Rendez Vous XXL

Een party met een aantrekkelijke line-up in het trendy Club 11 te Amsterdam. Tevens hiphop icoon Martha Cooper die haar nieuwe boek presenteerde en veel meer artwork om te bewonderen. Dit alles op de XXL editie van Rendez Vous en op de elfde hoog…

Rendez Vous XL is het hiphop/house feestje dat wekelijks te ervaren is in het “Getaway Café”, waar kunstenaars en muzikanten het geheel tot een succes moeten smeden. Deze XXL editie van Rendez Vous is, als je naar de line-up kijkt, niet voor niets XXL. Met legio kunstenaars, VJ’s, DJ’s en live acts én club 11 als lokatie beloofde dit veel goeds. Tevens zou er vroeg op de avond een presentatie zijn van Martha Cooper, die verantwoordelijk is geweest voor het vastleggen van de graffiti in NY in o.a. het boek “Subway Art” en de DVD “Stylewars”. Zij zou een lezing geven over haar nieuwe boek “The HipHop Files” dat men ook kon kopen.

Ook weer een nieuwe ervaring voor mij wanneer ik aankom bij het trendy 11. Deze club is te vinden op de elfde etage van het voormalig TPG post gebouw naast het Centraal Station van Amsterdam. Het Stedelijk CS zit hier ook in en ik moet zeggen dat de bereikbaarheid niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Bij aankomst was de rij al flink gegroeid en door het arriveren van een ziekenwagen werd mijn entree enigszins vertraagd. Wanneer er iemand op een brancard (waarschijnlijk hoogtevrees) uit het gebouw werd gereden kwam de stroom van mensen weer in beweging. Eenmaal in het gebouw wordt je gelukkig met een (goederen-) lift naar de desbetreffende etage gebracht om daar in een grote hal opgesplitst in twee delen je eigen ding te gaan doen. Deze brede, maar langwerpige hal is dope en groots opgezet met aan beide lange zijkanten grote schermen (12 stuks) waar video animaties op geprojecteerd werden door VJ’s Machine, 2 Things, Yvez & Davideo en Lemonade & Think Again. Tevens waren er aan weerskanten banken en stoelen en ook de bar was groots opgezet.

Verder werd het graffiti aspect op dit feestje hoog gehouden door kunstenaars als Angel, Shamrock, Quick, Oase, Snar, London Police, Gallo, D-Virus, TiqStar, A3iaan, Freaki’n Sitnie, Lon Hendriks, Bizar, Menno Schenk & Atti. Een waar spektakel dus en op deze manier werd de presentatie van Martha Cooper die in de soep was gelopen nog een beetje goed gemaakt.

De DJ’s die het geluid in die zaal moesten brengen waren niet de minste, Zeb Roc Ski, Dj Def Cut, C-Mon & Kypski, Rockid, TLM, SP, Dim Browski, All Out K, en het eigenaardige duo Wanna B a Star + Miss Behave die al paaldansend de plaatjes aan het wisselen waren. Verder sprongen qua records vooral C-Mon & Kypski, TLM en SP uit het rijtje. Samen met het nodige turntablism van Rockid mag ik toch niet zo klagen over de muziek, ook al was er af en toe house, wat ik geen slechte combinatie vind met hiphop tot op zekere hoogte. Tracks van o.a. Pharaohe Monch, Tuff Crew, Black Sheep, Mash Out Posse, die oude Wu Records, Nas, Brooklyn Academy en van Nederlandse bodem, Shitty Bum van het Utrechtse duo C-Mon & Kypski: aan ille platen was er geen gebrek. Aan break records evenmin en bij het horen hiervan werd een grote kring gevormd waarin de crew Turn It Loose hun vorderingen qua breakdance lieten zien. Het o zo non-kritische publiek nam al snel genoegen met de minimale tricks van de crew.

Spijtige factor was dat de kwaliteit van het geluid lang niet optimaal was. Soms lag het geluid gewoon stil door voor mij onbekende redenen. Gelukkig voor het publiek had men bij verveling nog altijd het adembenemende uitzicht over hartje A’dam. Hier teert zonder meer ook de hele club op en maakt vele feestjes alsnog tot een succes. Naar mijn idee was dit een feestje met vele contrasten, voor sommigen was het een legendarisch avond die niet meer stuk kon, voor anderen een mislukte poging tot lol die van veel te korte duur was mede door de lange wachtrijen. Dope artwork, maar rommelig neergezet. Geluid wat niet altijd even tip top was, maar wel ille records draaien. Hierdoor kreeg het geheel een wat chaotische indruk, but hey: we had fun. En daar ‘draait’ het om op een feestje, toch?

Fixtures:
Hoogtepunt: DJ set van C-Mon & Kypski
Dieptepunt: chaotisch programma
Jus d’orange: 1,60
Wc: gratis
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: sjatoch
Geluid: mwoah
Bezoekers: ik schat 500
Damage: 7 euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 21 augustus 2004