Saba legt zijn ziel bloot op zijn nieuwe album ‘Care For Me’

Saba is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest verfrissende stemmen van de hiphop. Hij beschrijft zowel de complexiteit van zijn thuisstad Chicago als die van zijn eigen leven, met spitsvondige wordplay en een uitstekend oog voor detail. Die kwaliteiten komen ook naar voren op Care For Me, zijn nieuwe album dat vandaag verschijnt.

Daarop rapt hij soepel zijn makkelijk begrijpbare lyrics op bedwelmende, atmosferische beats. Het album werd voorafgegaan door Busy, een track waarop de goudeerlijke rapper reflecteert op hoe zijn levensstijl zijn persoonlijke relaties beïnvloedt en de angst en strijd die dat met zich meebrengt.

Die track is meteen een hoogtepunt, net als het krachtige Logout (met uitstekende bijdrage van Chance The Rapper!), gebouwd rond een pianomelodie -dat instrument komt trouwens wel vaker voor op de plaat- en het autobiografische Smile, waarop Saba hardop zijn roots ontdekt. Zijn veelzijdigheid qua flows laat hij uitgebreid horen, maar hij kiest nooit stijl boven inhoud.

Care For Me is Saba’s eerste release sinds zijn kompaan en mede-PIVOT member John Walt overleed. De innerlijke onrust en uitputting die Saba had in de nasleep daarvan, weerklinkt in het album. Niet voor niets ook dat de release in het bijgaande persbericht wordt omschreven als ‘een introspectieve reis, achtervolgd door trauma en leeggelopen met sociale angst.’ Die reis maakt Saba niet alleen, maar met producers Daoud en daedae achter de knoppen, terwijl hij zelf optreedt als executive producer. Muziek om rustig op te viben, maar zone niet teveel uit, want het is zonde als je het verhaal mist.

Beluister het album hieronder.

Geplaatst door bowie op 5 april 2018