Een hiphopavond op een locatie die normaal voor dancefeesten wordt gebruikt? Een goed idee of simpel meeliften op de hype rond hiphop? HIJS was in de Studio 80 in Amsterdam en zocht het uit.

Een hiphopavond op een locatie die normaal voor dancefeesten wordt gebruikt? Een goed idee of simpel meeliften op de hype rond hiphop? HIJS was in de Studio 80 in Amsterdam en zocht het uit.

De line-up loog er niet om, ex-Jedi Mind Tricker Jus Allah zou samen met Chief Kamachi en de Juju Mob optreden in de Studio 80 te Amsterdam. De wat? Studio 80 is een club op het Rembrandtplein in Amsterdam en wordt vooral gebruikt voor dancefeesten. Er waren dus de nodige twijfels, probeert deze tent simpel mee te liften op de hiphophype of zouden we de Studio 80 bij kunnen schrijven als hiphoplocatie in de hoofdstad?

Het begin was al niet denderend. De poster op de deur liet een hele andere line-up zien dan dat er van te voren beloofd was. Chief Kamachi en de Juju Mob hadden afgezegd en waren vervangen door de Bostonse underground held Insight en de Nederlandse groepen KGV en Nuclear Family. Studio 80 is een vrij kleine zaal met een schuin aflopend podium dat in de linkerhoek geplaatst is. Ook al was de zaal klein, het viel duidelijk op dat de opkomst van vanavond een tegenvaller was, er stond net veertig man binnen toen KGV het podium betrad. De mannen uit Tilburg hadden een klein groepje fans staan die al vanaf de eerste minuut voor een goede sfeer zorgden. Het geluid klonk verassend goed, de bass was zelfs zo sterk dat de Minidiscspeler van KGV enkele malen oversloeg. Door een schokdempend kussen eronder te leggen was het probleem snel verholpen en kon de show verder knallen. KGV geeft een lekkere liveshow waarbij de articulatie van de rappers in orde is en de DJ op zijn cd-draaitafel dope scratches verzorgd. Bij de laatste track van de Brabanders kwamen twee leden van Nuclear Family op het podium voor de nodige ondersteuning. Hieruit kwam echter niet de verwachte soepele overloop naar het optreden van Nuclear Family, simpelweg omdat de groep nog niet volledig aanwezig was.

Als dan eindelijk de hele Family compleet is kan het vijftal (ondersteunt door de DJ van KGV en een ‘dancehall’ zanger voor bepaalde hooks) beginnen. De inmiddels iets vollere zaal wordt vrij snel meegenomen door de beats en energieke performance van de mannen. Helaas waren de mics bij deze act iets minder afgesteld waarbij vooral een mic altijd te zacht stond waardoor deze constant doorgegeven werd, alsof (om een van de leden te quoten) “het ding AIDS heeft”. Nuclear Family was bij de meeste bezoekers goed bekend waardoor er goede reacties uit het publiek kwamen. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van het mixen van Engels en Nederlands in een act, en ook de dancehallachtige hooks vond ik niet zo super, maar de energie van de mannen kon ik absoluut waarderen. Jus Allah overigens ook, die stond meeknikkend mee te kijken in een hoekje.

Ondertussen had Insight zijn laptop en hardware ge├»nstalleerd waardoor hij na Nuclear Family meteen kon beginnen. De Bostonse rapper/DJ/producer en weetikhetwatnogmeer had zijn eigen mic meegenomen die in het begin een beetje teveel nagalmde. Hierdoor startte de show een beetje langzaam maar dit veranderde al snel. Insight’s liveshows zijn altijd origineel en dit was geen uitzondering. Insight wandelde al rappend door het publiek in, spitte een acapella zonder een mic, speelde enkele deuntjes op zijn meegenomen keyboard+MPC-achtige apparaat en tekende hij de raps uit op papier. Hoogtepunt was toen hij, klagend over mensen die zeggen dat hij geen ‘juice’ heeft, door de zaal liep met een pak sinaasappelsap en wat plastic bekertjes om al rappend ‘juice’ in te schenken. Hilarisch en geweldige interactie met het publiek. Door deze acties (en natuurlijk zijn strakke rijms met soms duizelingwekkende snelheden) wist Insight aan het eind vrijwel de hele zaal voor zich te winnen.

Jus Allah had flinke schoenen om op te vullen, en dit viel hem wat zwaar. Op het moment dat hij het podium opliep leek hij wat zenuwachtig en kon hij weinig anders doen dan Insight prijzen voor een geweldige show. Maar toen ‘White Nightmare’ door de speakers knalde vloog het publiek weer naar voren en werd er weer flink gesprongen. Toen vervolgens de Jedi Mind Tricks track ‘I Against I’ in werd gezet ging de tent helemaal los. Jus Allah bleef vervolgens enkel tracks van ‘Violent By Design’ doen, wat de sfeer te goed kwam, maar stiekem natuurlijk een beetje simpel. Naast ‘White Nightmare’ kwam slechts een andere track van ‘All Fates Have Changed’ langs. Op zich wel begrijpelijk, Jus Allah haat het album (meer daarover in het interview dat binnenkort op HIJS verschijnt), maar hierdoor was de set wel erg snel afgelopen. Vergelijk het met een ritje in een snelle achtbaan, je staat snel weer buiten, maar de korte tijd die je in de achtbaan hebt besteed was wel te gek.

Ondanks afzeggingen stond er een goede line-up in de Studio 80 en was dit, zeker door de lage entreeprijs, een feestje om niet te missen. Ondanks wat geluidsproblemen, voor de geluidsmensen wat dit de eerste keer, heeft de Studio 80 de potentie om uit te groeien tot een goede plek voor artiesten die de Melkweg niet vol krijgen en toch in Amsterdam op willen treden. Het is alleen te hopen dat meer heads ook de weg naar het Rembrandtplein weten te vinden, want de opkomst was echt teleurstellend.

Fixtures:
Hoogtepunt: Insight
Dieptepunt: Opkomst, geluidsprobleempjes
Bier: Grolsch in een glas
Wc: gratis, maar let op het afstapje
Garderobe: 1 euro
Merchandise: Debuutcd’s van KGV en Nuclear Family en The Best Of Jedi Mind Tricks, te koop bij de artiesten zelf
Fotograferen: Jup
Geluid: Veel potentie, slecht uitgevoerd
Bezoekers: rond de 60/70
Damage: 8,50 euro
Cijfer: 7,5

Meer Reviews