De intro zet meteen de toon voor 'REgenesis'. De mannen van Nuff Said nemen je mee terug in de tijd van de kick, snare en hi-hat: begin jaren negentig. Niks opgefokte beats met samples waar je helemaal duizelig van wordt: gewoon lekkere boombap met degelijke teksten en goede flows.

Als fervent liefhebber van hiphop uit begin jaren negentig is het natuurlijk dope om een album als dit tegen te komen. Nuff Said opereert vanuit Brugge (België), terwijl de voortreffelijke producties worden geleverd door twee Hongaren: Mr. Joeker en Pixa. MC’s No Exp en Senz mogen de beats vol spugen en doen dat verdienstelijk.

Na de intro en de titeltrack word je in de derde track vrijwel direct van je stoel, bank, bed, tafel, vloerkleed of wat dan ook geblazen. Final Takeover is een verschrikkelijke dope banger die je ertoe dwingt de volumeknop een flinke beuk omhoog te geven. De soulvolle samples, harde drums, het opzwepende refrein en de scratches vormen een perfect geheel. Over scratches gesproken: niet alleen in Final Takeover mag DJ Tempestas plaats nemen achter de draaitafels. Op de meerderheid van de tracks is er ruimte vrijgemaakt voor DJ Tempestas om onder andere Nas en Common te samplen. Overigens is bovengenoemde track niet de enige banger op REgenesis. Ook Fighting Spirit en Number One zullen tijdens een concert het publiek doen springen.

Het is goed voor de variatie om te mogen concluderen dat er niet alleen maar bangers te bespeuren zijn op dit album. Gelukkig is Nuff Said ook niet vies van een aantal rustige tracks. Like That is de track die deze vibe het beste illustreert. De sample “It’s like that, you know it’s like that” van Nas vormt de basis voor deze track, die je weer even met beide benen terug op aarde zet: “What ever goes around, comes around, every lifetime is a lesson/ But in the end, all we got left is questions. No matter who you are, a single mother or a superstar/ One life to live, life’s a fulltime job.” Voeg daar Syllablistic Violence, Keep It Moving en Evolutionary Theory aan toe en je hebt een mooi aanbod van tracks die je tijdens rustige momenten opzet.

Enerzijds wordt het album gekenmerkt door bangers, anderzijds door rustige soulvolle tracks. Het maakt voor No Exp en Senz niets uit: ze overtuigen op beiden. Wat dat betreft hebben ze de featurings niet echt nodig. Afgezien van R&B-zanger Brahim en DJ Basic (Basic’s Instinct (Skit), Number One) tillen de andere gasten de cd niet naar een (nog) hoger niveau.

De titel REgenesis is een goede illustratie voor wat de heren van Nuff Said ons laten horen: hiphop zoals het (vooral) vroeger was. No Exp en Senz vormen samen met DJ Tempestas een prima trio en met de dope beats van Mr. Joeker en Pixa is het plaatje compleet. Afgezien van wat mindere tracks (Earth To People, Ain’t No Touching) kun je deze cd gewoon van de eerste tot de laatste track checken, indien de sound je natuurlijk ligt. Zo niet, dan luister je het toch lekker niet?

Tracklist:
01. Intro: Bible Lecture by Meko D.
02. REgenesis
03. Final Takeover feat. Metaphora
04. Looseleaf
05. Earth To People
06. Basic’s Instinct (skit) feat. DJ Basic
07. Fighting Spirit
08. Syllablistic Violence
09. Keep It Moving
10. Evolutionary Theory feat. Ozi One & Islasoul
11. Like That
12. Number One feat. Stino & DJ Basic
13. Ain’t No Touching This feat. MessenJah
14. Apocalypse Now

Meer info: http://www.myspace.com/nuffsaid8000

Meer Reviews