Toon navigatie

AJ Tracey is meer dan een grime-mc en bewijst dat met zijn debuutalbum

door Bowie van Loon, 8 februari 2019

Het is drie jaar geleden dat hij naar buiten kwam met de track Thiago Silva. Hoe een vurige flow zo ijskoud gebracht kan worden is ons nog altijd een raadsel, maar AJ Tracey, een jongen uit het westen van Londen, is niet van plan om te stoppen. En hoewel hij net als veel generatiegenoten nogal eens werd bestempeld als grime-mc, heeft hij al ruimschoots bewezen met diverse genres uit de voeten te kunnen. Met zijn debuutalbum snoert hij critici voor eens en voor altijd de mond.

Op AJ Tracey rapt hij onverstoorbaar op trap, garage en zelfs op country geïnspireerde instrumentaties. Over vrouwen, voetballers (opnieuw!) én over hoe mensen het bij het verkeerde eind hebben als ze hem omschrijven als het zoveelste rappertje uit Londen dat het probeert te maken. Natuurlijk rapt hij ook op razendsnelle grime, maar hij kan meer dan dat. Zo daagt de marimba-achtige percussie van Wifey Riddim 3 hem uit tot verschillende fijne zangmelodieën, zonder dat hij daarbij inboet aan energie of geloofwaardigheid. En ook van de hypnotiserende sample van Rina weet hij een zeer fijn liefdesnummer te maken.

De akoestische gitaar in Country Star zet je even op het verkeerde been en verandert in een fijne mellow trap-track met een dromerig loopje. Het is de comfort zone van AJ Tracey, die graag de randjes opzoekt en kijkt wat voor mogelijkheden er te vinden zijn voor hem. Een oppepper krijg je met Ladbroke Grove, vernoemd naar de wijk waar hij woont. Een snelle garagetrack die het ongetwijfeld goed gaat doen in de Londense clubscene. Maar dat hij je ook uit de club kan halen, op een stoel kan zetten en je dwingen te luisteren bewijst hij meteen daarna met Doing It. Confronterend en onheilspellend vertelt hij je dat hij kan doen wat hij wil. “Any rhythm any vibe, I’ll adapt to”, rapt hij vurig.

Niet alles is gericht op de genres die uit Engeland komen. Psych Out klinkt als een collabo van Post Malone en 21 Savage en met Necklace lijkt hij een uitstapje naar de nieuwe golf van Atlanta (lees: een Lil Baby & Gunna-tune) te maken. Gelukkig zijn er dikke featurings van onder meer Giggs en Not3s en staat er met Horror Flick een zeer fijne retro-grime track tegenover die ongetwijfeld voor een tegen elkaar opbotsende en zwetende menigte gaat zorgen tijdens shows. Met de felle flows die hij aflevert in het heerlijke Triple S sluit hij een gebalanceerde plaat af. Hij zorgt dat er voor ieder wat wils is te vinden op zijn debuutalbum en die paar misstappen worden ruimschoots goed gemaakt. Soepel en zelfverzekerd rapt AJ Tracey zich ongetwijfeld naar een hoger podium.

AJ Tracey staat op 28 maart in de Melkweg. Stream het album hieronder.

Meer Releases, Reviews

Reacties