Rico & A.R.T.: “Ik was mijlen verwijderd van die Irie fase.”

 

Irie
Voorheen zei Rico altijd dat Irie zijn alter ego was. Daar komt hij nu een beeje op terug. “Het is meer een andere stijl. En alter ego is echt niet het goede woord. Het gaat meer om het bereiken van die ‘Irie fase’ en daarom draagt het die naam. Irie wil zoveel zeggen als ‘een gelukzalig moment’. En twee jaar geleden toen ik Naaktslak schreef, de eerste track voor dit album, was ik mijlen ver verwijderd van die Irie fase. Zo ver dat ik het haast niet kon geloven dat zo’n moment ergens ooit nog wel zou komen.”
Maar dat is niet de enige reden. A.R.T. noemde Rico al langer Irie. “Rico heet eigenlijk Ricardo, maar dat wordt door iedereen altijd afgekort naar Rico. Vaak noemde ik hem al Ri en een keer aan de telefoon zei ik Irie tegen hem. Vanaf toen bleef dat hangen en nu spreek ik hem bijna altijd aan met Irie.

 

 

Geld
De track Naaktslak vertelt het verhaal van Rico die zonder eigen huis leeft. De track Geld gaat, verrassend, over geld. Een thema dat veel terugkomt in de muziek. Volgens Rico is dit allemaal autobiografisch. “Ik kom uit een kutperiode. Maar echt, een kutperiode. Ik heb me nog nooit zo fucked up gevoeld als toen die tijd. Ik raakte mijn vrouw kwijt, koopwoning moest weg, maar die huizenmarkt was ruk, dus alles stortte in. En muziek was echt mijn uitweg. Als ik in de studio was, of ik was aan het schrijven, kon ik echt even mijn gedachten verzetten. Maar zodra ik weer thuis was en de muziek afzette, dan was ik weer terug in de realiteit, en die was fucked up. En toen mocht ik bij een kennis van me intrekken, tijdelijk. En daar woon ik nu eigenlijk nog steeds, met veel plezier. Maar ondanks dat het zo’n nare situatie was, heeft het me wel echt veel goeie dingen gebracht. Ik besefte ineens dat ik zoveel spullen had die ik eigenlijk nooit gebruikte. Ik kwam bij mijn verhuizing kleding tegen met de kaartjes er nog aan, gewoon nooit gedragen. En toen ik uiteindelijk bij die vriend van me mocht slapen, toen besefte ik hoe gelukkig ik was met het feit dat ik een matras en een dak had. Als je kijkt naar de videoclip van Naaktslak, die slak is veel te groot voor z’n matrasje, dat was bij mij toen ook. Als ik er op lag, dan kwam die matras tot mijn schenen ongeveer.”

 

 

Lelijke aap!
In de track Opa vertelt Rico dat de enige twee woorden Nederlands die zijn opa sprak ‘lelijke aap’ waren. Als ik Rico er naar vraag, begint hij meteen te lachen. “Ja man, mijn opa. Dat was wel een mannetje hoor. Die situatie die ik beschrijf in het nummer Opa, dat is echt gebeurd. Ik introduceerde mijn toenmalige vriendin aan mijn familie en het eerste wat hij zei was dus: ‘Lelijke aap!’ Ze was daar even behoorlijk van ontdaan, zij zag dat als officiële ontmoeting en toen kreeg ze dat te horen. En ik, ik moest eigenlijk alleen maar heel hard lachen. Zo was opa nou eenmaal en iedereen wist dat.” 
Rico haalt wat meer herinneringen op aan zijn opa en dan schiet hem iets te binnen. “Oh, wacht even. Hier kijk, hier is een foto van hem!” Hij laat een foto van zijn opa zien op zijn telefoon. “Hij had ook een papegaai, zoals ik in het nummer vertel. En die papegaai maakte hem ’s ochtends ook wakker en dan schreeuwde hij terug dat het beest zijn mond moest houden. Hij hield serieus hele gesprekken met die vogel. En het mooiste was nog dat die vogel precies aanvoelde wanneer mijn opa gedronken had, prachtig was dat.”

 

 

