In 2019 dropte het SLE/VXF-collectief meer dan twintig releases en ook in 2020 is het platform niet van plan om lange stiltes te laten vallen. Nadat je rapper Eijer en manager Sanjin Hadzalic al in onze podcast HIJStakkies kon horen praten over het nieuwe project van eerstgenoemde, is het nu te streamen. Parkstad Paper & Mijnstreek Money is de meest pure boombapplaat van het moment, dus de hiphopheads die nu in thuisquarantaine zitten mogen deze release niet missen.

Eijer heeft altijd al een voorliefde voor boombap gehad, vertelde hij al in de podcast. Voor Parkstad Paper & Mijnstreek Money houdt hij het grotendeels Limburgs; Sneadr (van Het VerZet) tekent voor de gruizige producties. Samen nemen de mannen je, ondanks het inreisverbod van de ‘world’s greatest troll’, mee naar een gevoel dat zich het best laat omschrijven als New York rond ’95. Verplaatsen en tijdreizen, zonder dat de weemoed je besluipt. De boombap die de Limburgers je voorschotelen klinkt namelijk geen moment als ‘vroeger-was-alles-beter-hiphop’.

De beats klinken gruizig en gaat perfect samen met de lome (in de goeie zin van ’t woord) voordracht van Eijer. Die wil niks meer aan het toeval overlaten en doorpakken wat zijn rapcarrière betreft: “Ik kan pas rustig zitten als ik zit op dikke dough / Aan het denken over het seren van snow, maar beter ga ik iets meer in en pak ik zeven keer meer shows.”

Tekst gaat door onder de video!

De ene productie klinkt grimmig, de andere relaxed. En zoals het een echte boombaprelease betaamt ontbreken de vele cuts en scratches niet. Zowel Nederlandse als Amerikaanse klassiekers worden verknipt en gekrast als refreinen. Zo neemt Eijer je mee naar zijn muzikale voorkeuren.

En daarover gesproken; veel van zijn hiphopmakende helden heeft hij zover gekregen om bijdragen te leveren op de plaat. Homie $KEER&BOO$ doet mee op meerdere tracks met als uitschieter de back-and-forth-raps in uitsmijter Dubbel Trouble. Met Sneadr op de boards was de rest van Het VerZet niet heel ver weg en ook Tenshun bewijst weer nog altijd over een vlijmscherpe pen te beschikken. En na hem vorige week op de terugkeerplaat van Spreej (BE) gehoord te hebben, is ook Berry van de partij. En hij is niet de enige Brusselaar die in topvorm op PP&MM verschijnt. Zwangere Guy’s verse op de trage koppenknikker Zoveel Gezien mag er zijn: “Een kind van twee arbeiders, gezin zat vol met strijders / vond rust in teksten schrijven en dat zal altijd zo blijven.” Helemaal mooi zijn de vergelijkingen die de onorthodoxe flow van Vlekkeloos herbergen: “Ik hou die kippen aan de zijlijn als Van Gaal / en bouw die, fundament, Gaudi / Op de weg Audi Q3, ik rij ‘m niet / Zit relaxed, vouw iets / blok lijkt net brownie.”

Headnodden in quarantaine? Het kan, maar liefst dertien nummers lang. Eijer levert met PP&MM de hardste boombapplaat af die alle traditionele elementen bevat; gekras op platen, stoffige beats, dope samples en een flinke dosis dikke bars. Slenterprise slaat je weer eens kneiterhard in je gezicht met een wapenfeit.

Streamen:

Meer Releases, Reviews