Saigon – Warning Shots 2

Ik heb, net als een aantal met mij, een zwak voor Saigon. De rapper uit New York heeft de afgelopen jaren, met name in het begin, een vracht aan dope tracks en mixtapes gedropt. Daarom ben ik, los van de eeuwige ergernis van het nog steeds niet uitgekomen album, altijd benieuwd naar waar Saigiddy nu weer mee op te proppen komt. Her en der verschenen de afgelopen tijd tracks op Amerikaanse blogs die wisselende reacties teweeg brachten. Saigon zet deze lijn door met het wisselvallige Warning Shots 2.

Opvallend is dat de online release een mildere sound heeft dan het vroegere werk. Saigon was “vroegah” straight-up gutter, rauwe straatrap, hiphop in je smoel, ghetto mentaliteit, je-kent-het-wel. Inmiddels zijn deze scherpe randjes er een beetje vanaf, gelukkig nog niet geheel verdwenen, en hebben gezongen refreintjes en wat meer toegankelijke beats, van bijvoorbeeld Tommy Tee, hun intrede gedaan. Veel goeds brengt dit echter helaas niet. Er is geen betere Saigon dan een gretige Saigon die zijn ziel bloot legt op tracks als True Story, Sho Nuff en Whispers. De honger, realiteit en pijn die in deze nummers te horen is, mist deels op WS2. Nu begeeft Tha Yardfather zich soms op een cleaner, conventioneler gebied; een gebied waar hij zich vroeger juist zo tegen afzette.

Desalniettemin is WS2, zoals Saigon zelf al zegt op Fuck Me, Fuck You, ‘still better than all that shit out there’. Het kinderlijke gemak waarmee hij flowt, de bij tijd en wijlen dope beats (Scram Jones, Buckwild, Just Blaze) en typische New York sound maken de plaat gewoonweg aangenaam om naar te luisteren. Wel is het meer dan jammer dat Scram Jones en Just Blaze, verantwoordelijk voor onder meer True Story en natuurlijk de banger Come On Baby, maar respectievelijk één en drie producties leveren. Het is te hopen dat dit op The Greatest Story Never Told anders is, als die überhaupt nog uitkomt. Het ‘debuut’ van Saigon zal never nooit (meer) een classic worden, maar alsnog geldt er eigenlijk maar één advies voor Saigon: Just Blaaaaaaaze!

Tracklist:
01. Nothing Comes Easy
02. That’s Not What’s Up (Feat. G. Soul)
03. Fatherhood (Rayne Dior) (Feat. Loks)
04. All Around The World (Feat. G. Soul)
05. For Some P*ssy Pt. 1 (Feat. O.J. Da Juiceman)
06. Cookies And Milk Introducing Young Boombaya & A.P.
07. Be On Time
08. G Optified
09. Fuck Me, Fuck You (Feat. Quan & Ransom)
10. Rusty Gunz (Feat. Lil’ Fame of M.O.P.)
11. Aye, Aye, Aye Nigga
12. Copping Pleas
13. Who Can Get Busy (Feat. Grand Puba)
14. For Some Pussy Pt. 2
15. Gotta Believe It
16. Saiii Outro

Meer info: http://www.myspace.com/saigonthayardfather

Geplaatst door bowie op 6 oktober 2009