Scarface zorgt vanachter een klein bureau voor een grote brok in de keel

Vroegen we laatst op onze social media-kanalen wat onze lezers de beste Tiny Desk-sessie vonden, gooit Scarface er paar weken later heel onze Top-5 overhoop. De Houston-legende levert een indrukwekkende, zes songs tellende set af vol klassiekers. Geflankeerd door zijn band en zijn oude kompaan Mike Dean. Maak je klaar voor een half uur kippenvel.

Vanzelfsprekend is het echter niet, dat FaceMob de studio in Washington helemaal platspeelt met zijn charisma. Hij had al vroeg in de pandemie last van zware COVID-klachten; maandenlang speelde het hem parten. Daarna kreeg hij te maken met een acuut nierfalen, en zette hij een noodkreet op Twitter: “I need a kidney y’all. Any volunteers? B+ blood type.” De urgentie spatte van het bericht af. Uiteindelijk nam zijn eigen zoon de rol van levende donor op zich.

Het herstel heeft uiteindelijk geleid tot een prachtige performance. Met Mike Dean, die naast hem meespeelt, maakt hij lollige een-tweetjes. Maar er zijn ook serieuze noten te kraken: hij bracht een eerbetoon aan zijn crew Geto Boys door een verse van Bushwick Bill te spitten, en liet juist een verse van Pac open ter herdenking. Maar hij grapte ook over het feit dat hij de meeste van zijn tracks onder invloed heeft opgenomen. “Ik was fucking stoned. White guy-stoned. Mike Dean-stoned.” De vertolkingen druipen van de soul. Hij ziet er blij en gezond uit, wat zijn teksten, ruimtevullende stemgeluid, losse delivery en de bijzondere storytelling in een nog mooier licht zet. De brok in je keel die niet te ontwijken valt zodra hij I Seen A Man Die inzet, wauw.

We zijn blij dat we deze man zijn bloemen nog kunnen geven nu hij leeft. Want deze opname nemen we niet voor lief. Wie er verantwoordelijk is voor het cureren van Scarface voor de Tiny Desk-sessies bij de NPR, mag wat ons betreft direct een salarisverhoging krijgen. Mocht je vandaag dertig minuten van je tijd kunnen spenden op YouTube, laat het in godsnaam deze video zijn.

Geplaatst door bowie op 19 december 2023