SAM – Mark Gmehling

Een keer in de twee weken krijgen wij een mailtje van Chris Versteeg. De maker van SAM (Street And More) verrijkt Hiphop In Je Smoel dan met beeld en tekst van en over een interessante streetart/graffiti-artiest. Dit keer valt de keuze van Chris op Mark Gmehling.

04

Mark Gmehling is een Duitse kunstenaar met roots in de graffitiwereld en is gespecialiseerd in character design en animatie. Hij studeerde autonome kunst, grafisch ontwerp, communication design en digitale illustratie en heeft een tijd voor een reclamebureau gewerkt. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig illustrator en geeft hij les op de Duitse Academie voor Media (die Medien Akademie WAM) in Dortmund. Zijn werk is erg herkenbaar; zijn characters lijken alsof ze van porselein of kunststof zijn, maar alles komt uit de computer. Een ander herkenbaar punt in zijn werk is de symmetrie en de cleanheid. Hij geeft aan dat hij probeert zoveel mogelijk onnodige elementen weg te laten in zijn tekeningen om een zo iconisch mogelijk eindresultaat te krijgen.

07

Hij zou zijn werk graag in 3D maken, maar voorlopig is dat nog te duur. Wel heeft hij een paar designer toys gemaakt voor Dudebox: de Moneybunny en de Mr. Egg. Ook is hij volop aan het experimenteren met 3D-printen, het enige probleem daarbij is, is dat zijn characters té gedetailleerd en fragiel zijn.

06

Als je nu het beeld van een grijze computernerd voor je ziet, dan heb je het fout; Mark maakt zijn werk het liefst buiten op grote muren. Eind jaren 80 is hij in Dortmund begonnen met graffiti en dat is nog steeds waar zijn hart ligt, ook al neemt het studiowerk en het lesgeven tegenwoordig een erg groot deel van zijn tijd in beslag. Op dit moment is hij onder andere bezig met de voorbereidingen voor een grote expo in de VS.

Voor meer foto’s en info over Mark Gmehling check je SAM #5.

Geplaatst door Noah Godefroy op 3 april 2015