Scarfaced

Scarfaced is het nieuwe theaterstuk van Made in da Shade. De titel is afgeleid van de wereldbekende film Scarface dat over de opkomst en ondergang van ‘asielzoeker’ Tony Montana gaat. Deze multimedia remix van de film is een vloeiende combinatie van theater, video, rap, zang die op eigen wijze is neergezet. De regie ligt in de handen van Marjorie Boston & Maarten van Hinte en de rollen van het stuk worden vertolkt door Mike van Alfen, Marit van Bohemen, José Klaase, Mike Libanon, Jennifer St. Jago & Ulrich Tjonatsien die allen 200% op in hun personage gingen.

De voorstelling houdt dezelfde lijn aan als de film en sommige scénes zijn zelfs letterlijk overgenomen in dit Nederlandstalige stuk. Het is een pré om van te voren nogmaals de film Scarface te bekijken om zo het optimale uit de theatervoorstelling te halen. Zo kan men makkelijk terug refereren en de verbanden leggen met de vele rollen die aan bod komen. De personage van Tony Montana wordt ijzersterk gespeeld door Ulrich Tjonatsien die overigens het gehele twee uur durende stuk in deze rol blijft. De overige spelers wisselen nog wel eens van rol wat gelukkig overzichtelijk blijft zodat er geen verwarring ontstaat. De integratie van de muziek die op de gelijknamige soundtrack cd staat wordt goed toegepast en speelt zeker mee in de sfeer van de scènes. Het decor werd zeer creatief gebruikt waarop de VJ met stimulerende videobeelden de verhaallijn weet te verscherpen. Door middel van verschillende camera’s die vanuit de hoeken en het plafond het gebeuren op het toneel filmden werd het geheel in verschillende dieptes dope weergegeven.

Humor staat centraal in het stuk wat bijna in elke scène terug te vinden is. Zo probeert bijvoorbeeld Manolo (vertolkt door José Klaase) meerdere malen de vrouwelijke bezoekers uit het publiek te regelen wat komische stiuaties oplevert. De ‘slang’ die in het stuk wordt gebruikt is nationaal te herkennen, want pappi Montana weet met verschillende woorden van de straat zijn punt duidelijk te maken. Een noemenswaardig feit was ook de gastrol van een echte asielzoeker die is gevlucht uit Afrika die bij de voorstellingen de rol van Omar speelt met gebrekkig Nederlands, maar veel passie. Het vele gevloek zit net tegen de grens van irritatie aan en een provocerende track over een ‘golden rain’ gaat hier naar mijn idee net overheen. Het einde mag dan minder spectaculair dan wel verrassend zijn als de film, maar na het gehele stuk twee uur geboeid bekeken te hebben, ben ik blij dat ik de vorige dag nogmaals de film had gekeken. Een zekere aanrader om dit frisse stuk te bekijken maar je ‘snapt’ deze minder mocht je de film niet gezien hebben.

Meer info: http://www.shade.nl
Meer foto’s: http://www.pepijnfoto.nl/gallery3/scarfaced

Fixtures:
Hoogtepunt: Integratie van muziek en sterke rolvertolkingen van alle spelers.
Dieptepunt: Soms ietwat te grove taal.
Bier: n.v.t.
Wc: gratis
Garderobe: gratis
Fotograferen: nee
Geluid: Goed
Bezoekers: Volle Zaal
Damage: 10 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 30 november 2004