Gloria Rodríguez alias Hurricane G was altijd op zoek naar ’that funky ass fire’

De hiphopgemeenschap is iopnieuw in rouw. Op zondag 6 november werd bevestigd dat Hurricane G is overleden. Een doodsoorzaak van de rapper met Puerto Ricaanse wortels, die opkwam als onderdeel van Hit Squad, is nog niet bekend gemaakt. Ze werd slechts 52 jaar.

Hurricane G, geboren als Gloria Rodriguez, werd bekend in het midden van de jaren negentig. In 1992 verscheen ze op Tonight’s Da Night van Redman. Ze was een rauwe spitter, die Red vertelde: “Get off that punk smooth shit, man. Get with that rough shit, man. You know how we do!” In 1994 werkten ze opnieuw samen, op de titeltrack van Dare Iz A Darkside. Ook een andere mc die opkwam in de 90’s, maar dan helemaal aan de andere kant van de Verenigde Staten, leende haar stem voor de titeltrack van een plaat. Xzibit’s At The Speed Of Life werd compleet gemaakt door haar.

De reeks featurings die ze verzorgde bleek de opmaat naar een soloalbum. All Woman werd uitgebracht in 1997. De artieste rapte zowel in het Engels als in het Spaans. Lead single Somebody Else samplede uit het oeuvre van The Jones Girls, en bereikte een plaatsje in de Top 10 van de Hot Rap Singles-hitlijst. Ook Hit Squad-collega’s Das EFX waren op het album te horen.

Afgesloten van de realiteit

Ze kreeg een dochter met EPMD’s Erick Sermon, die het nieuws over haar overlijden bevestigde op Instagram. “Mijn hart is verhard vandaag, een van mijn beste vrienden en de moeder van mijn oudste dochter is overleden.” Hij noemt Hurricane G een legende in haar eigen recht in de hiphopgemeenschap. “She paved the way”, schreef hij. “Ze stond in alle hiphopbladen met alle topvrouwen van die tijd. Ze zal gemist worden over de hele wereld. Ik kan dit niet geloven. Bid voor ons. Mooie zegeningen.”

Er is geen doodsoorzaak bekendgemaakt, maar in mei onthulde dochter Lexus dat haar moeder longkanker had. “Mijn moeder heeft stadium 4-longkanker”, schreef ze. “Ik heb nog nooit zoveel gehuild in mijn leven, en heb me nog nooit zo afgesloten gevoeld van de realiteit.”

Funky ass fire

De producer van haar debuutalbum, Domingo Padilla, schrijft op social media over de grappige kant van Rodriguez. “Ik zag haar een beroemde radiopersoonlijkheid aan het huilen maken in een studio. Toen we naar huis reden hadden we ruzie over waarom ze dat deed. ‘Domingo, die bitch houd mij niet voor de gek. Ze is een two-face!”, moet ze hebben geschreeuwd. Verder zei hij: “Ik ga het missen haar aan de telefoon te spreken en haar te horen zeggen: ‘Domingo, you got that funky ass fire for me or what, motherfucker?”

Die attitude, de harde mentaliteit en de werkethiek brachten haar bijvoorbeeld op het Forever-album van Diddy, waarop ze de bravoure hoorbaar maakte. “You public enemy number one right now. But fuck that! Spit that hydro-ghetto shit”, beet ze hem gebiedend toe in de introductie van zijn single P.E. 2000. In 2013 verscheen nog een album van haar in samenwerking met Thirstin Howl III; Mami & Papi.

De grofgebekte dame was buiten haar rap-persona om superlief. Zoals Erick Sermon haar omschrijft: “Ze was een prachtig persoon. Een geweldige moeder, as real as they come.”

Fly high, Gloria. En laat ons weten of je daarboven die funky ass fire vindt.

Geplaatst door bowie op 7 november 2022