Samon Kawamura – Unfold

Het gevoel wanneer je de excessieve rust vindt op het meest hectische moment van de week, wanneer je met grote ogen lusteloos voor je uit kijkt en alles dreigt fout te gaan wat fout kan gaan, die rust in een chaotisch moment, dat is Unfold voor je. De spookachtige zang in de intro leidt tot een kort verstoord gesprek over crate diggin’ en iets over de impact die verschillende soorten platen op een persoon kunnen hebben. Dit pareltje moet het vooral hebben van de rust en harmonie dat het silhouet vormt voor haast elke versgebakken beat uit de koker van Samon Kawamura.

Een andere grote kracht ligt in de timing van dit muzikale kunstwerk. Nergens wordt de rust dusdanig overdreven kalm dat het saai begint te worden, want wanneer dat het geval lijkt te zijn komt het bezoek van vocale bijdrages om de hoek kijken. Veel elementen heeft de producer niet nodig om de luisteraar zich te laten interesseren in zijn eigenzinnige wonderenwereld. Vaak is het de dromerigheid van de gebruikte piaonoloopjes en overeenstemmend klinkende belletjes die de boventoon voeren, waardoor je soms zelfs zo erg meegaat in de vibe, dat vocale bijdrages voordat je het weet weer aan je voorbij zijn gegaan.

Reden voor onopvallende gastbijdrages is vooral de lyrical content die bij allen zijn bron vindt in grootspraak en nietszeggende verses. Normaal gesproken een minpunt voor een “normaal” album, maar in deze context zeker een pluspunt gezien het niet teveel afwijkt van de simpliciteit en het dweperig gevoel dat dit album creëert. Opvallende gastrappers zijn Oh No op Right Here, met een bedreven energieke aanval op een vakkundige boombap beat van Samons’ kant en Ta’Raach, die we kunnen kennen van C.R.A.C. Knucles, een hiphopformatie bestaande uit Blu & Ta’Raach. De Spaanse zang op No Te Puedo Ver brengt je in hogere sferen, mede door het betoverende stemgebruik van zangeres Laura López Castro.

Samon Kawamura heeft met deze plaat een vakkundig welklinkende harmonieuze vibe weten te realiseren die qua sound ietwat doet denken aan een van de vele laidback Dilla projecten, alhoewel die vergelijking deze producer misschien te kort doet. Alle credits naar Samon dus. Unfold is voor vele misschien wel dat onbekende pareltje dat het totaal niet verdiend onopgemerkt door het leven te gaan, dus sit back, relax & listen how it all unfolds…

Tracklist:
01. Intro
02. Sugar Hill Ft. Om’Mas (SA-RA Creative Partners)
03. Love And Sex
04. Still Significant Ft. Kev Brown
05. 0804-005
06. Right Here Ft. Oh No
07. Morioka Sunset (JS Love)
08. Night Will Fall
09. Interlude
10. Try Ft. Aloe Blacc
11. Let’s Do It
12. Lovelude Ft. Ta’Raach
13. Get Down Ft. Ta’Raach
14. No Te Puedo Ver Ft. Laura López Castro
15. Y.W.A.G.D.
16. CP2SK Ft. Christian Prommer
17. Playground
18. Outro

Meer info

Geplaatst door bowie op 9 november 2008