Sena Grote Prijs van Rotterdam 2016: de spotlight op Jaskelis

Op 20 november is de finale van de Grote Prijs van Rotterdam. In de aanloop naar het sluitstuk van de competitie voor divers muzikaal talent in de havenstad spreken we met alle finalisten in de categorie Urban. Wie zijn ze, wat doen ze en hoe kijken zij naar de Grote Prijs van Rotterdam? Ze zullen tegen elkaar strijden in LantarenVenster en de eerste prijswinnaar wint maar liefst € 1000,-, een masterclass, een fotoshoot en optredens. Ladies first, dus de eerste spotlight is gericht op Jaskelis, die bij het indie label HardHeaderz tussen veel testosteron haar mannetje staat.

jaskelisgpvrdam

Hoi Jaskelis! Stel jezelf eens kort voor?
“Mijn naam is Jasmine Kelechi Isabel Igwe, en ja, dat is een mondvol, haha. Van de eerste letters van elke naam komt dus ook mijn stagenaam Jaskelis. Ik ben een Rotterdammert in hart en nieren! Ik heb ook een aantal jaar in Finland gewoond (huh Finland?). Dat komt door mijn roots: ik ben namelijk half Nigeriaans, kwart Nederlands én een kwart Fins. Momenteel studeer ik International Business Law aan de Universiteit in Leiden. En ik kan niet wachten om dit af te ronden zodat ik me dan EIN-DE-LIJK kan storten op datgene waar ik voor gemaakt ben: muziek! Ik ben een singer-songwriter waar geen genre aan vast te knopen is. I am the borderline of music.”

Waarom heb je meegedaan met de Grote Prijs van Rotterdam?
“Ik maak al jaren muziek. Ik treed ook al jaren op. Maar ik voel nog een beetje verstopt in de schaduw van Rotterdam en besloot daarom mezelf op te geven voor de Grote Prijs. Ik zag het als een opportunity om heel veel ervaring op te doen en dus een opstap te maken. Vooral omdat de Popunie ook heel veel ondersteuning aan artiesten biedt.”

“It’s time to change my luck.”

Wat heeft het traject je tot nu toe opgeleverd?
“Een heleboel kennis. Als artiest wil je je vooral bezig houden met het maken van muziek, maar er komen natuurlijk ook genoeg andere zaken bij kijken. Denk aan je presskit, je social media moeten op orde zijn, maak je er goed gebruik van? Maar ook bijvoorbeeld je stageplan en het factureren van je gage. Dus ik ben een stuk wijzer geworden door de gegeven workshops. Ik heb ook behoorlijk wat complimenten gekregen voor mijn show in de halve finale. Het is zelfs zo dat ik er een aantal boekingen rijker door ben geworden. Ook heb ik in de wandelgangen gehoord dat er diverse partijen geïnteresseerd zijn in mij als artiest.”

Waarom verdien jij de Grote Prijs van Rotterdam?
“It’s time to change my luck. Ik ben geen pessimist, maar wel een realist en ik kijk terug op een hele moeilijke tijd in het leven. Muziek heeft mij altijd in weer en wind overeind gehouden. Ik doe dit ook met mind, body en soul. Ik werk heel hard en het is tijd dat het vruchten gaat afwerpen. Zoals ik eerder aangaf voel ik me een schaduw artiest in Rotterdam en daar moet ik vanaf. Time to stand in the lime light. Op het moment dat ik het podium op stap, staat de wereld even stil. Ik denk niet aan dat tentamen van morgen waar ik niet voor geleerd heb, ik denk niet aan het feit dat mijn moeder ernstig ziek is of dat ik financieel moeilijk rondkom or whatever. Nee! Op dat moment leef ik zonder overgave. Ook al vertel ik wellicht verhalen die wel gerelateerd zijn aan die periodes in mijn leven. Dat gevoel van even zorgeloos en vrij zijn, dat wil ik overbrengen op het publiek. Het zou mijn eerste winst zijn ever. Nee ik overdrijf niet, zelfs de bingo heb ik nog nooit gewonnen. Maar het is tijd nu. Tijd dat jullie Jaskelis gaan leren kennen.”

Wat kunnen we van jou verwachten in de finale op 20 november?
“Nee, ik zal niet gaan stagediven. Dat wil ik het publiek niet aandoen, haha. Ook zal ik geen Lucia Marthas-achtige choreografieën instuderen. Hoe graag ik het ook wil, dat is niet voor mij weggelegd. Wat jullie die dag krijgen te zien is the raw talent of Jaskelis. Teksten gebaseerd op fases in mijn leven. En dit projecteren door middel van mijn muziek. Dus verwacht een experience!”

Naast de vier hoofdprijzen is er een publieksprijs van € 250,- per categorie. Stem op jouw favoriet via de Sena Grote Prijs van Rotterdam Facebook pagina. Voor kaarten ga je naar de site van LantarenVenster. Voor meer info over de wedstrijd ga je naar deze website.

Geplaatst door bowie op 27 oktober 2016