Rico, Typhoon & Muppetstuff – Wie Heeft De Bal?

Typhoon bewees al op de Chocolade EP (met New Cool Collective) dat hij vernieuwing aankan, nu is het aan Rico om te bewijzen dat zijn ‘douchekopflow’ ook goed tot zijn recht komt als hij door muzikanten uit een ander genre ondersteund wordt. De Fakkelbrigadiers laten zien dat hun muziek verder kan gaan dan rap of hiphop, maar toch blijf je als luisteraar met een gemengd gevoel achter.

Bij het zien van de tracklist zal de gemiddelde fan ontdekken dat het album vooral bestaat uit al eerder uitgebrachte nummers. Dan ben je natuurlijk geneigd om Delic of A.R.T met Muppetstuff te vergelijken. Helaas komt Muppetstuff niet vaak als winnaar uit de bus. Deels omdat de originele nummers al grijsgedraaid waren voordat het Wie Heeft De Bal?-project begon, maar af en toe gaat de band echt behoorlijk de mist in. Op de duistere muziek van Levensgroot komt vooral de verse van Typhoon niet goed tot zijn recht. De beat van A.R.T. op Colucci Era was juist relaxt, en dat paste beter bij de lyrics. Op Waarheid doet Sticks mee, maar dat zorgt jammer genoeg voor de slechtste track van het album. Vooral het refrein klinkt niet lekker en het helpt ook niet dat de inbreng van Jawat is weggelaten.

Maar er komen gelukkig ook mooie tracks langs. De versie van Ga is zelfs een stuk beter dan die van Fakkelteit ondanks dat de redelijke verse van Sticks is weggelaten. Op Snelle Jongens klinkt Rico ook beter dan op het origineel. Toch zijn de beste tracks nieuwe nummers, met als hoogtepunt Horizon. Vooral Rico steelt de show met zinnen als: ‘We zien wel waar het schip strandt, zolang het schip strandt op een schitterend strand met wit zand.’

Het project is uiteindelijk zeer interessant geworden. De brigadiers laten zien dat ze veelzijdig zijn. Het is alleen jammer dat er zoveel bestaande teksten gebruikt zijn. Hierdoor gaan de credits vooral uit naar de mannen van Muppetstuff, die in het algemeen een sound gecreëerd hebben die goed aansluit op de raps van Rico en Typhoon. De nieuwe tracks zijn de beste tracks op het album en dan blijf je toch met een dubbel gevoel achter. Dan maar een gloednieuw album met nieuwe teksten van Rico en Ty?

Geplaatst door bowie op 29 maart 2010