Sanctum – Amor Fati

De Leuvense Sanctum rapt al ongeveer tien jaar. Door de tijd heen zijn z’n teksten minder zwaar geworden. Op Opper-Rationeel waren zijn woorden nog heel duister en bijna onbegrijpelijk. Nu spreekt hij mensentaal en zul je hem dus ook makkelijker verstaan.
Veel mensen vonden Opper-Rationeel zo dope, omdat het een heel unieke, donkere sfeer had. Tijdens de 45 minuten komen er 18 korte tracks voorbij die elk een juweeltje zijn. Amor Fati is ongeveer twee keer zo lang en heeft 20 tracks. Die zijn dus ook heel wat langer en daarom kan de cd nooit de unieke sfeer van Opper-Rationeel uitademen. Maar niemand wil dan ook een tweede daarvan… Amor Fati staat er en wel op zijn eigen pootjes.

De intro en het eerste nummer “Horror” zijn nog heel duister en doen je nog even terugdenken aan Opper-Rationeel. Dit begin maakt één ding duidelijk: Sanctum is terug!
En hoe! Hij heeft nog steeds zijn dope unieke stijl maar die is hier zo anders gebruikt dat je nooit het idee van een déjà vu krijgt.
Meteen na de duisternis start de volgende track met een upgepitchte vocal, iets dat de laatste tijd steeds meer populariteit lijkt te genieten. Vijfentwintig seconden later begint je hoofd automatisch op de beat van “Uitweg” te bewegen. Hierin zoek Sanctum een uitweg van zijn illusies en de teleurstellingen in andere mensen voor wie hij geen goed woord over heeft.
“Incisie” heeft een hele aanstekelijke beat die lekker in het gehoor ligt en een refrein dat blijft hangen. “Alle mensen kijken en alle mensen zien, zien wat ze begrijpen, begrijpen wat ze zien.” Dit nummer gaat over de weg die Sanctum heeft afgelegd om tot Amor Fati te komen.
Op “Flowen” moet je niet verwachten dat Sanctum met een te dope flow komt die je nog nooit gehoord hebt van hem. Dit nummer heet zo omdat het de diepere grond raakt waarom Sanctum teksten schrijft en… flowt!
“Kansen” heeft een heel melige sample die zo uit een romantisch Hollywoodfilmpje zou kunnen komen. Sanctum praat heel emotioneel over hoe hij zijn ouders bedankt voor wat ze voor hem deden en over hoe ondankbaar hij was. Hij heeft zijn leven een draai gegeven door binnenkort te gaan studeren aan de universiteit en dus een nieuwe kans te grijp in plaats deze te versmijten.
“Hypocriet” is weer zo’n nummer dat het wel erg verleidelijk maakt om op repeat te zetten. Ook Sanctum doet niet onder en klaagt hier alle internet-MC’s aan. Iedereen denkt tegenwoordig dat ze hiphop maken en heeft overal een mening over.
“R.S.”, oftewel Riot Squad, gaat over zijn gelijknamige crew. Ze treden altijd samen op. Riot Squad rapt in het Engels, terwijl Sanctum het Nederlands aanhoudt.
De beat van “Verliezer” lijkt erg op die van “Uitweg”: hij is hetzelfde opgebouwd, maar met een andere sample. Sanctum doet waar hij goed in is: zijn problemen aankaarten om zo mensen proberen te helpen met hun soortgelijke problemen…
“Mijn Leven” zal de eerste video worden. Dit is een autobiografische track met een extreem dope beat. Het nummer is heel chill, maar dat past dan ook helemaal bij de inhoud van de emotionele track.
“Dromen” is nog zo’n heel rustige track, Sanctum bekijkt de wereld nog steeds vanuit een negatief oogpunt. Hierop waarschuwt hij je om met je voeten op de grond te blijven staan en je dromen niet te verwoesten.
De beats van “Je Dacht Mis” en “Oorlog” zijn veel harder en vrij clubby. Gelukkig weet Sanctum hier zijn lijn aan te houden om ook op dit soort beats te spitten over de zaken die hem bezighouden. “Oorlog” is een wederom een aanklacht tegen de nieuwe internet-MC’s die denken dat ze alles zijn, maar niet verder dan hun computertje komen. In vergelijking met “Hypocriet” is deze track rauwer en directer.
“Luchtbel” is net zo’n lekkere track als “Dromen”. De beat is down en heel kalm met het emotionele en persoonlijke gehalte die Santum eigen is en de lyrics ontleden zijn visie op zijn omgeving en zichzelf.
De titeltrack “Amor Fati” heeft een diepgewortelde sombere ondertoon met uitzicht op een nieuwe zonsopgang en weerspiegelt de essentie van dit album uitstekend. Liefde voor het lot, liefde of genot, amor fati. Sanctum spreekt over hoe je naar de toekomst toe moet leven, hoe je moet overleven in de wereld. Van dit soort nummers word je heel stil en wil je alleen maar meer en rustig in een donker hoekje kruipen om de cd heel aandachtig te luisteren.

Het was moeilijk om deze cd te reviewen. Je kunt aan alle tracks een eigen interpretatie geven. Dit is een aanrader omdat iedereen wel raakvlakken heeft met de dingen die Sanctum bespreekt. Was Opper-Rationeel te zwaar voor je dan zal Amor Fati wat bekwamer te verteren zijn. De lyrics zijn duidelijker en met een positievere uitzicht en de beats goed gevarieerd. Toch is dit net als Opper-Rationeel een luister cd waarin je met open oren veel kunt ontdekken en je eigen draai aan kunt geven. Dit is ook waar Sanctum op uit is, jezelf ontdekken en jezelf beter begrijpen en daarin is hij duidelijk geslaagd!

Tracklist:
01. Intro
02. Horror
03. Uitweg
04. Incisie
05. Flowen
06. Kansen
07. Triomf
08. Geld & roem
09. Hypocriet
10. Riot Squad
11. Verliezer
12. Mijn Leven
13. Dromen
14. Visueel
15. Mensentaal
16 Je dacht mis
17 Oorlog
18. Luchtbel
19. Verlangen
20. Amor Fati

Geplaatst door bowie op 26 augustus 2004