Knallende show Busta Rhymes in Effenaar

Of je nu fan bent van de man of juist niet, Busta Rhymes is één van die rappers die sinds begin jaren '90 al die tijd zijn relevantie binnen de hiphopwereld heeft weten te behouden. Zijn uitstekende live-reputatie speelt daarin zeker een grote rol. Met een nieuw album op komst ('Blessed' komt 1 juli uit) gaf hij twee shows in Nederland, waarvan de eerste in de Eindhovense Effenaar.

In de promocampagne voor Blessed heeft Busta Rhymes een nieuwe titel gekregen; The Godfather of the Club Banger. De laatste paar albums met bijbehorende hits in gedachten nemend, valt er wat voor te zeggen. De twee acts in het voorprogramma zorgen in ieder geval dat de avond met een clubsound begint. De Tilburger Double L zorgt voor een energieke maar chaotische mix van bouncy hiphop, crunk en dancehall. Bij Scep Kendallovic van het Rotterdamse Ablaze is de basis meer hiphop met enkele dirty south achtige beats. Hoewel ook deze show niet overtuigt, toont Scep op vooral bragtracks aan dat hij wel kan rappen. Zowaar gaan er wat handen omhoog en wordt er hier en daar een sprongetje gewaagd in de redelijk gevulde Effenaar. Wanneer vrijwel meteen Flipmode Squad DJ Scratchator het podium betreedt, lijkt het zo’n schaarse hiphopshow te worden waar de artiest op tijd is. Niets blijkt minder waar. Allereerst schotelt Scratchator het publiek een ruim een uur durende DJ-set voor. Afwisselend vervelende clubtracks en nog vervelendere clubtracks (denk aan Lil Jon, Souljah Boy en D4L) knallen door de boxen. Het overgrote deel van de aanwezigen vermaakt zich echter prima en lijkt klaar voor de hoofdact.

Toch wordt het publiek verrast door de overweldigende opkomst van Busta Rhymes en zijn eeuwige sidekick Spliff Star. Zijn meest recente clubbanger Don’t touch me (Throw da water on ’em) geeft de rapper een mooi excuus om vele flessen water over z’n fans leeg te gooien. Direct is duidelijk dat we te maken hebben met een rasentertainer, die meteen z’n verse van Ante up laat volgen. Een ongekende portie energie en enthousiasme tonen dat Busta z’n wilde haren nog altijd niet kwijt is. Als een geweldig ingespeeld team vullen de twee mafkezen op het podium elkaar aan. De energie blijft de hele show aanwezig, alleen tijdens de momenten van interactie met het publiek kunnen de twee even op adem komen. Waar bij veel optredens die onderbrekingen vervelend zijn, maakt Busta het met zijn humor juist vermakelijk. Zo is de rapper zogenaamd beledigd, omdat de dames de tekst van I know what you want niet meer kennen. Wanneer vervolgens vier vrouwelijke fans wel het juiste zingen, worden zij beloond met een fles champagne, mét glazen, want het zijn wel ‘ladies’ natuurlijk.

Natuurlijk valt of staat een show met de catalogus van een artiest en dat zit bij Busta Rhymes wel goed. Na er eerst wat recentere (club)hits (Lite ya ass on fire, Make it clap) doorheen te jagen, komt ook ouder werk voorbij; onder meer Put your hands where my eyes can see, Woo-hah! Got you all in check en Scenario. Opvallend genoeg is het laatstgenoemde track die de Effenaar echt los doet gaan. Even zo afwisselend als z’n materiaal is de flow van Busta Rhymes live. Waar je verwacht dat hij bij de Dr. Dre banger Holla een watervlugge energieaanval zal krijgen, doet Busta rustig gehurkt, bijna fluisterend, z’n ding. We made it, een track van z’n aankomende album rapt hij juist als ware het de dikste knaller uit z’n carrière.

Ruim een uur lang geven Busta Rhymes en Spliff Star alles wat ze hebben. Door de mix van oude en nieuwe tracks kan iedereen in het publiek, van purist op leeftijd tot zeventienjarige TMF-fan, tevreden zijn. Zelfs wanneer de veteraan uit New York een nummer doet dat je niet echt ligt, blijft het genieten van een show die staat als een huis. Wellicht dat een aantal oudere fans tevergeefs hoopten op wat Leaders of the New School materiaal. Het ontbreken daarvan is echter een klein minpuntje dat de pret zeker niet mag drukken. Busta Rhymes toont zich namelijk een geweldige performer, en of je nu fan bent van de man of niet, saai wordt het met zo’n podiumbeest nooit. Op een krachtige manier spoelt Busta de vieze nasmaak van zijn eigen DJ grotendeels weg.

Fixtures:
Hoogtepunt: Scenario live
Dieptepunt: DJ-set van Scratchator
Bier: 1,80 euro
Wc: gratis
Garderobe: 1 euro per item
Merchandise: niets gezien
Fotograferen: nee
Geluid: goed
Bezoekers: circa 900
Showtime: 23 uur
Curtains closed: 0.10 uur
Damage: 30 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 16 mei 2008