een graffiti, SFDK, Looptroop, promoe branden de stad).

Nu zullen veel mensen vragen: ;Is de rest van tracks dan allemaal niks? Nee, de enige tracks die ik heb kunnen vinden die minder waren van de CD is Next Level en Desafio total. De reden dat ik de rest niet heb belicht is, omdat ik eigenlijk de beste tracks van het album wilde belichten. De diversiteit van het album zorgt ervoor dat mensen die bijvoorbeeld niet houden van een relaxte beat ook gewoon andere tracks van het album die wat meer hardcore zijn kunnen luisteren.

Als conclusie kan gezegd worden dat het een van de betere albums is van Spaanse bodem en zeker een van de meest gerespecteerde groepen onder bboys in Spanje.

Tracklist:
01. Intro
02. Al Filo feat. Juaninaka en Promoe van Looptroop
03. Next Level
04. Donde Esta Wifly
05. El Doctor
06. El Liricista En El Tejado
07. Esta Cancion Va Dedicada…
08. Que Te Lo Jumah
09. Desafio Total feat. Cappaz van Hablando En Plata
10. A Donde Van
11. Duelo De Vikingos met Promoe van Looptroop
12. Yo Contra Todos
13. Interludio feat. Niko
14. Fuera, Cuantos Miran Por Mi feat. El Putolargo van Dogma
15. Despedida Y Cierre
Meer info: http://www.zonabruta.com

Geplaatst door bowie op 10 augustus 2003