Benny The Butcher was voorheen bekend als Benny. Hij is een 34-jarige mc uit Buffalo, New York, die opkwam als leider van de Black Soprano Family en bekend werd als onderdeel van Griselda Records. Het label van Westside Gunn en Conway gaf zijn eerste mixtape Butcher On Steroids uit in 2017, om in 2018 ook een full length te droppen; Tana Talk 3. Nu is er weer een EP. En The Plugs I Met klinkt precies zoals je hoopt; heerlijk gruizig en vol straatverhalen.

Benny maakt harde, cinematische east coast-boombap. De heerlijke slap-in-ya-face-hiphopbeats komen van de hand van bijvoorbeeld Alchemist en Daringer. De titel van zijn nieuwste werk komt niet uit de lucht vallen. Op voorganger Tana Talk 3 rapte hij: “I heard they sick about me rapping ‘bout the drugs I stretch / I’ma write a whole album ‘bout the plugs I met!”De uitkomst is een album van formaatje ‘Kanye 2018’. Zeven beukers en vol bars.

Motiverende woorden klinken in Crowns For Kings, waarvoor hij teamt met Black Thought. En zeg nou eerlijk, dat kon haast niet fout gaan. Wie heeft er weleens een slechte verse van de frontman van The Roots gehoord? Precies. Een op half kracht draaiende Black Thought is nog steeds beter dan negentig procent van zijn collega’s maar voor Benny trekt hij gewoon weer een dik blik aan rapskills open. Hun flows en stemmen passen naadloos bij elkaar, zonder al teveel in elkaars vaarwater te zitten.

Ook Jadakiss en .38 Spesh staan de Buffalo-spitter bij, op een met pianoriedels gevulde boombapproductie van Daringer. Het is de gastheer die het sterkst uit de hoek komt op Sunday School, met bars waarin de toon direct wordt gezet. Op de donkere, smerige beat opent hij: “Spent my daughter first birthday locked in the hole.” Hij hosselt zijn weg langs drugs, dealers en alles dat zijn pad kruist op de straat. Sfeerschetsend gezien zit Benny met zijn pen misschien wel op de top van zijn kunnen. Dat kan niet worden gezegd van RJ Payne, die op Dirty Harry even treurig als pijnlijk uit de hoek komt met een discriminerende zin als “Bars hit you like finding out ya daughter a lesbian.” Aiiii. Je hebt ignorant rap, én je kunt de plank helemaal misslaan. RJ Payne doet het laatste. Gelukkig staan er puike verses van Benny en Conway The Machine tegenover.

De flow van Benny The Butcher is een tikkeltje eentonig maar wordt wegens de toffe inhoud nergens saai op The Plugs I Met. Op uitsmijter 5 to 50 daagt hij zichzelf uit een andere kadans aan te nemen en forceert de productie hem wat te variëren. Voordeel is dat de tape maar een korte speelduur heeft. De consistentie van Benny maakt een hoop goed, want het 24 minuten durende The Plugs I Met is andermaal een bewijs van het feit dat Buffalo een geweldige kweekvijver is en als stad op zich een van de hardste movements in hiphop is.

Meer Releases, Reviews