Gastbijdrages
“We benaderden Henny Vrienten voor één baslijntje, dat werden er acht.” Rico vertelt met een brede lach over de samenwerkingen op het album. “Henny was meteen onder de indruk van de plaat. Toen we hem later in zijn studio Positieve Vibes lieten horen, zei hij dat hij daar ook nog wel wat op wilde doen. Dus ik heb hem de tekst doorgestuurd en toen heeft hij ook nog wat achtergrond vocalen gedaan. Het was ook best wel spannend toen Henny zei dat hij mee wilde doen voor het album. Ik bedoel, super tof natuurlijk, maar het album was al best wel ver af. Dat was wel even spannend; wat als hij allerlei dingen anders wilde doen dan wij, wat doe je dan? Dus vooral voor A.R.T. was dat wel spannend. Maar uiteindelijk is het erg tof geworden.” Ali vult hem meteen lachend aan: “Ik heb Henny Vrienten 20 mb aan mp3tjes opgestuurd en ik kreeg iets van vier gigabyte terug. En daar mocht ik alles mee doen, knippen, plakken. Dat gaf het album wel een extra laag waardoor het nog natuurlijker ging klinken. En wat een eer man, om met hem samen te mogen werken.” 
Buiten de samenwerking met Henny Vrienten zijn er nog een paar opvallende gasten. Pieter Both, de zanger van Beef! en Bert Vrieling. Ook is Shyrock, zanger/rapper van Postmen, aanwezig op het album. En in die hoek moeten we ook de verklaring zoeken voor al deze grote gasten, volgens Rico. “Dit is sinds Postmen het eerste, qua sound, dat weer in de buurt komt van Postmen. Zij combineerden toen ook rap met reggae en dat vinden al onze gasten erg tof.”

 

 

Sound
In het proces van het maken van een album komt uiteindelijk het moment dat een plaat gemixt moet worden. "Uiteindelijk vroegen we ons af hoe we het moesten gaan mixen.” Rico twijfelt een halve seconde en schiet erg hard in de lach. “We?! Ik bedoel, hoe gaat A.R.T. dit mixen, ik kan toch helemaal niet mixen joh. We konden de mix heel clean doen, maar ik had het erover met Ali en we kwamen tot de conclusie dat we het eigenlijk een beetje stoffig wilden laten klinken.”
Maar hoe laat je een album ‘stoffig’ klinken? A.R.T.: “Door er heel veel tijd in te steken. We hebben alles door een bandrecorder gehaald en dat is nogal een klus. Dat betekent eerst alles mixen op de pc, dan afspelen en opnemen op een ouderwetse band. Vervolgens de band af laten spelen en dat weer door de computer op laten nemen. Maar dat verandert dus de hele sound en dan moet je weer alles opnieuw mixen. Vaak kwam Rico de studio binnen met de vraag: ‘Is het nou nog niet af?’ Dan vertelde ik hem dat hij een beetje geduld moest hebben, want het kost enorm veel tijd.”
Rico lijkt zich niet helemaal te kunnen vinden in de laatste opmerking van A.R.T. en zit naast hem hard te lachen. A.R.T. praat onverstoord verder: “Ik heb Irie ook niet te hard laten masteren. Het algemene geluid in de muziek in 2014 is best wel hard en dat wilde ik niet. Ik bedoel, als je harder wilt, dan zet je je muziek maar harder.”
Rico, die ondertussen klaar is met lachen, vult aan: “Ik denk dat veel mensen het onderschatten hoeveel moeite er zit in het mixen en masteren. Niet iedereen heeft altijd goed door hoe groot de impact is van dat kleine verschil in geluid. Een ander ding dat je veel ziet bij jongeren is dat ze op straat lopen met muziek uit de boxjes van hun telefoon. Het maakt ze niet uit hoe schel of slecht het klinkt. Maar ik vind dat verschrikkelijk en daarom heb ik tegenwoordig altijd een boxje bij me, altijd. Het is zo’n bluetooth ding. Als ik mensen dan wat wil laten horen, dan hoeft dat niet via de boxen van een telefoon of laptop, maar via een degelijk boxje, met bass.”

 

 

Single op vinyl
“Ja, een droom die uitkomt”, zegt Rico over de 7-inch die ze uitbrengen op vinyl. “Weet je, de hele reggae is gebaseerd op die 7-inches. De man die verantwoordelijk is voor de jukebox van Quartier Putain was vanmiddag hier in Quartier en hij vertelde dat hij 15.000 singles heeft. Allemaal reggae, stuk voor stuk. Met deze single is het hele plaatje compleet wat mij betreft. We hebben de jaren tachtig vibe van Doe Maar, jaren negentig met Beef!, 2000 met Postmen, een single op 7-inch, drie gruwelijke videoclips. Met die video’s ben ik echt heel blij. Ik wil al heel lang geanimeerde videoclips en dat is nu gelukt met de studio van Job, Joris en Marieke. Ik ben ook wel klaar met die standaard videoclips, met van die ‘performance shots’ waarbij je een beetje tof moet doen voor de camera. Iedereen moet dat zelf weten natuurlijk, maar ik vind dat echt niet meer tof. Maar de clip van Naaktslak vind ik echt super tof. Hoe ze het gevoel van de track vertaald hebben naar een geanimeerde slak, is bijzonder knap.”

 

 

Vrijdag 18 april verschijnt Irie. De release wordt een dag later gevierd in Hedon, Zwolle op de 19e. Kaarten kosten € 11,50 en zijn te bestellen via deze link.

Geplaatst door bowie op 15 april 2014